Nu har vi tagit ner 1,3 miljoner gamla telefonstolpar

En milstolpe i Telias pågående nätmodernisering: 1,3 miljoner gamla telestolpar har kunnat tas ner för återbruk, återvinning eller destruktion. Det är över hälften av alla stolpar som i decennier fyllt det svenska landskapet.

1,3 miljoner gamla telefonstolpar och 160 000 kilometer telefonledningar. Så mycket har Telia nu tagit ner som en del av den pågående avvecklingen av det gamla kopparnätet. Det betyder att hälften av Sveriges 2,4 miljoner telestolpar nu har plockats bort.

Snart har det gamla kopparnätet gjort sitt. Istället har Telia i flera år satsat stort på moderna lösningar till sina kunder, i huvudsak fiber och mobila nät, och som i dag är nödvändigt för att kunna leva, jobba och ta del av samhällets alla digitala möjligheter. Telia påbörjade arbetet med att ta ned gamla stolpar redan 2014.

– Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70-80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar, säger Telias nätchef Staffan Åkesson.

– Vi fortsätter också storsatsa på mobilnätet, där 4G-kapaciteten fördubblas över landet och 5G fortsätter att rullas ut. Just nu är vi uppe i 48 tätorter, fortsätter Staffan.

160 000 kilometer ledningar motsvarar fyra varv runt jorden. Ledningarna som tagits ner går till återvinning. Stolpar i bra skick kan återanvändas, och de som är i för dåligt skick skickas till destruktion enligt gällande miljölagar.

Läs mer om nätmoderniseringen.
Läs mer om avvecklingen av kopparnätet.