05 januari 2024

3 min läsning

Livsstil

Så håller du koll på barnen digitalt

Att ha koll på var barnen befinner sig ligger i alla föräldrars intresse, och digital teknik gör det enklare än någonsin. Här är några tips på hur du kan gå tillväga.

Kvinna jobbar på kontor

Precis som när det gäller barnens mobilvanor i allmänhet är det bra att man återkommande diskuterar vad som är okej eller inte. Att övervaka barnet utan hens vetskap är inget vidare sätt att bygga tillit på längre sikt. Prata istället om hur det är en trygghet för både dig och barnet att du kan se var hen befinner sig, och att ni snabbt kan komma i kontakt med varandra om något skulle hända. Att komma överens om förväntningar och gränser skapar bättre förutsättningar.

Men med det sagt finns det så klart tillfällen när du som förälder behöver kunna se var ditt barn befinner sig, och det är då du kan använda de möjligheter som finns med smartphones, appar och GPS-klockor. Här är fem tips.

Spåra barnen med funktionen Hitta i iPhone

Om ditt barn har en iPhone finns inbyggd funktionalitet som låter dig se någon annans position. En förutsättning är att ditt barn får ett eget Apple-ID. Därefter behöver du aktivera Familjedelning och starta en familjegrupp (eller lägga till barnet i en befintlig). Slutligen behöver barnet acceptera inbjudan på sin egen mobil, och kan då ställa in att dela sin position.

Spåra barnen med Google Family Link

Google Family Link är en app för föräldrakontroll som bland annat gör det möjligt för dig att se var ditt barn befinner sig. Family Link är i första hand avsedd för Android-mobiler som till exempel modeller från Samsung eller Nokia, med flera. Som förälder kan du dock köra Family Link på en iPhone eller iPad med iOS 11 eller nyare. För att kunna se barnets position behöver du aktivera två inställningar i Family Link: Visa barnets plats och Enhetsplats.

GPS-klocka för barn

GPS-klockor för barn har kommit starkt på senare år. En GPS-klocka är i princip en lite enklare och billigare smartklocka avsedd för just barn: stryktålig, utrustad med GPS-spårning och med möjlighet att ringa telefonsamtal eller skicka sms. Vissa klockor har också en SOS-funktion och möjlighet att ställa in en trygghetszon, som gör att klockan skickar en notis om den rör sig utanför den angivna zonen. Som förälder kan du göra inställningar och spåra klockan via en app i din egen mobil. Ett populärt märke som fått bra omdömen i tester är norska Xplora. En nyhet är också att du numera tack vare abonnemanget Extra användare kan använda Apple Watch med 4G som en GPS-klocka för barn.

Fristående appar för familjepositionering

Det finns ett antal fristående appar för iOS och Android som erbjuder olika funktioner för att spåra familjemedlemmars position. Ett par av dessa är Life 360 och Find My Kids som båda också innehåller ytterligare trygghetsfunktioner, som notiser när någon kommer till eller lämnar en definierad plats, och SOS-larm. För att få tillgång till full funktionalitet bortom en kortare testperiod krävs att du tecknar ett abonnemang.

Fler artiklar i samma ämne: