03 januari 2024

6 min läsning

Sport

Boxing Day – En Premier League tradition

För fotbollsfans betyder den 26 december endast en sak: Premier League. Boxing Day är dagen med stort D när det kommer till engelsk fotboll och har blivit sin egen lilla fotbollshögtid där man på annandag jul bänkar sig i soffan framför tv:n, äter resterna av julmaten, och har världens bästa liga spelandes i bakgrunden. Men det finns en lång historia bakom Boxing Day som vi tänkte gräva litegrann i.

En intensiv matchbild från mötet mellan Arsenal och Tottenhamn under omgång 6 av Premier League 2023. copyright

Henry Nicholls/AFP/Ritzau Scanpix

Vad är Boxing Day?

Mer eller mindre den engelska versionen av annandag jul och inträffar den 26 december varje år. För många är det kanske julens lugnaste dag efter allt kaos under julafton och juldagen. De flesta affärerna är stängda och folk är lediga. En dag för att ta det lugnt hemma… och kolla på fotboll.

Hur det börja?

Teorierna är många om Boxing Day, men vem kom på termen? Den spåras faktiskt tillbaka hela vägen till Charles Dickens, som myntade begreppet redan 1833. Boxing Day har varit en helgdag sedan 1871, men innebörden av dagen går ännu längre tillbaka i tiden.

Boxing Day har fått sitt namn efter traditionen att arbetsgivare delade ut lådor med julklappar till sina anställda, särskilt till tjänstefolk och andra hushållsanställda som var tvungna att arbeta på julen. Julen är verkligen är säsongen av givande, fint.

Utvecklingen till en fotbollsdag

Då Boxing Day var en dag arbetare var lediga och spenderade tid hemma med familjen, erbjöd fotbollsmatcherna en perfekt möjlighet för gemenskap och underhållning. Det finns väl få saker man knyter så starka band med som en bra fotbollsmatch? Idag är Boxing Day-fotbollen en integrerad del av engelsk fotboll och en del av julen för de brittiska familjerna. En tradition som hyllas för att föra ett arv vidare.

Ekonomisk påverkan vs påverkan på organisationen

Även om Boxing Day är älskat av de flesta, även spelarna, är det en liten vattendelare för klubbarna. Tänker man på pengarna först är Boxing Day en potentiell vinst för klubbarna då det drar stora publikmängder som genererar intäkter från biljettförsäljningen. Dessutom tjänas det en bra slant på tv-rättigheterna.

Däremot innebär Boxing Day en intensiv period av matcher med både omgångar bara några dagar innan och efter. Vissa klubbar spelar tre matcher på sju dagar. Det ökar skaderisken enormt hos spelarna i ett redan späckat schema och vi har sett många lag som gått bra på hösten tappa det under julmatcherna på grund av skador eller trötta spelare. Det blir en stor fördel för lagen med bättre ekonomi och fler bra spelare.

En speciell dag för fansen

Boxing Day är i England en dag för fansen att samlas, fira och njuta av fotboll. Det är en jultradition att titta på matcherna och engelsmännen älskar det. Även vi som hejar på från utlandet är stora fans av Boxing Day och ser det som en stor fotbollsfest världen över. Stämningen på arenorna brukar också vara unikt härlig och festlig. Ofta har vi sett många publikrekord på just denna dag. Behöver du ett julklappstips? Åk till England och kolla på Boxing Day fotboll.

Internationella motsvarigheter

Nja, inte riktigt. Visst har andra länder sina egna versioner, men ingen motsvarighet är lika förknippad med fotboll som Boxing Day. Inte ens nära faktiskt. Vi får istället leta i andra sporter för att hitta liknande motsvarigheter. Som Christmas Day i USA, NBA:s stora dag för basketmatcher, eller NFL som förknippas med Thanksgiving. Men i fotbollsvärlden är Boxing Day unik i sitt slag.

Hur det går idag?

Boxing Day har, likt mycket i engelsk fotboll, ändrats de senaste åren. Jämför man med för 30 år sedan så är det nästan dag och natt. Moderna TV-sändningar och förbättrade arenor har gett fansen en helt annan visningsupplevelse och även utvecklat intresset internationellt. Sen finns det alltid de som tycker att det ökade kommersiella trycket har sabbat enkelheten i den fina traditionen. Har de rätt? Kanske, men vi i Sverige får i alla fall njuta av världens bästa fotboll under julen.

Lite kul statistik från Boxing Day

Manchester United är Boxing Day-kungarna historiskt sett med 21 vinster på 27 matcher. Totalt har de 67 poäng och är hela tolv poäng före Arsenal i Boxing Day-tabellen. Liverpool placerar sig på tredje plats med 53 poäng och Tottenham på fjärdeplats med samma poäng fast sämre målskillnad.

Sen kan vi väl inte undvika att leta i botten också, vilka som har sämst rekord på Boxing Day. Bradford City, kanske inte så kända i Premier League sammanhang är det enda laget som förlorat alla sina matcher den 26 december. Norwich har inte heller imponerat med bara en ynka poäng på åtta försök när de lyckades spela 2-2 mot Tottenham 2022.

Flest gjorda mål
Harry Kane är Boxing Days bästa målskytt med tio mål på sju matcher. Svårslaget på så få matcher.

Flest assist
När det gäller antalet assist är det faktiskt fyra personer som delar på ledningen med fem assist var: Micheal Carrick, Paulo Di Canio, Wayne Rooney och Dimitar Berbatov. Personligen tycker jag Paulo Di Canio förtjänar första platsen då han gjorde det på endast fem matcher.

Men topplistan får se upp. Vi har aktiva spelare idag som Mohamed Salah, Martin Ödegaard och Kyle Walker-Peters som jagar rekordet med sina fyra assist vardera

Vem har spelat flest matcher?
Gareth Barry har totalt spelat 18 matcher på Boxing Day, vilket är imponerande i sig. Han har även gjort över 650 matcher i Premier League och är en ikon i ligan. Gammal är äldst, så är det.

Under honom hittar vi namn som Frank Lampard på 17 matcher och Paul Scholes, Ryan Giggs, Steven Gerrard och många fler som står på 16 matcher.

De bästa Boxing Day matcherna

Manchester United 0-3 Liverpool, 1978
Det är inte ofta de värsta rivalerna möts på Boxing Day, men det hände 1978 på Old Trafford. Visst skedde detta innan Premier League grundades men vad gör det? En ikonisk match där Liverpool spelade ut United med Kenny Dalglish i täten.

Manchester United 4-3 Newcastle United. 2012
2012 bjöd denna match på det mesta. En målfest, ett avgörade i sista minuten och en otrolig atmosfär. Det var också Sir Alex Fergusons sista Boxing Day.

West Bromwich Albion 4-4 Tottenham Hotspur, 1963
Som ni marker så är målfester något vi värderar högt. Spelades den bästa Boxing Day matchen redan 1963 när dessa lag bjöd upp till en ordentlig match? Otroligt svårslagen i alla fall.

Charlton Athletic 4-2 Chelsea, 2003
Charlton var inget dåligt lag, men med tanke på Chelseas storsatsning under 2003 så var detta ett resultat ingen såg komma. Kul med skrällar.

Mer än bara fotboll.

Boxing Day är en hyllning till det vackra spelet vi älskar. Den 26 december kommer alltid att vara en hörnsten i den engelska fotbollstraditionen, och det är något vi fans tackar för. Men i slutändan bör vi också komma ihåg att Boxing Day, precis som hela julen, handlar om så mycket mer än bara fotboll; det är en tid för gemenskap, glädje, värme och att tänka på andra. Så ta hand om varandra och njut av den bästa fotbollen i världen.

Resultaten i Boxing Day 2023


Newcastle United 1-3 Nottingham Forest
AFC Bournemouth 3-0 Fulham
Sheffield United 2-3 Luton Town
Burnley 0-2 Liverpool
Manchester United 3-2 Aston Villa

Fler artiklar i samma ämne: