DIN SÄKERHET PÅ NÄTET – BLUFFMEJL OCH FALSKA SMS

Dessvärre förekommer det många försök att lura våra, och andra företags kunder, att lämna ifrån sig personlig och känslig information. På engelska kallas detta fenomen för phishing och på svenska översätts det till nätfiske. Vi kallar det kort och gott för ”bluffmejl”.

Erbjudande
Erbjudande

LÅT DIG INTE BLI LURAD

Via e-post och sms försöker bedragare lura kunder att det är ett företag eller en myndighet som är avsändare, detta med avsikt att kunder ska lämna ifrån sig olika typer av uppgifter. De vanligaste utskicken handlar om en påstådd dubbelbetalning av en faktura och om en återbetalning. Det kan även vara information om att ditt konto är låst p.g.a. att du inte fyllt i ett säkerhetsformulär hos Telia.

Sms-utskicken kan t ex innehålla information om att en ovanlig aktivitet har skett på ditt konto och att du ska följa en länk för att kontrollera att inget konstigt har hänt.

Tänk på att Telia och Telias samarbetspartners aldrig begär att våra kunder ska lämna ifrån sig sina uppgifter via e-post eller sms. Det är viktigt att inte låta sig luras, utskicken kan se förhållandevis professionella ut, i vårt fall med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare.

SAKER SOM OFTA KÄNNETECKNAR BLUFFMEJL

  • Språkmässiga felaktigheter så som felstavningar, konstiga formuleringar samt dålig meningsuppbyggnad, engelska stavningar kan också förekomma.
  • Känsliga uppgifter efterfrågas – kontouppgifter till t ex e-postadresser, kontokortsnummer.
  • I vissa fall används någon form av gammal Telia-logotyp.
  • Avsändaradressen finns inte med på listan över godkända adresser som vi anger på denna sida (se information längre ner).
     

Är du drabbad?

Så här går du tillväga om du har lämnat ut känsliga uppgifter eller klickat på suspekta länkar.

Lämnat ut kortuppgifter: Kontakta din bank snarast möjligt för att få hjälp med att spärra kortet.

Angett användarnamn och lösenord för t ex e-postkonto eller annat konto: Logga in på e-postkontot så snart du kan och byt ditt lösenord. Handlar det om en telia.com-adress gör du så här

Klickat på länk i ett bluffmejl: Scanna din dator med hjälp av ditt säkerhetsprogram, detta för att säkerställa att datorn inte drabbats av virus eller liknande. Du kan köpa vårt säkerhetsprogram SAFE här

Om du mottagit ett bluffmejl: Om du har mottagit ett bluffmail kan du anmäla detta vidare. Detta gör du genom att ta kontakt med vår abuse-avdelning. Abuse-avdelningen hittar du här: www.telia.se/abuse

Avsändaradresser som vi använder

E-postmeddelanden som skickas från Telia, och således är okej att öppna, kommer från e-postadresser som slutar på:

- telia.crm-ts.com
- teliacompany.com
- telia.se

Kommer e-postmeddelandet från en annan adress än ovanstående så rekommenderar vi att det raderas. Sms som skickas från Telia har alltid avsändaren Telia eller 4466. Här nedanför kommer information gällande vilka avsändaradresser som våra samarbetspartners använder.

Våra samarbetspartners

För att kunna arbeta effektivt med dina synpunkter samarbetar vi på Telia med ett antal externa företag när vi genomför marknadsundersökningar och kundenkäter.
Klicka här för en lista över vilka partners vi arbetar med och vilka avsändaradresser de använder

Heltäckande skydd

Kunskap om din säkerhet på nätet ger kontroll.
Med F-Secure SAFE behöver du inte längre olika säkerhetsprodukter för att skydda bärbara datorer, smartphones och surfplattor.

Skydda istället alla enheter med en enda tjänst.
Även när du inte aktivt använder SAFE körs det i bakgrunden för att ge dig det bästa skyddet. Var uppmärksam, skyddad och uppkopplad.
Enkelt. Kraftfullt. Pålitligt.
 

 

 

EXEMPEL PÅ BLUFFMEJL