Av: Christer Andersson | 2021-07-27 (Uppdaterad 22-05-10)

Att ha koll på var barnen befinner sig ligger i alla föräldrars intresse, och digital teknik gör det enklare än någonsin. Här är några tips på hur du kan gå tillväga.

Precis som när det gäller barnens mobilvanor i allmänhet är det bra att man återkommande diskuterar vad som är okej eller inte. Att övervaka barnen utan deras vetskap är inget vidare sätt att bygga tillit på längre sikt. Prata istället om hur det är en trygghet för både dig och barnen själva att du kan se var de befinner sig, och att ni snabbt kan komma i kontakt med varandra om något skulle hända. Att komma överens om förväntningar och gränser skapar bättre förutsättningar.

Med det sagt finns det så klart tillfällen när du som förälder behöver kunna se var ditt barn befinner sig, och det är då du kan använda de möjligheter som finns med modern digital teknik som smartphones, appar och mobilklockor med GPS. Här är fem tips.

Spåra barnen med funktionen Hitta i iPhone

Om ditt barn har en iPhone finns en funktion som låter dig se någon annans position. En förutsättning är att ditt barn får ett eget Apple-ID. Därefter behöver du aktivera Familjedelning och starta en familjegrupp (eller lägga till barnet i en befintlig). Slutligen behöver barnet acceptera inbjudan på sin egen mobil, och kan då ställa in att dela sin position. 

Spåra barnen med Google Family Link

Google Family Link är en app för föräldrakontroll som bland annat gör det möjligt för dig att se var ditt barn befinner sig. Family Link är i första hand avsedd för Android-mobiler (som Samsung eller Nokia med flera). Som förälder kan du dock köra Family Link även på en iPhone eller iPad med iOS 11 eller nyare. För att kunna se barnets position behöver du aktivera två inställningar i Family Link: Visa barnets plats och Enhetsplats. 

Värt att veta om positionering

Man kan inte utgå ifrån att den position som visas av GPS-klockor eller mobiler är hundraprocentigt exakt. Hur precis angivelsen är beror på ett antal faktorer, bland annat mottagningsförhållanden för GPS, mobiltäckning och hur väl kalibrerad platsfunktionen i din mobil är.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån

GPS-klocka för barn

GPS-klockor, eller mobilklockor, för barn har kommit starkt på senare år. En GPS-klocka är i princip en lite enklare och billigare smartwatch avsedd för just barn: stryktålig, utrustad med GPS-spårning och med möjlighet att ringa telefonsamtal eller skicka textmeddelanden. Vissa klockor har också en SOS-funktion och möjlighet att ställa in en trygghetszon, som gör att klockan skickar en notis om den rör sig utanför den angivna zonen. Som förälder kan du göra inställningar och spåra klockan via en app i din egen mobil. Ett populärt märke som fått bra omdömen i tester är norska Xplora. En nyhet är också att du numera tack vare abonnemanget Extra användare kan använda Apple Watch med 4G som en GPS-klocka för barn.

Fristående appar för familjepositionering

Det finns ett antal fristående appar för iOS och Android som erbjuder olika funktioner för att spåra familjemedlemmars position. Ett par av dessa är Life 360 och Find My Kids som båda också innehåller ytterligare trygghetsfunktioner, som notiser när någon kommer till eller lämnar en definierad plats, och SOS-larm. För att få tillgång till full funktionalitet bortom en kortare testperiod krävs att du tecknar ett abonnemang.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Mobilkörkortet ger trygg start

Xplora X6 PLAY.

Erbjudande

Xplora X6 – eSIM ingår

Pris 139 kr/mån
med Extra användare och 24 mån bindningstid.

Teknik & prylar

Vilket abonnemang passar bäst för barnen?