Tillsammans
i Folknätet
Vi vill att alla som lever i det här landet ska ha samma möjlighet att kommunicera. Samma möjlighet att prata, lyssna, titta, läsa, tycka och skicka. Att alla ska vara del av Folknätet.❤
Det finns tre grundläggande behov som måste tillgodoses: trygghet, delaktighet och välbefinnande.
Vi jobbar för att alla dessa bitar ska falla på plats – för att du ska vara trygg, för att alla ska få vara med och för att vi ska må bra!
Mer mänsklighet. Välkommen till Folknätet.
Du ska vara trygg
Att vi tycker att nätet är en fantastisk plats är kanske ingen hemlighet. Att det för samman människor, utbildar, underhåller och engagerar tycker vi är fantastiskt. Men i livet online, precis som i livet offline, finns det både tråkigheter och faror som lurar om man inte vet hur man skyddar sig på bästa sätt. Här kan du läsa om de initiativ vi gör för att du ska vara trygg när du surfar i våra nät.
Vi skapar ett schysstare nät
De som är barn och unga i dag har en fantastisk möjlighet att få ta del av en större värld än tidigare generationer kunnat. Men såklart, allt är inte enbart fint och härligt. Precis som det finns både tråkiga saker och annat som är direkt farliga i världen så finns det på internet också. Det är inget vi kan styra över. Men det vi kan göra, det gör vi, för att internet ska vara en så fin och bra plats som möjilgt.

Detta gör vi genom olika initiativ, till exempel genom vårt över 10 år långa samarbete med stiftelsen Friends, men även med tips till föräldrar om hur de kan prata med sina barn och ungdomar om vad de gör online. Vi tror att information och samtalet både är vårt viktigaste vapen och skydd. För ett schysstare internet.
Workshops för skolklasser
Med utgångspunkt i barns egen upplevelse av livet på nätet och med syfte att stötta barn att förvärva digitala färdigheter och främja ett säkrare nätbeteende så har Telia Company tagit fram flera workshopkoncept för skolklasser.
De kan handledas antigen med volontärer från Telia eller av lärare på skolorna. Allt material vi tagit fram är fritt att användas på egen hand. Gör våra workshops och trygghetsrusta skolklassen.
Lär dig tänka säkert
Vi vill höja medvetenheten och kompetensen hos både allmänhet och småföretag vad gäller till exempel hanteringen av lösenord och kortuppgifter.
Är det egentligen en bra idé att klicka på en länk man får i sms eller mail? Hur vet du att du fått ett phishingmail och vad ska du göra?
Alla ska få vara med
När mer och mer flyttas in i den digitala världen blir det är lättare att komma åt olika tjänster. Det blir också enklare att nå ut till fler människor.
Men för de som hamnar utanför blir isoleringen påtaglig. Därför engagerar vi oss i att alla ska få samma möjlighet att skicka, lyssna, läsa och tycka. Förutom att vi har ett nät i världsklass – med täckning från Smygehuk till Abisko – arbetar vi aktivt med olika initiativ för att motverka det digitala utanförskapet.

Vi öppnar dörren åt äldre
400 000 seniorer uppskattas befinna sig i digitalt utanförskap i Sverige. För vad händer när alltfler prylar och tjänster digitaliseras, samtidigt som den som inte har färdigheter att använda internet inte kan betala räkningarna på ett bankkontor?
Vi har bestämt oss för att seniorerna inte ska hamna utanför. Därför har vi tagit fram konceptet Mer Digital, där ungdomar lär äldre hur de använder internet och saker som att Swisha eller Skype:a med barnbarnen.
Första gången Telia lanserade Mer Digital var det tillsammans med Sunne kommun. Personliga inbjudningar skickades ut till alla över 65 år och det dröjde inte förrän kommunväxlarna började gå varma. Intresset var enormt. I dag har Mer Digital genomförts i över 40 kommuner i Sverige.
– Digitalisering är något fantastiskt. Det gör livet enklare och för människor samman. Just därför är det så oerhört viktigt att vi tar de äldre i handen och hjälper dem in i den digitala världen, säger Mia Forsäng, ansvarig för Telias utbildningsprogram mot digitalt utanförskap, Mer Digital.

Telia bland de 20 bästa inom digital inkludering
Telia har arbetat aktivt de senaste åren med att motverka digitalt utanförskap, inte minst genom Mer Digital-programmet. Hittills har nästan 10 000 seniorer fått hjälp av ungdomar att lära sig digital teknik. Mer Digital nämns särskilt i en ny digital rapport, där Telia rankas bland de 20 bästa inom digital inkludering, bland 100 undersökta teknikföretag runt hela världen.
30 000 timmar volontärsarbete varje år
Vi vill göra skillnad, inte bara på kontoret utan även utanför. Genom vårt volontärsprogram YOUNITE får anställda på Telia chansen att tillsammans genomföra olika aktiviteter som syftar till inspirera och utbilda inom digitalt lärande, för unga såväl som för äldre.
Här är några initiativ vi gjorde 2019:
- Vi har lärt barn att programera
- Vi har hjälpt FN att tydliggöra kartor
- Vi har föreläst om troll och trygghet på nätet
ger nyanlända en jobbskjuts
För asylsökande och nyanlända är ett arbete en mycket viktig del av att komma in i det svenska samhället. Join-appen är framtagen för att förenkla och tydliggöra de steg man behöver ta för att söka och få ett nytt jobb i Sverige.
Och inte nog med det, för att komma in i det svenska arbetslivet behövs ofta erfarenhet, kontakter och möjligheten att visa vad man kan. Därför är vi med och erbjuder nyanlända akademiker praktikplats på Telia genom integrationsinitiativet Jobbsprånget.
Hela Sverige uppkopplat
En snabb och stabil uppkoppling är i dag en förutsättning för att det ska gå att leva, bo och arbeta i dag, inte minst på landsbygden.
Telia har kopplat upp Sverige sen 1853. Från kopparnätet till 4G, till fiber och nu snart med 5G. Vi vill nämligen inte att någon ska hamna utanför vårt nät. Det är det vi gör bäst. Och det kommer vi fortsätta med.
När barnen sätter agendan
För att förstå barnens och ungdomarnas egna perspektiv på livet online valde vi att rikta frågan just till de unga. Hittills har cirka 3 000 barn i själtte till nionde klass deltagit i vad vi valt att kalla Barnpanelen (Children’s Advisory Panel, CAP). Målet är ett utveckla Telias möjligheter att främja ett säkrare nätbeteende hos unga men även att bridra med insikter till branchen och föräldrar kring barn och unga som digitala användare.

Du ska må bra
Digitaliseringen är en möjliggörare för ett mer balanserat och hälsosamt liv.
Och att må bra, med tillgång till rätt vård, anser vi vara en rättighet.
Därför gör vi allt vi kan för att underlätta för vården och omsorgen så att de kan arbeta effektivare och ge vårdtagare den omsorg som behövs. Samtidigt möjliggör vi ett flexiblare arbetssätt i samhället, för att minska bilköer, stress och istället öka välbefinnandet.
Vi vill helt enkelt att du ska må bra.
Livskvalitet för kroniker

Ibland får man höra att det krävs att man är frisk för att orka vara sjuk. Inte blir det lättare om du bor en bit bort från närmaste vårdcentral eller sjukhus. Då är det skönt att vården kan komma till dig, antingen via mobilen eller uppkopplade vårdbesök så att du får den stöd och den hjälp du behöver, när du behöver den.
Med HomeCare kan du hålla kontakten med just din läkare över videosamtal. Samt sköta vissa provtagningar i hemmet.
Det betyder att patienter som lider av kroniska sjukdommar, som till exemepel KOL, astma och IBD, kan få mycket av sin vård på distans. Uppföljning och provtagningar kan genomföras oftare utan att patienten behöver ta sig till sjukhus eller vårdcentral.
För patienten betyder det att hen kan kännas sig tryggare och mer delaktig i sin vård. Detta genom ökad förståelse och tätare provtagningar.
Ett exempel på en patientgrupp som vi riktar oss till är IBD-patienter, där tekniken gör att vården till och med kan agera innan symptomen uppstår.
Det betyder även att medicineringen, med till exempel astmamedicin, kan finkalibreras så att patienten får precis den medicin och dosering hen behöver just nu. Unga patienter kan till och med finkalibrera sin medicin hemma.
Inom vården leder detta till stora besparingar, med färre patientbesök på plats och färre patienter som behöver söka in akut eller läggas in under längre tid.

Rör på påkarna med Telia-pep
Med appen Telia-Pep, som tagits fram i sammarbete med Generation Pep, motiverar vi unga att röra på sig mer i vardagen. Appen får barn och ungdomar att röra på sig och i utbyte får de extra surf. Upp till 1 GB surf i månaden kan de tjäna in bara genom att komma ut och röra på dig. Win-win tycker vi!
Ett roligt sätt att gå från stillasittande till aktiv.
Balans i arbetslivet
Vi tror att människor mår bra när de lyckas skapa en balans i livet. Att det är samma människor som är mest engagerade och innovativa.
För att må bra så krävs det att du har en bra arbetsmiljö som fungerar med ditt övriga liv. Men det är också samarbetet med kollegor och rätt verktyg som möjliggör att din fulla potential nås.
Läs mer om hur vi jobbar mer flexibelt och smartare på Telia här!
DRÖNARE SOM RÄDDAR LIV
Tillsammans med Karolinska Institutet och Ericsson har Telia presenterat ett system för hur man med hjälp av 5G-teknik kan använda drönare för att leverera hjärtstartare vid plötsligt hjärtstopp. Dessutom har vi med samma teknik testat att dirigera blåljuspersonal så att de snabbare kan vara på plats vid en olycka – och rädda liv.
Vi är redo för 5G och vi hoppas kunna hitta fler användingsområden för att ytterligare förbättra vården och hälsan i samhället.

Schysst och säker arbetsmiljö
Vi vill att Telia ska vara en attraktiv arbetsplats fri från hälsorisker och trakasserier. Vi vet att om vi skapar förutsättningar för en långsiktig och hållbar arbetsprestation så får vi även ett högt engagemang från våra medarbetare.
Vi arbetar aktivt med att tidigt förebygga och reagera på risker och ohälsa samt erbjuda aktiviteter som främjar hälsa och välbefinnande.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet utgår från standarden OHSAS 18001.
Vi vill att alla våra medarbetare ska känna sig värdefulla och välmående.