27 februari 2024

2 min läsning

Livsstil

Skydda familjen med ett hemligt kodord

Hur avslöjar du de digitala bedrägeriförsöken när cyberbrottslingarna kan använda AI för att kopiera röster som låter helt trovärdiga? Säkerhetsexperten Mikko Hyppönen föreslår ett överraskande enkelt knep.

Kvinna talar i mobilen intill ett fönster

AI är tekniken det har snackats om det senaste året och det är ingen tvekan att de nya verktygen öppnar för nya möjligheter. Men samtidigt medför det också oönskade risker. Ett påtagligt exempel är förmågan att skapa trovärdiga syntetiska röster som låter precis som någon du känner och som kan föra en konversation i realtid.

Så hur kan vi skydda oss mot att bli lurade när AI kan imitera verkliga människor? När telefonen ringer och rösten på andra sidan påstår sig vara en nära vän eller familjemedlem, hur kan vi vara säkra på att det faktiskt är de?

Hemliga koden som bara dina närmaste känner till

Cybersäkerhetsexperten Mikko Hyppönen på säkerhetsföretaget F-Secure föreslår en enkel men effektiv strategi.

– Om jag får ett samtal från dig från ett nummer jag inte känner igen och vill dubbelkolla att det verkligen är du, då har vi kommit överens om att jag ställer en specifik fråga och du svarar på ett särskilt sätt. Det kanske låter lite knasigt, men det är inte en dum idé, säger Hyppönen.

Kort sagt: Kom överens om ett hemligt kodord eller en specifik kombination av fråga och svar som endast du och dina närmaste känner till. Det blir ert digitala handslag, en verifieringsmetod som är ganska omöjlig för en utomstående att knäcka.

Kanske låter det som något som hämtats från någon gammal spionfilm men när bedragarna blir alltmer sofistikerade kan en så enkel metod vara skillnaden mellan att vara säker eller bli offer för till exempel id-stöld. Ett personligt kodord kan vara ett sätt att behålla kontrollen för sin identitet på nätet. Kontra ny teknik med gamla beprövade metoder.

Fler artiklar i samma ämne: