12 januari 2024

5 min läsning

Livsstil

Trygg start med barnets första mobil

Den första mobiltelefonen är ett stort steg i barnets liv. Men när ska steget tas? Och vad kan vi föräldrar göra för att starten ska bli så bra och trygg som möjligt? Det finns inga givna svar på dessa frågor, men i den här artikeln ger vi några tips och riktlinjer.

Barn sitter i fönstret och tittar på en mobiltelefon.

Den största frågan är också den svåraste: vid vilken ålder är det lämpligt att barnet får sin första telefon? Ett första steg kan vara att utgå ifrån barnets behov: har hen börjat ta sig till och från skolan eller kompisar på egen hand? Eller åker ditt barn kommunalt själv till och från skolan? Då kanske hen behöver kunna ringa eller bli nådd om något oförutsett skulle hända. Finns det behov av att använda telefonen i skolarbetet eller vid läxläsning? Det finns som bekant många appar för att stötta läsinlärning, öva mattetal eller göra research för olika projekt. Kommer barnet kunna ta ansvar för en telefon utan att den går sönder eller tappas bort direkt? Även om ditt barn är ansvarstagande är skal och skärmskydd ett måste.

Om du som förälder vill ha vägledning med utgångspunkt från ålder kan du kika på undersökningen ”Svenskarna och Internet” som genomförs av Internetstiftelsen i Sverige. I 2017 års upplaga av undersökningen framgick att 41 procent av 8-åringarna i Sverige har tillgång till egen mobiltelefon, en siffra som stigit till 71 procent när barnen är nio år. Och när svenska barn är elva år har hela 98 procent av dem mobiltelefon.

Sätt gränserna för mobilanvändningen

Okej, så beslutet är fattat och mobilen införskaffad. Då är nästa ställningstagande hur den ska användas. På både iPhone och Android-telefoner kan du som förälder sätta regler för användningen, exempelvis hur länge olika appar kan vara öppna, när på dygnet mobilen ska kunna ansluta till internet och mycket annat. För att kunna göra detta krävs att barnets mobil är länkad till en förälders konto via Familjedelning (Apple) respektive Family link (Android).

En smart funktion med familjeinställningarna är att du kan bestämma om barnet ska kunna ladda ner appar själv eller göra köp inuti appar. Just köp inuti appar väljer många föräldrar att avaktivera, då det ibland kan vara knepigt för barn att förstå att något i en app eller ett spel kostar pengar. Läs gärna vår guide om hur du barnsäkrar mobilen för fler tips om trygga inställningar.

Det kan även vara värt att läsa på ordentligt för att se vilka begränsningar som inställningen ”barnkonto” innebär, så att det är du och inte Google eller Apple som bestämmer hur ditt barn får använda sin mobil.

Trygg i sociala medier

En het potatis för många föräldrar är hur sociala medie-appar ska användas. Framför allt populära Instagram, Snapchat och TikTok. Ska exempelvis Snapchat ha ”location” (platstjänster) påslaget eller inte? De flesta aktiverar funktionen endast för vänner, vilket är att föredra för att slippa eventuella främlingar.

Vi har sammanställt en kort guide till de populäraste apparna så att du kan få full koll var barn och ungdomar umgås.

Sist men inte minst rekommenderar vi att du tar Mobilkörkortet tillsammans med ditt barn. Där finns många råd och diskussionsfrågor med fokus på barn och sociala medier.

Första apparna

Innan du räcker över mobilen till ditt barn kan det vara läge att ladda ner några appar som är bra att ha på telefonen redan från början. Börja med 112-appen från SOS Alarm. Om barnet skulle behöva ringa 112 görs det enkelt via appen, som dessutom automatiskt visar barnets aktuella position för larmoperatören.

Public service-apparna SVT Barn och UR Play har mycket bra och lärorikt innehåll för barn, liksom Youtube Kids. Spel och underhållningsappar finns det hur många som helst, men ett bra ställe att börja leta är sajten pappasappar.se som har recenserat hundratals appar för barn och delat in dem i ålderskategorier så att det är lätt att hitta baserat på barnets ålder.

Surfa tryggt med Trygg Trygghetspaket

Det finns tyvärr vissa faror på nätet, men det finns också sätt att skydda sig. Telia Trygghetspaket är ett säkerhetspaket som inte bara innehåller antivirus och intrångsskydd, utan även funktioner för föräldrakontroll (du hittar det under rubriken Familjeregler). Programmet låter dig bland annat skapa användarprofiler för barn i olika åldrar, ställa in tidsbegränsningar, och blockera innehåll utifrån ett antal olika kategorier. Licensen gäller för hela 25 enheter, så du kan installera Trygg surf på både din egen och barnens mobiler och surfplattor. Ett smidigt sätt att göra de första stegen ut på nätet säkrare för alla.

Alla i samma abonnemang - med kostnadskontroll

Att skapa egna abonnemang för varje barn är opraktiskt – och dessutom helt onödigt med Telias familjeabonnemang. Har du redan ett abonnemang hos Telia så kan du enkelt lägga till upp till fyra extra familjemedlemmar. Alla får lika mycket surf och allt hamnar på samma faktura. För alla i familjen gäller fria samtal, fria sms och fri surf i sociala medier inom hela EU. Inte minst praktiskt för föräldrar är att få en tydlig översikt av surfanvändningen och vid behov begränsa surf för de övriga abonnemangen via appen Mitt Telia.

Genom att lägga till barnen i ditt familjeabonnemang får du också effektiv kostnadskontroll. För dina extra användare ingår nämligen kostnadsfria spärrtjänster för köp av extrasurf både hemma och utomlands, liksom spärr för samtal till betalnummer och 118-nummer. Dessutom kan du lägga till spärr för utlandssamtal.

Fler artiklar i samma ämne: