03 januari 2024

4 min läsning

Sport

Viktiga spelare i Premier League från då till nu.

Det har inte saknats världsspelare i Premier League som har tagit hela fotbollseuropa med storm. Men det har också funnit många som har satt stora avtryck utanför planen. Här listar vi de mest framstående och viktigaste spelarna i ligans historia.

Det går hett till i bland i Premier League som här i en match mellan Tottenham och Aston Villa i omgång 13, 2023.copyright

Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

De bästa:

Alan Shearer – Newcastle & Blackburn

Premier Leagues bästa målskytt genom tiderna och en ikon för både Newcastle och Blackburn. En hårt arbetande och tuff spelare som ofta omnämns som ’’one of the greats’’ när engelsmännen diskuterar vilka anfallare som har varit bäst genom tiderna. Han belönades med spelare 1995 och 1997.

Thierry Henry – Arsenal

Inte bara en av Premier Leagues bästa anfallare genom tiderna, utan kanske också en av de främsta i hela fotbollsvärlden. Snabb som få, kliniska avslut och en unik elegans i sin spelstil. Utöver att han öste in mål säsong efter säsong, låg han också ofta i topp när det gällde antalet assist per säsong. En nyckelspelare i det ikoniska ’The Invincibles’-laget som gick obesegrade genom hela säsongen 2003/2004. Han belönades med årets spelare 2003 och 2004.

Ryan Giggs – Manchester United

Den legendariske Giggs förblev Manchester United trogen under hela sin karriär. Med 23 säsonger spelade, över 960 matcher, 13 Premier League titlar, fyra FA-cuptitlar och två Champions League-titlar talar hans imponerande meritlista sitt tydliga språk. En ikon inte bara för United utan i hela ligan.

Steven Gerrard – Liverpool

Captain fantastic och symbolen för hela Liverpool som fotbollsklubb i modern tid. Han rankas ofta som den bästa mittfältaren i Premier Leagues historia, då han bar Liverpool på sina axlar under många år. Saknar en ligatitel men var en nyckelspelare i det laget som gjorde den historiska vändningen mot Milan i Champions League-finalen 2005. Han belönades med årets spelare 2006.

Frank Lampard – Chelsea

Chelsea bästa målskytt genom tiderna, trots att han var mittfältare. Har vunnit både ligatitlar och en Champions League-titel och är för evigt inskriven i Chelseas historieböcker. Lampard är alltid med i diskussionerna som en av de bästa spelarna, där den eviga diskussionen om vem som egentligen var vassast av honom, Steven Gerrard eller Paul Scholes, aldrig tycks ta slut.

Cristiano Ronaldo – Manchester Untied

Inte i ligan lika länge som de tidigare nämnda, men oj vilket avtryck han gjorde. En av de bästa spelarna genom tiderna som tog målrekordet för antal gjorda mål på en säsong med 31 mål säsongen 2007/2008 (ett rekord som sedan har slagits). Han belönades med årets spelare 2007 och 2008 och hann vinna både Premier League och Champions League under sin tid i Manchester innan han drog söderut till Madrid och blev den bästa spelarna någonsin där.

Erling Braut Haaland – Manchester City

Blott inne på sin andra säsong i klubben, men det går inte att låta bli att skriva några rader om det han gör just nu – för det är smått otroligt. Han tog rekordet för flest gjorda mål under sin debutsäsong med hela 36. Dessutom blev han 2023 den snabbaste spelaren att nå 50 Premier League-mål genom tiderna på bara 48 matcher. Vann trippeln med City sitt första år och gjorde dem till det andra engelska laget någonsin att uppnå detta, inklusive en historisk första Champions League-titel. Självklart belönades Haaland även med årets spelare 2023. En framtida ikon, oavsett hur länge han blir kvar.

Bubblare

Paul Scholes – Manchester United
Mohamed Salah – Liverpool
John Terry - Chelsea
Didier Drogba - Chelsea
Eric Cantona – Manchester United

Spelare som lämnat avtryck utanför planen

Marcus Rashford, Manchester United

Har varit en stark och framstående röst när det gäller sociala frågor. Har länge kämpat mot barnfattigdom och varit en aktiv förespråkare för att barn ska få gratis skolmåltider. En hjälte för många i England som har förändrat livet för många barn för alltid. Blev som 22-åring yngst någonsin att bli utsedd till hedersdoktor vid University of Manchester. Hatten av.

Juan Mata – Chelsea, Manchester United

Har varit delaktig i många välgörenhetsprojekt, men kanske mest känt är ändå initiativet ’’Common Goal’’ som han var med och startade. Det går ut på att Fotbollsspelare- och tränare donerar en procent av sin lön till välgörenhet. En lite summa för dem, en hög summa för de utsatta.

Raheem Sterling – Liverpool, Manchester City, Chelsea

Har varit kanske den mest inflytelserika rösten i Premier League när det kommer till att bekämpa rasism och främja mångfald inom fotbollen. Har även varit starkt bidragande i andra välgörenhetsprojekt för att stödja utsatta områden- och samhällen.

Andra spelare som varit viktiga

Vincent Kompany – Manchester City
N’Golo Kanté – Chelsea
Gary Neville – Manchester United

Fler artiklar i samma ämne: