Förbättra ditt wifi hemma

I den här guiden visar vi hur du kan förbättra ditt wifi genom att optimera placeringen av din router och annan utrustning.

Vad som påverkar ditt wifi

Om ditt wifi är långsamt eller inte når alla rum kan det bero på flera anledningar. Hur stort du bor, tjocklek på väggar, möbler och antalet internetanvändare påverkar ditt wifi och det gäller oavsett om du bor i lägenhet, villa eller radhus.

En videoguide till dig som vill förbättra ditt wifi i hemmet

Genom vår interaktiva video kan du få hjälp med hur du ska placera din utrustning i hemmet.

I ett tvåvåningshus placeras routern med fördel på övre våningen, en meter upp från golvet samt så centralt som möjligt.

Placering av din router

Det första du kan tänka på är din placering av routern. Om din router är instängd i ett skåp, ta ut den och placera routern så centralt som möjligt. Gärna en meter upp från golvet. Placera routern där du vistas som mest. Om ditt hus har två våningar är det bäst att placera routern på översta våningen.

Kontrollera så att det inte finns annan elektronisk utrustning i närheten som kan störa.

All elektronisk utrustning i ditt hem påverkar ditt wifi.

Surfvanor och antal uppkopplade enheter

Varje enhet i hemmet som streamar film, serier, Youtube eller annat på nätet påverkar din hastighet. Mängden användare kan påverka hastigheten på din uppkoppling. Tänk på att med användare räknas även grannar, spelkonsoler och trådlösa högtalare. Främst är det dock vad du som användare gör, som påverkar hastigheten. När du streamar musik eller film påverkas din bandbredd mer än när du surfar på vanliga webbsidor.

Även antalet enheter du använder kan också påverka hastigheten på ditt wifi. Det innefattar chromecasts, skrivare, smart-tv, mobiltelefoner och hemmabioförstärkare.

Din utrustning kan också spela roll, äldre routrar kan sakna förmågan att skicka höga hastigheter, likaså gamla kablar. Testa att koppla bort alla enheter som är anslutna till routern och sedan koppla in dem igen en efter en för att se vad det är som drar ned hastigheten.

Du kan mäta din hastighet på Bredbandskollen.se. Testa gärna vad du får för resultat på olika platser i ditt hem, inte enbart i närheten av din router. Testa också din uppkoppling med jämna mellanrum för att få en bättre bild av hastigheten på ditt wifi.

Tänk på att placeringen av din router och wifi-repeater för att förbättra ditt wifi hemma.

Förstärk wifi i rum där wifi inte når

Ett vanligt problem är att wifi inte når överallt. Du kanske bor i en villa med flera plan, vilket kan göra att din router inte når alla rum, då kan du skaffa en wifi-repeater.

En wifi-repeater används för att öka räckvidden. Det är en mellanliggande utrustning som förmedlar trafiken mellan routern och din hemelektronik. En repeater ger längre räckvidd men eftersom den måste ägna halva tiden åt att kommunicera med ena sidan, och halva tiden åt andra sidan, innebär det en reducering av hastigheten.

Tänk på att placera den där den har bra kontakt med din router. Om du har en wifi-repeater och den inte fungerar optimalt, testa flytta den närmre routern.

Genom att följa råden i vår guide här ovan. Tänk på hur du placerar din router, gärna centralt och en meter upp från golvet. Tänk på att antal enheter som använder ditt wifi och annan elektronisk utrustning kan störa. Om du inte tycker att ditt wifi täcker alla rum i ditt hem så rekommenderar vi att du införskaffar en wifi-repeater. Alla tips hittar du i denna guide.

En wifi-repeater hjälper dig att utöka räckvidden av ditt wifi, till exempel om du upplever att ditt wifi inte når alla ytor eller rum i ditt hem. Medan en extender hjälper dig att förstärka wifi-signalen på en specifik plats i ditt hem.

Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet, om du har en relativt modern router. 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker. På 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att sända ett snabbare nätverk än 2,4 GHz. Det kan liknas med 3G och 4G.

• Sonos använder enbart 2,4 GHz-bandet

• PlayStation 4 Slim och Pro samt Playstation 5 har stöd för både 2,4 och 5 GHz.

• Xbox One använder båda banden och ett råd är att koppla det mot 5 GHZ-bandet. Xbox Series X använder både 2,4 och 5 GHz.

• Heos använder både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden

Vill du veta vad din mobil har stöd för hittar du det lättast på tillverkarens hemsida.

Här hittar du en guide för hur du ändrar namn på ditt wifi.

Fungerar inte din tjänst?

På vår sida om felsökning och driftinformation har du möjlighet att felsöka ditt bredband, mobilt bredband samt andra tjänster. Gå vidare till felsökaren för att få hjälp.