29 februari 2024

4 min läsning

Livsstil

Vilket mobilabonnemang passar bäst för barnen?

En ny liten mobilanvändare i familjen innebär inte bara att du ska hitta en lämplig telefon – du behöver också välja rätt typ av abonnemang. Här går vi igenom de olika alternativen.

Barn sitter i fönstret och tittar på en mobiltelefon.

Vilken abonnemangsform du ska välja beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt, och hur du ser på barnets mobilanvändning. Läs mer om:

 • Familjeabonnemang

 • Vanligt abonnemang

 • Kontantkort

Familjeabonnemang - tryggt och prisvärt

Det hörs ju på namnet att familjeabonnemang har tagits fram med just familjer i åtanke. Syftet är att kombinera familjevänliga priser med god föräldrakontroll.

 • Samma surf och samma förmåner till lägre pris

Telias familjeabonnemang fungerar så att du kopplar en eller flera familjemedlemmar till ditt eget abonnemang som extra användare. Varje extra användare får precis lika mycket surf som huvudabonnemanget har men till ett betydligt lägre pris, vilket ger en lägre totalkostnad för familjen som helhet. Varje extra användare får också samma förmåner som huvudabonnemanget. 

Inkluderar funktioner för föräldrakontroll

Något som gör familjeabonnemanget särskilt anpassat för dig som har barn, och som skiljer det från att bara köpa vanliga fristående abonnemang, är att det inkluderar olika funktioner för att hålla koll på barnens mobilanvändning. Flera av dessa finns som tillval när du tecknar ett vanligt mobilabonnemang (se nedan), men är inkluderade per automatik i familjeabonnemanget:

 • Begränsa månatlig surfmängd

 • Spärr för köp av extrasurf i Sverige och utomlands

 • Spärr för betalsamtal

 • Spärr för 118-samtal

Precis som med vanliga mobilabonnemang kan du dessutom välja till spärrtjänster mot utlandssamtal eller dataroaming utomlands.

Familjeabonnemanget är alltså ett både tryggt och prisvärt alternativ, i synnerhet för dig som har flera barn – ju fler ni är, desto mer sparar du.

Vanligt abonnemang - bekvämt och förmånligt

Ett ”vanligt” mobilabonnemang är vad de flesta av oss brukar välja åt oss själva, och fördelarna är uppenbara: Abonnemanget rullar på automatiskt månad för månad så du vet alltid exakt vad det kommer att kosta och du betalar i efterhand. Fria samtal och meddelanden är standard. Vad du behöver fundera på ur föräldrasynpunkt är hur mycket surf som är lämpligt. Telias abonnemang finns i storlekar från 5 GB per månad till obegränsad surf. Om du väljer ett mindre abonnemang och surfen tar slut innan månaden är över kan du köpa till extra surf.

Bra förmåner på köpet
Abonnemang inkluderar (till skillnad från kontantkort) ofta olika förmåner eller extratjänster, beroende på vilken operatör du har. Hos oss på Telia ingår bland annat surfpott, vilket innebär att den surf du inte använder under en månad sparas i en särskild pott som du sedan kan utnyttja vid andra tillfällen då din månatliga surf hinner ta slut. Hos Telia är det också så att när du skaffar en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang så ger vi dig rabatt på själva telefonen.

Trygghetstjänster som tillval
Med Telias abonnemang har du dessutom möjlighet att välja till ett antal trygghetstjänster som hjälper dig hålla koll på kostnader och minska risken för oavsiktliga utgifter. Tjänsterna är:

 • Spärr för köp av extrasurf i Sverige och utomlands

 • Spärr för betalsamtal

 • Spärr för 118-samtal

 • Spärr för utlandssamtal

 • Spärr för roaming utomlands

Förutom att dessa tjänster kan ge dig extra sinnesfrid och kan hjälpa dig ett kontrollera den månatliga mobilanvändningen så kan de också fungera som ett skydd för barnen, mot till exempel bedrägerisamtal från dyra utlandsnummer och liknande. Skillnaden mot familjeabonnemang (se ovan) är att dessa tjänster behöver läggas till separat på ett vanligt abonnemang, medan flera av dem ingår per automatik när du lägger till barnen som extra användare.

Kontantkort - flexibelt och billigt

Kontantkort har länge varit populärt för den som söker ett billigt alternativ för mer begränsad mobilanvändning. Du laddar kortet med precis den mängd samtal, meddelanden och surf som behövs och betalar i förväg. Du kan antingen ladda ett enkelt belopp där saldot minskar i takt med användningen, eller köpa en återkommande laddning för en given tidsperiod (månad eller halvår är de vanligaste) som i allmänhet inkluderar fria samtal och sms tillsammans med en viss mängd surf. Om och när surfen tar slut kan du köpa till extrasurf.

Ingen uppsägningstid
Med kontantkort slipper du bindningstid och uppsägningstid, och i takt med att barnet blir äldre kan det vara ett bra sätt att lära sig hushålla med pengar och surf – om saldot tar slut så går det ju inte längre att använda mobilen. Om du registrerar kontantkortet så kan du också hantera det via vår app Mitt Telia.

Risk för surftorsk
Det man kan uppleva som nackdelar med kontantkort är att man behöver hålla koll på saldot, i synnerhet om du bara laddar enkelt pris, och att den ofta ganska begränsade surfmängden gör att du kan behöva betala extra för mer surf om åtgången varit för stor.

Fler artiklar i samma ämne: