Koppla in mobilt bredband

I den här guiden beskriver vi hur du ska koppla in ett mobilt bredband oavsett om du har en mobil router eller en surfplatta.

Kom igång med mobilt bredband

Följ fyra enkla steg för att koppla in ditt mobila bredband – sen är det bara att börja surfa.

Bild på en router

Packa upp och ta fram din utrustning

Börja med att packa upp din utrustning och se till att ha allting redo, så som nätverkskablar, strömkablar och själva produkterna.

Simkort som förs in i sidan av rotuern

Koppla in din utrustning

Beroende på vilken typ av enhet du tänkte använda med ditt mobila bredband så skiljer sig inkopplingen en del.

Om du har en router Börja med att stoppa in simkortet i routern. Luckan för simkortet sitter vanligtvis på någon av routerns sidor. Koppla sedan in strömsladden och starta routern. Vänta därefter i någon minut medan allting startar upp.

Om du har en surfplatta Börja med att kolla i produktens manual var simkortet ska placeras. Alla inställningar bör automatiskt ställas in när simkortet får kontakt med mobilnätet.

En bild som visar var på en router man hittar användarnamn och lösenord

Anslut till din router

Du kan ansluta till din stationära router på två sätt: trådlöst eller med nätverkskabel.

Anslut trådlöst via wifi

På routerns baksida eller undersida finns det en klisterlapp med det nätverksnamn och lösenord. Du behöver använda dessa för att koppla upp exempelvis en mobil eller surfplatta via wifi.

Anslut med nätverkssladd

Vill du ansluta en stationär dator, en tv-box eller en skrivare kan du göra det med hjälp av en nätverkskabel. Den ska då kopplas från någon av routerns LAN-portar direkt till den utrustning som ska kopplas upp. LAN-portar finns normalt sett bara på stationära mobila routrar och inte de mindre bärbara.

En laptop som visar att allt är klart

Klar – börja surfa!

Nu har du kopplat in din router, anslutit till den och kan börja surfa.

Om ditt simkort har pinkod aktiverat så behöver du ange den i routerns gränssnitt.

Öppna din webbläsare och knappa in 192.168.8.1 i adressfältet. Beroende på routermodell så skiljer det sig men vanligtvis så hittar du detta under Inställningar och sedan Säkerhet.

Har din surf tagit slut och du behöver köpa till mer? För att fylla på surfmängd skickar du ett sms från ditt mobila bredband till 4466. Du kan välja mellan 1, 5 eller 10 GB.

Exempel: För 1GB extra, skicka texten 1GB till nummer 4466.

Läs mer på vår sida Köp mer surf till ditt abonnemang

Fler tips

Mitt Telia

I Mitt Telia hittar du en komplett vy av alla dina abonnemang och tjänster.

Förutom detta kan du även bland annat:

• Se fakturor, beställa e-faktura och autogiro

• Byta fakturaadress och betala fakturor med Swish (i appen)

• Se surfsaldo, köpa surf samt lägga till tjänster

• Beställa E-sim, spärra och låsa upp simkort

• Ladda kontantkort och mycket annat

If you prefer you can have the app in English.

Logga in på Mitt Telia och utforska dina möjligheter.

Upplever du problem med din tjänst?

Vår automatiska felsökare hjälper dig att kontrollera ditt abonnemang samt pågående störningar. Kvarstår problemet efter detta kommer ditt ärende att felanmälas till oss direkt.

Har du problem med ditt wifi?

Vi ger tips på var du ska placera din router för att förbättra ditt wifi i hemmet.