12 september 2024

2 min läsning

Sport

UEFA Champions League – så funkar det

UEFA Champions League anses vara fotbollens allra finaste klubblagsturnering. Så här spelas turneringen.

En uppblåsbar version av Champions League-pokalen.copyright

Att den bästa klubblagsfotbollen spelas i UEFA Champions League är det nog få som ifrågasätter. Men hur fungerar det egentligen med alla matcher, gruppspel och utslagsrundor? Vi tar det metodiskt, hela vägen från kval till final.

Europas bästa fotbollsklubbar

UEFA Champions League samlar Europas bästa fotbollsklubbar i en turnering. Varje säsong gör de upp om rätten att kallas för kontinentens främsta fotbollslag.

Turneringen kan dateras ända till 1955, då kallad för Europacupen. 1992 ändrades detta till det välkända namnet UEFA Champions League.

Så funkar det från och med säsongen 2024/2025

Från och med säsongen 2024/2025 kommer UEFA Champions League att genomgå stora förändringar. Här är allt du behöver veta om det nya formatet:

Nytt format

1. Antal lag: Antalet deltagande lag ökar från 32 till 36.
2. Ligafas: Istället för den traditionella gruppfasen kommer det att vara en ligafas där alla 36 lag rankas tillsammans.
3. Matcher: Varje lag kommer att spela åtta matcher mot åtta olika motståndare, fyra hemma och fyra borta.
4. Seedning: Lagen kommer att delas in i fyra seedningsgrupper, och varje lag kommer att möta två lag från varje grupp.
5. Slutspel: De åtta bästa lagen i ligafasen går direkt till åttondelsfinal. Lagen som placerar sig på plats 9 till 24 kommer att spela ett playoff för att avgöra vilka som går vidare till åttondelsfinal.

Viktiga datum

- Startdatum: Turneringen startade redan den 9 juli 2024. Den 17 september startar själva ligafasen med de 36 lag som kvalificerat sig och ligan pågår fram till finalen den 31 maj 2025 i München, Tyskland.

- Playoff: Lagen som placerar sig på plats 9 till 24 i ligafasen kommer att spela ett playoff för att avgöra vilka som går vidare till åttondelsfinal.

Fördelar med det nya formatet

- Fler matcher: Fansen får se fler matcher mellan toppklubbarna tidigare i turneringen.
- Ökad konkurrens: Fler lag får chansen att tävla mot de bästa klubbarna i Europa.- Fler spännande matcher: Det nya formatet skapar fler spännande och oförutsägbara matcher.

För mer information om det nya formatet, besök gärna UEFA:s officiella webbplats.

Fler artiklar i samma ämne: