05 mars 2024

2 min läsning

Livsstil

Så hittar du surftjuvarna

Idag använder vi mobilerna till allt från mail och webbsurf till musik, film och spel. De som kan jobba var som helst har säkert telefonen som bredbandsmodem också. Det är lätt att dataförbrukningen drar iväg, särskilt på semestern när ni är ute hela familjen, och paddor och mobiler går varma. Men hur mycket surf behöver egentligen en normalstor familj under semestern?

Två tonårskillar med mobil vid stranden.

Video är hungrigast

Den största surftjuven är tveklöst streamat videoinnehåll. En populär videotjänst som Netflix har en standardinställning för kvalitet på videoströmmen: ”automatisk” som drar 250 MB (megabyte) per timme. Sedan finns det även den mer sparsamma inställningen ”spara data”, som tack vare något sämre upplösning drar cirka 160 MB per timme. Inställningen ”maximal mängd data” drar i stället hela tre gigabyte (GB) per timme. Motsvarande inställningar finns hos de flesta video- och musiktjänster. Det är alltså en väldig skillnad mellan inställningarna, utan att det blir en stor påverkan på upplevelsen för den som tittar på en mobilskärm.

Ljud inte lika hungrigt

Spotify, ljudböcker och podcasts är ju ”bara” ljud och drar betydligt mindre än video. Spotify drar mellan tio och 150 MB per timme beroende på ljudkvalitet, medan podcasts och ljudböcker – som inte innehåller lika mycket datainformation som musik – drar något lägre: 40–60 MB per timme.

Välj rätt spel för lägre dataförbrukning

När det gäller spel är databehovet varierande beroende på typ av spel. De hungrigaste är ”first person shooters”, eller FPS-spel, som exempelvis Call of Duty, Overwatch och Valorant. De förbrukar mellan 150 och 300 MB per timme. Andra populära spel är Minecraft och League of Legends som båda drar runt 40 MB per timme, medan Mobile Legends och Hearthstone bara drar blygsamma tre MB i timmen.

Surfa mer, ring mindre

Andra aktiviteter som drar data är videosamtal. Facetime på iOS drar till exempel cirka 200 MB i timmen. Vanligt webbsurfande och mailkollande drar förhållandevis lite, i alla fall jämfört med film och tv. Beroende på vad du tittar på kan du oftast räkna med kring 100–200 MB per timme.

Välj rätt mobilabonnemang

När en familj med fyra eller fem surfande individer ska på semester kan databehovet öka, särskilt om det är dåligt väder och det blir mycket innesittande. Med Telias familjeabonnemang får du enkelt överblick över hur mycket alla i abonnemanget förbrukar. Du lägger till dina familjemedlemmar som extra användare, och alla får då samma surfmängd som ditt huvudabonnemang har. Du kan lägga till upp till fyra extra familjemedlemmar. Därefter har du möjlighet att styra hur mycket surf var och en ska ha tillgång till. (Skulle ni ändå maxa ut surfen går det förstås enkelt att köpa till mer.)

Fler artiklar i samma ämne: