13 september 2023

2 min läsning

Sport

SHL:s historia: från svenska mästerskap till liga i högsta internationella klass

Svenska Hockeyligan (SHL), tidigare känt som Elitserien, är Sveriges främsta professionella ishockeyliga. Med anor som går tillbaka till 1922, bär ligan på en lång och anrik historia som har bidragit till utvecklingen av hockey i såväl Sverige som internationellt.

Historien om SHL går tillbaka till 1922. Men det är först från 1974 ishockeyligan börjar likna dagens form. Den kallades först Elitserien. Här ser vi en bild från ett spännande ögonblick på isen i SM i ishockey någon gång på 60-talet.

Bildbyrån

De första åren

Ligans tidiga år präglades av ett mindre antal lag och en mer lokal inriktning. Fram till 70-talet kallades ligan Svenska mästerskapen i ishockey. Slutspelsformerna varierade och ändrades ofta. Säsongen 1975/1976 bytte ligan namn till Elitserien, ligan började expandera och utveckla ett mer strukturerat tävlingsformat. Ligan fortsatte att växa i popularitet och på 1980-talet ansågs den vara en av de bästa hockeyligorna i Europa.

Namnbyte till SHL

År 2013 genomgick ligan en omprofilering och bytte namn från Elitserien till Svenska Hockeyligan eller Swedish Hockey League (SHL) för att bättre lyfta fram sin ställning som den främsta hockeyligan i Sverige. Denna förändring syftade också till att förbättra ligans internationella igenkänning och attraktionskraft. 

Internationell framgång

SHL har varit en grogrund för många talangfulla spelare som har gått vidare att utmärka sig inte bara i NHL utan även i andra stora ligor och i internationella tävlingar som OS och VM. Svenska spelare som först har slipat sina färdigheter i SHL har bidragit till Sveriges rykte som en hockeystormakt.

Arenautveckling och växande fanskara

Under åren har ligan bevittnat en betydande utveckling när det gäller arenafaciliteter och engagemanget från fansen. Många lag och kommuner runtom i Sverige har låtit bygga helt nya arenor för att erbjuda en bättre upplevelse för fansen och ligan har också fokuserat på att skapa en familjevänlig atmosfär för att locka nya generationer av fans.

Viktig roll i svensk hockeykultur

SHL har en speciell plats i svensk hockeykultur. Det är inte bara en plattform för talangfulla spelare att visa upp sina färdigheter på, utan också en källa till stolthet för fans över hela landet. Ligans historia är sammanflätad med tillväxten och populariteten för ishockey i Sverige, vilket gör SHL till en betydande sportinstitution.

Internationellt Inflytande

SHL:s inflytande sträcker sig bortom Sveriges gränser. Dess framgång har bidragit till att Sverige erkänns som en hockeynation och genom dess talangfulla spelares bidrag även till en bestående påverkan på NHL och andra toppligor runt om i världen.

I takt med att SHL fortsätter att utvecklas förblir det en hörnsten i svensk idrottskultur och en drivkraft i utvecklingen av hockeytalang i världsklass. Med en rik historia och dedikation till sporten kommer SHL utan tvekan fortsätta att forma framtiden för ishockey i Sverige och internationellt.

Läs mer om SHL. Samla alla ligor och sport på ett och samma ställe genom vårt paket All sport från Telia & TV4 inkl. Allsvenskan och Viaplay.

Fler artiklar i samma ämne: