WIFI-GUIDEN

Kom igång med och få bättre och snabbare wifi i hela hemmet.

FRÅGOR OCH SVAR OM WIFI

Hur placerar jag min router bäst?

Låt din router komma ut ur garderoben! Placera den centralt i ditt hem, på en hylla eller ett bord ungefär en meter ovanför golvet. Se till att den inte är skymd och att inga vitvaror eller elektroniska apparater står i närheten. Pröva dig fram, byt plats eller bara vrid på routern. Små ändringar kan ha stor effekt. På Bredbandskollen kan du lätt mäta hur dina ändringar påverkar hastigheten.

Vad är det för skillnad på 2,4 GHz och 5 GHz?

Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet (om du har en relativt modern router). 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker. På 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att sända ett snabbare nätverk än 2,4 GHz. Detta kan liknas med 3G och 4G.

Finns det något som kan öka räckvidden på mitt wifi?

Ett vanligt problem med wifi är att din router inte täcker tillräckligt stort område. Du kanske bor i en villa med flera plan, vilket kan göra att din router inte når alla rum. En wifi-repeater kan då användas för att öka räckvidden. Det är en mellanliggande utrustning som förmedlar trafiken mellan routern och din hemelektronik. En repeater ger längre räckvidd, men eftersom den måste ägna halva tiden åt att kommunicera med ena sidan, och halva tiden åt andra sidan, innebär det en reducering av hastigheten. Här är vår bästa repeater. Så här kopplar du in AirTies

Hur kan jag få ett snabbare wifi?

Förutom själva placeringen av din router når du den bästa hastigheten med modern hemelektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare wifi. Du behöver också ha en relativt hög hastighet på ditt fasta bredband. Telias trådlösa routrar har stöd för den senaste tekniken.

Om du har ny teknik och upplever att ditt wifi har blivit långsammare kan du prova att byta kanal på din router. När du installerar den för första gången väljer den nämligen automatiskt en kanal (oftast 1, 6 eller 11). Om dina grannar då råkar använda samma kanal kommer ni att störas av varandra. Ofta finns det flera kanaler som inte är trafikerade.

Läs mer om hur du byter sändningskanal här.

Om du har en äldre router som har stöd för en gammal wifi-standard, samtidigt som du surfar med den senaste tekniken finns fördelar med att byta router. Din uppkoppling blir snabbare om du går från en router som bara har stöd för 2,4 GHz till en för både 2,4 Ghz och 5 GHz.

Vilka prylar använder 2,4 GHz- respektive 5 GHz-bandet?

  • Sonos använder enbart 2,4 GHz-bandet.
  • Playstation 3 använder bara 2,4 GHz-bandet. PlayStation 4 Slim & Pro har stöd för både 2,4 och 5 GHz.
  • Xbox One använder båda banden och ett råd är att koppla det mot 5 GHZ-bandet.
  • Heos använder både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden.

Vill du veta vad din mobil har stöd för hittar du det lättast på tillverkarens hemsida. 

Vad påverkar min hastighet?

Mängden användare kan påverka hastigheten på din uppkoppling. Tänk på att med användare räknas även grannar, barnmonitorer, spelkonsoler och trådlösa högtalare. Främst är det dock vad du som användare gör, som påverkar hastigheten. När du streamar musik eller film påverkas din bandbredd mer än när du surfar på vanliga hemsidor. Din utrustning kan också spela roll, äldre routrar kan sakna förmågan att skicka höga hastigheter, likaså gamla sladdar. Testa att koppla bort alla enheter som är anslutna till routern och sedan koppla in dem igen en efter en för att se vad det är som drar ned hastigheten. 

Du kan mäta din hastighet på Bredbandskollen. Testa gärna vad du får för resultat på olika platser i ditt hem, inte enbart i närheten av din router. Testa också din uppkoppling med jämna mellanrum för att få en bättre bild av hastigheten på ditt wifi.