04 mars 2024

3 min läsning

Hållbarhet

Vi tar hand om din mobil genom hela livscykeln

Att köpa en ny fräsch mobil varje år kan vara lockande, men det är faktiskt ingen bra idé ur hållbarhetsperspektiv. Därför har vi dragit igång Telias mobilrörelse, för att förlänga livet på våra ögonstenar och bidra till minskade utsläpp och mindre avfall.

Våra älskade smartphones är fantastiska på alla möjliga vis, men om man tänker hållbarhet medför de vissa utmaningar. Komponenterna i mobilen kräver många exotiska metaller, och utvinningen av dessa är både kostsam och skapar stora mängder avfall. Alla transporter i samband med produktionen orsakar stora koldioxidutsläpp, och olika material och kemikalier i mobilen kan skada miljön om de inte tas om hand på rätt sätt.

Så att slänga en fungerande mobil är faktiskt ett rejält resursslöseri. Och det är inte heller riktigt rimligt ur ekonomiskt perspektiv. I synnerhet inte om man råkar vara en familj där barnen är gamla nog att ha egna mobiler. Finare modeller kan kosta femsiffriga belopp samtidigt som den genomsnittliga livslängden ligger kring 2,5 år – kortare än mycket annan konsumentelektronik.

Mobilen lever längre med lite omsorg

Men en mobil kan användas mycket längre än så om den bara får lite kärlek i form av skydd, underhåll och uppdateringar, och den kan med fördel passas vidare till en ny ägare så småningom. Därför har vi bestämt oss för att ta hand om våra kunders mobiler hela vägen från vaggan till graven. Vi kallar det för Telias mobilrörelse.

  • Vi ser till att du kan laga din mobil om den skulle gå sönder, eller ge den service om den bara är i behov av uppfräschning. Allt för att den ska kunna leva längre.

  • Vi ger dig chansen att panta din mobil när det är dags att köpa en ny. Du får rabatt på din nya mobil, och vi ser till att din gamla älskling töms, renoveras och hittar en ny ägare.

  • Vi ger dig möjlighet att köpa begagnade mobiler till bra priser och med garanti. Det är samma mobiler som har pantats, fräschats upp och kvalitetstestats. De kanske har någon yttre skavank, men de fungerar precis lika bra som en ny mobil.

Lämna in mobilen för återvinning

Och om det skulle vara så att din mobil faktiskt till sist har gjort sitt – för den dagen kommer ju förr eller senare – så kan du alltid lämna in den till oss i någon av våra butiker. Vi ser till att den skickas till återvinning så att metaller, plast och andra miljöfarliga ämnen tas om hand på rätt och säkert sätt.

Vi hoppas att du vill vara med i vår mobilrörelse. Den är en del av vårt hållbarhetsarbete, vår resa mot noll avfall och noll utsläpp. Häng med!