Varning för bluffsamtal

Just nu pågår en typ av telefonbedrägerier där kunder blir uppringda och möts av ett inspelat meddelande. Meddelandet uppger att det är polisen som ringer och att något är fel med kundens ID-kort.

Mottagaren ombeds att slå in ett knappval för att få mer information, eller för att få kontakt med en fysisk person. Går man vidare med knappvalet hamnar man hos en fysisk person som sedan försöker få kunden att lämna ut känslig information.
Du blir inte debiterad om du svarar på denna typen av samtal, men vi rekommenderar dig att lägga på omgående.

Bedragarna som ringer dessa samtal använder sig av så kallad "spoofing". Det betyder att de manipulerar telefonnummer, så att du ser någon annans telefonnummer på din display än det numret som de egentligen ringer från. 

Mer om spoofing
Ofta använder bedragare sig av nummer som tillhör betrodda källor, som stora företag eller myndigheter. De kan även använda sig av nummer från allmänheten, så blir du kontaktad av någon som påstår att du ringt trots att du inte har gjort det kan det tyda på att ditt nummer har använts som täckmantel. Det innebär dock inte en debitering, bedragare har inte åtkomst till ditt abonnemang.  Bedragarna använder sig av flera nummer och byter ofta. Läs mer om spoofing här.

Här kan du läsa mer om olika bedrägeriformer och hur du skyddar dig.