Ung på nätet
Nätet är en plats där barn och ungdomar får nya vänner, lär sig nya saker och kopplar av. Men det finns också baksidor med livet på nätet. Vill man befinna sig i framkant, och vara den som digitaliserar Sverige. Ja, då får man även se till att alla klarar omställningen. Här har vi samlat de viktigaste tipsen för dig som förälder, så att du och din familj känner er trygga på nätet.

Vad säger ungdomar om digitalt lärande?
Barn över hela världen har påverkats av skolstängningar på grund av corona-pandemin. Hur svenska gymnasieelever har upplevt en skolgång på distans kan du läsa om i den undersökning Telia Company gjort genom sin rådgivande barnpanel – Children’s Advisory Panel.

prata med barn om internet
Internet är en självklar del av de flesta barn och ungas liv idag. En plats som lärorik och underhållande. Som förälder kan den värld som ungarna försvinner in i kännas främmande och kanske till och med obehaglig.
Första steget är såklart alltid att prata med barnen om deras vardag på nätet, då blir det också enklare för barnen att berätta om det skulle hända något som inte känns bra. Men hur gör man det på bästa sätt?
Upplev tillsammans
- Prata med barnen om allt det roliga barnen gör på nätet.
- Spela tillsammans på nätet! Det är roligt och gör att vi vuxna bättre förstår barnens utmaningar och glädje med nätet.
Uppmuntra till lärande
- Uppmuntra barnen att använda nätet för att lära sig saker och skaffa nya vänner.
- Använd nätet för att söka information och som stöd vid läxläsning.
Har något hänt?
- Behåll lugnet och skuldbelägg aldrig barnet.
- Stäng inte av internet (då kan barnet förlora kontakten med vänner, något som är extra viktig för dem just nu).
- Hjälp barnet att komma till rätta med situationen.

Vi stöttar Bris
Julen kan vara en särskilt orolig tid för utsatta barn. BRIS ger stöd och hopp alla dagar i veckan och hoppas snart kunna ha öppet dygnet runt, berättar Marie Angsell.

Barnens perspektiv
Genom Barnpanelen (Children’s Advisory Panel eller CAP) gör vi barnens röster hörda. Initiativet är ett samarbete med barnrättsorganisationer och skolor i Norden och Baltikum. Här hittar du insikter från Barnpanelen med tips till föräldrar och familjer.

Surfa säkert
Här tittar vi på några sätt att barnsäkra datorn, mobilen och surfplattan över wifi och mobilnätet. Så att du och din familj känner er trygga när ni använder internet.

Spelar mitt barn för mycket?
Att spela data- och tv-spel är många barns absolut vanligaste fritidssysselsättning och konflikter kring gaming är ständigt närvarande i många familjer. Tillsammans med Rädda Barnen har vi sammanställt en guide till föräldrar om barn och gaming.

byt steg mot surf
Tillsammans med organisationen Generation-Pep får vi barn och unga att röra mer på sig i vardagen. Mot steg så kan man med appen få mer surf. Upp till 1 GB i månaden!
Unga Surfare
Unga surfare är en plattform för aktuella ämnen och frågor som rör barnens liv online. Plattformen är fullspäckad med tips, trix och guider. Allt för för ett schysst och säkert internet. Inte minst för de unga surfarna.

Tillsammans med Friends mot mobbning
En tredjedel av världens internetanvändare är barn. Vi har tagit organisationen Friends i handen. För tillsammans vill vi göra internet till en schysstare plats för stora och små.
VÅRT ARBETE MOT BARNÖVERGREPP
Både som operatör och som arbetsgivare deltar Telia i kampen mot spridning av material som visar sexuella övergrepp på barn. Blockering och detektering är två av verktygen som kan göra skillnad.
I vårt arbete mot sexuella övergrepp och skydd av barn tar vi hjälp av World Childhood Foundation och ingår i Telekomkoalitionen mot sexuella övergrepp på nätet.
OM NÅGOT ÄNDÅ HÄNDER
På Childhoods hemsida får du enkla tips om vad du ska göra om du misstänker att ett barn utsätts för sexuella övergrepp.
Om du upptäcker övergreppsmaterial på nätet eller vet ett barn som har blivit utsatt ska du omedelbart kontakta polisen eller rapportera händelsen anonymt via ECPATs Hotline.
På ECPATs tipssida kan allmänheten tipsa om alla former av sexuell exploatering av barn. Det kan vara en bild eller film på nätet, men det kan också handla om människohandel med barn för sexuella ändamål, eller en misstanke om att en svensk person begått övergrepp mot barn under en resa utomlands.
VI FORTSÄTTER JOBBA FÖR BARNEN
2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Telia arbetar sedan 2017 i enlighet med det som kallas Barnrättsprinciperna för företag. Detta beslutades av vår styrelse 2017, som också beslutade att barns rättigheter ska vara ett fokusområde för Telia, då många som använder Telias tjänster är barn.