Cloud gaming – alltså molnbaserade speltjänster – har varit en snackis i spelvärlden de senaste åren. Nu blir Telia första operatör i Sverige att kunna erbjuda sina kunder Xbox Game Pass Ultimate. Användarna får tillgång till fler än 100 spel direkt på sina mobil, dator eller Xbox-konsol via 5G, 4G och fiber.

Sverige är något av ett mecka för video- och datorspel. Här finns en stark spelindustri, en livskraftig e-sportrörelse, en mogen smartphonemarknad och inte minst mobilnät i världsklass. Cloud gaming är nästa logiska steg i utvecklingen, och målet för samarbetet mellan Telia och Microsoft är att leverera bästa tänkbara spelupplevelse.

- Med tjänster som Xbox Game Pass, som strömmas över mobilnäten, så kan våra kunder få tillgång till AAA-konsolspel som tidigare inte varit tillgängliga på moderna mobiler, säger Henrik Lönnevi, chef för konsumentaffären på Telia Sverige.

- Och detta är bara början. Vårt samarbete är att blicka in i framtiden, där kraftfulla molntjänster används i kombination med 5G för att hitta nya sätt att leverera unika spelupplevelser till mobil, utan krav på speciell hårdvara.

Kort sagt: med cloud gaming via 5G blir det möjligt att spela spel som inte begränsas av vad ens mobil eller surfplatta klarar av. Blixtsnabba svarstider och hög datakapacitet gör upplevelsen lika friktionsfri som om spelet låg på den egna enheten.

Som gjort för 5G

Xbox Game Pass Ultimate fungerar bra även över 4G och fiberanslutning, men tjänsten är som gjord för 5G. För att möta behovet av nya digitala upplevelser moderniserar Telia samtidigt hela sitt mobilnät. Det betyder att kapaciteten i 4G-nätet kommer att fördubblas de närmaste åren, samtidigt som 5G-nätet byggs ut med målet att nå 90% av befolkningen senast 2023.

Xbox Game Pass Ultimate är upplagt som en prenumerationstjänst för Android-mobiler och surfplattor, Xbox-konsoler och PC-datorer med Windows 10.

- Xbox Game Pass Ultimate har ett brett utbud av innehåll med fler än 100 titlar och med nya spel som tillkommer varje månad. Det känns toppen att svenska kunder nu kan ta del av några av våra mest populära titlar, säger Nicholai Hamre, kategoriansvarig för Xbox på Microsoft.