06 mars 2024

2 min läsning

Livsstil

Vett och etikett i videomöten

Strulande teknik, rundgång och tjatter och mötesdeltagare i myskläder – numera välkända irritationsmoment i videomöten. Men det behöver inte vara så. Här är sju enkla tips som gör videomötet bättre och effektivare för alla inblandade.

Laptop med pågående videomöte i hemmamiljö.

Chris Montgomery/Unsplash

1.Stäng av din mikrofon när du inte pratar

För att undvika eko och kaos i form av att alla pratar i mun på varandra kan det vara bra att etablera innan mötet att du ska ha din mikrofon på mute när du inte pratar. Precis som i ett fysiskt möte är det också viktigt att visa respekt och låta alla prata till punkt.

2.Tugga inte tuggummi

Visst, mikrofonen kanske är avstängd och det känns lugnt att sitta med lite tuggummi. Men eftersom video är inblandat kan det ge ett aningen nonchalant intryck gentemot dina kollegor, kunder eller affärspartners.

3.Hitta en plats i hemmet du kan vara själv på

Det kan absolut vara tufft att hitta utrymme till att vara helt själv om hela familjen är hemma – men när det är dags för videomöte är det verkligen att föredra. Vi minns alla den här klassiska intervjun, och även om den är hysteriskt rolig är det något de flesta av oss vill undvika.

4.Klä dig som en vanlig arbetsdag

Även om tanken på att jobba i myskläder kan locka är det något vi rekommenderar att du avvaktar med – i alla fall när det är dags för videomöte. Du behöver kanske inte vara klädd i kostym, men ha åtminstone samma typ av kläder som du skulle haft om mötet var på kontoret.

5. Var uppmärksam

Även om det är lockande att sitta och surfa under ett videomöte är det något du bör undvika – oavsett om du kollar jobbmejlen eller kikar på Facebook-flödet. Det är lättare än du tror att tappa fokus och missa vad som sägs!

6.Var i tid och se till att tekniken funkar

Din tid är värdefull, precis som de andra mötesdeltagarnas tid. Om du leder mötet – lägg några minuter innan på att se till att allting funkar. Om du ska in i ett videomöte – var i tid, precis som du skulle vara om det var ett fysiskt möte på kontoret.

7. Ägna lite tid till småprat

Påtvingad isolering i pandemitider är påfrestande för många – så ägna några minuter på att fråga hur läget är med dina kollegor och prata lite allmänt innan ni drar igång. Det kan förbättra kvaliteten på mötet mer än du tror!