08 januari 2024

3 min läsning

Sport

De svenska stjärnorna på de brittiska öarna.

Det har funnits gott om svenskar i världens bästa liga. Vissa har lämnat ett större avtryck än andra. Här listar vi våra mest framgångsrika svenskar, och några att hålla ögonen på i framtiden.

Dejan Kulusevski fotbollsspelare i UEFA Champions League och i Premier Leauge samlar sin sport och streamar i Telia Play.

Anders Limpar – Arsenal, Everton

Visserligen gick det som bäst för ’’Limpan’’ innan ligan gjordes om till Premier League med en ligavinst säsongen 90/91 och han blev hyllad av hela England. Men vi måste ändå ta med Limpar på denna lista då han spelade i Premier League fram tills 1997.

Fredrik Ljungberg – Arsenal

Kanske den bästa svensk att ha spelat under Premier League eran. 216 framträdanden och två ligatitlar för ’’Freddie’’ gör honom till en ikon i Arsenalsammanhang.

Zlatan Ibrahimovic – Manchester United

Ja, han är på alla listor överallt. Men så är han också den bästa vi har haft i Sverige. Kom som 35-åring till United men visade inga tecken på att sakta ner. Blev äldst genom tiderna att göra 15 ligamål på en säsong och fick med sig två guldmedaljer från sin tid på Old Trafford. En för engelska ligacupen och en för Europa League.

Henrik Larsson – Manchester United

En av historiens kortaste utlåningar från Helsingborg till Manchester United. Från första januari till den tolfte mars 2007. Han bidrog med viktiga mål och erfarenhet och blev direkt älskad av fansen. United vann även ligan två månader senare och Henrik Larsson fick en medalj på posten i Helsingborg.

Olof Mellberg – Aston Villa

Tuff, tuffare, Olof Mellberg. Ja, typ så. Den stenhårda mittbacken är ihågkommen som en av de bästa i Aston Villas historia. Kaptenen spelade över 230 matcher under sina sju år på Villa Park, och hans hängivenhet och ledarskap gjorde honom till en kär figur bland supportrarna.

Sebastian Larsson – Arsenal, Birmingham, Sunderland

En högerfot som fortfarande många målvakter drömmer mardrömmar om. Spelade över 280 matcher i Premier League och bidrog med 26 mål och ytterligare 28 assist. Han var känd för att kunna spela på alla positioner på mittfältet och för att vara en slitvarg. ’’Seb’ var alltid väldigt omtyckt av fansen.

Johan Elmander – Bolton, Norwich

121 matcher och 19 mål under sina fyra år i England. Mest känd för hans otroliga soloprestation mot Wolves 2011 – ett mål som anses vara ett av de vackraste någonsin i ligan.

Victor Nilsson Lindelöf – Manchester United

Den svenske kaptenen kom till United 2017 och blev då klubbens dyraste försvarsspelare någonsin. Han har hyllats för sina fina tekniska egenskaper men har, som hela United, upplevt en turbulent period på sistone. Victor förtjänar ändå att hamna på denna lista då han har varit en relativt konsekvent startspelare.

Svenskar att hålla koll på idag

Dejan Kulusevski – Tottenhamn

Lämnade Turin och har hittat rätt i Tottenham. Given i startelvan och levererar både poäng och fina insatser. Är tillsammans med Isak de som ska lyfta svensk fotboll till en ny nivå. Väldigt populär bland fansen.

Alexander Isak – Newcastle

Rekordvärvning för Newcastle när kan värvades från Real Sociedad 2022. Trots en del skador har Isak många gånger visat sig från sin bästa sida och var starkt bidragande till att Newcastle knep en Champions League plats i fjol. Sverige kanske största stjärna just nu.

Anthony Elanga – Nottingham Forest

Den vindsnabbe unga yttern fick det aldrig att lossna i Manchester United, men har kommit igång ordentligt i Forest. Besitter spetsegenskaper som få andra har och det ska bli spännande att se vart det tar honom. Hög potential.

Yasin Ayari

En liten joker på den här listan. 20-åringen har fina tekniska egenskaper och ett unikt spelsinne. Just nu är han utlånad från Brighton till Coventry i Championship (andra ligan), men kan mycket väl blomma ut till en framtida startspelare i Premier League.

Fler artiklar i samma ämne: