03 januari 2024

3 min läsning

Sport

Premier Leagues mest framstående lag: Från då till nu

Det har funnits gott om lag genom åren som har utmärkt sig och varit framgångsrika i Premier League. Men det skiftar lite titt som tätt. Nedan har vi samlat en lista på de klubbar som har stuckit ut lite extra under de 30 år som ligan har funnits.

Ett intensivt möte mellan två topplag i Premier League, hösten 2023, Arsenal och Manchester United.copyright

Neil Hall/EPA/Ritzau Scanpix

The Big Four

Säsongen 1994/95 lyfte Blackburn Rovers pokalen som mästare i Premier League. Efter det följde många år av dominans från det så kallade ’’Big Four’’, bestående av Manchester United, Arsenal, Chelsea och Liverpool. Fram till och med säsongen 2009/10 prenumererade dessa klubbar på de fyra översta placeringarna i ligan, vilket i sin tur genererade en plats i Champions League. Det skapade en enorm ekonomisk fördel för klubbarna vilket ökade glappet ner till de andra lagen. Manchester United vann under denna period nio av sina tretton Premier League-titlar och Chelsea respektive Arsenal vann tre var.

Manchester City knackar på

2008 fick Manchester City nya ägare med betydande ekonomiska resurser från Abu Dhabi som skulle ändra hela deras framtid. Tillsammans med Tottenham lyckades de rubba den etablerade ’Big Four’, där Tottenham snodde en fjärdeplats 2010 och City med sina nya ekonomiska muskler en tredjeplats 2011. Därefter har ligan blivit mer en fem-sexmannaliga.

Och City öste på

2012 fick de nysatsande Manchester City lyfta bucklan och kalla sig mästare för första gången någonsin. Det blev startskottet för en dominans av de ljusblå herrarna från Manchester. Idag är de världens bästa lag och har varit överlägsna i ligan de senaste tolv åren med sju ligatitlar. En satsning som verkligen gick hem.

Leicester 2015/16

Kanske den mest historiska ligavinsten i någon av världens alla fotbollsligor. Uppflyttade från Football League Championship (Andra divisionen) inför säsongen 2014/15 och mästare säsongen 2015/16. Skrällarnas skräll. Inför säsongen var de nederlagstippat, men mot alla odds dominerade de i ligan med spelare som N’Golo Kanté, Riyad Mahrez och Jamie Vardy i fronten.

Liverpool från 2016 och framåt

Klassiska Liverpool, som vunnit så många ligatitlar, men inte en enda sedan ligan omformades och blev Premier League, kom från några riktigt tuffa år bakom sig. Mittenplaceringar och en halkning av Steven Gerrard ifrån att få vinna sin första titel 2013/14. Men när Jürgen Klopp tillsattes hösten 2015 förändras allt. En omfattande ombyggnad av klubben startade och resulterade i en Champions League vinst, men framför allt den där efterlängtade Premier League-titeln. Idag är de tillbaka som ett gediget topplag och kanske den främsta utmanaren till Manchester City.

Historiska Manchester United

Inte en ligatitel sedan 2013 och Sir Alex Fergusons sista år, men oj så överlägsna de är historiskt sett. Tretton ligatitlar mellan 1992/93 tills 2012/2013 är imponerande. Klubben letar fortfarande efter den perfekta tränaren sedan Sir Alex slutade, men har haft det tufft med många missade topp fyra placeringar och uteblivna titlar de senaste åren.

Arsenals Invincibles

38 omgångar, inga förluster, behöver vi skriva mer. Det var en historisk säsong Arsenal mäktade med 2003/2004. Ett av de bästa lagen som någonsin har skådats.

Chelsea med Mourinho

Ett annat lag som gjorde en nysatsning inför säsongen 2004/05 var Chelsea. Med nya rika ryska ägare året innan, värvades mängder av nya spelare och den då unga tränartalangen Jose Mourinho. Något som snabbt gav resultat. Chelsea kröntes till mästare den säsongen och även säsongen därpå. De tog även rekord för det minsta antal insläppta mål under en säsong, säsongen 04/05, något som ofta präglar Mourinhos fotboll; ett starkt försvar.

En sammanställd lista på de bästa lagen

Manchester United, 13 ligatitlar
Manchester City, 7 ligatitlar
Chelsea, 5 ligatitlar
Arsenal, 3 ligatitlar
Liverpool, 1 ligatitel
Leicester, 1 ligatitel
Blackburn, 1 ligatitel

Andra lag som gjort avtryck i Premier League

Tottenham – varit med och brutit upp ’’The Big Four’’.
Newcastle – Topplag i mitten av 90-talet och är nu tillbaka i toppen med nya rika ägare.
Leeds – Framstående under tidigt 2000-tal med spel i Champions League.

Fler artiklar i samma ämne: