09 januari 2024

2 min läsning

Livsstil

Trygg filmtajm med egen profil för barnet

Att titta på filmer eller serier på surfplattan är en favorit för de flesta barn – och möjligheten att begränsa vilket innehåll barnet kan komma åt är en favorit hos många föräldrar. Streamingtjänster som YouTube och Netflix erbjuder någon variation på barnprofiler med olika åldersgränser och ibland även andra kontrollfunktioner.

Mamma och pojke tittar på surfplatta i soffan.

Här bjuder vi på en kortfattad översikt om vilka möjligheter du har att skapa en trygg miljö för barnen på de populäraste streamingtjänsterna.

Barnprofil på Netflix

Om du har mindre barn är det tryggaste alternativet att skapa en särskild användarprofil med alternativet Netflix för barn. Sådana profiler har en enklare och mer lättanvänd design, visar endast utvalda serier och filmer för barn och visas med en särskild barnlogotyp för att vara lätt att känna igen. Dessutom ger den här profilen ingen åtkomst till inställningarna.

Annars har du möjligheten att skapa en normal användarprofil åt barnet men själv ställa in önskad åldersbegränsning. Ett sådant konto visar då inte innehåll som klassificerats för åldrar över den inställda gränsen.

Läs mer om föräldrakontroller på Netflix.

Barnsäkra YouTube

För mindre barn erbjuder YouTube ett skräddarsytt alternativ i form av appen YouTube Kids, som erbjuder en kontrollerad miljö för barnen. Förutom att innehållet från början är filtrerat av både algoritmer och mänsklig granskning ger appen möjlighet att ställa in ytterligare begränsningar. Bland annat kan du om du vill helt blockera videosökning och endast tillåta de kanaler eller videor som du godkänner.

Läs mer om YouTube Kids.

Barnprofil på Viaplay

Viaplay låter dig skapa upp till sex användarprofiler, och även här kan du sätta upp en särskild barnprofil som låter dig begränsa tittandet till innehåll för barn under 7 år, alternativt allt material i barnkategorin (upp till cirka 12 år). Här har du också möjlighet att ställa in ett köplås som kräver inmatning av pinkod för att man ska kunna köpa eller hyra film och pay-per-view-innehåll.

Läs mer om användarprofiler på Viaplay.

Barnprofil på HBO Max

Även på HBO Max kan du skapa en särskild barnprofil. Den ger dig möjlighet att med hjälp av innehållsbetyg styra vilka filmer och serier barnet kan se. Barnet får också en egen startsida anpassad utifrån ålder. Det finns fyra startskärmar att välja mellan: 2-5 år, 6-9 år, 10-12 år och 13-15 år. Här har du också möjligheten att ställa in kod för att kunna byta från en barnprofil till en vuxen profil.

Läs mer om barnprofiler på HBO Max.

Fler artiklar i samma ämne: