04 mars 2024

4 min läsning

Livsstil

Så får du surfen att räcka längre

Ibland känns det som att mobilen läcker surf ur ett osynligt hål, och plötsligt kan man inte göra något alls längre. Det gäller inte minst barn som inte alltid har så mycket koll på hur mycket favoritaktiviteterna förbrukar, eller på semestern när surfvanorna kan se ganska annorlunda ut. Här är några enkla knep och inställningar som får surfpotten att räcka längre.

B2C - Man i naturen vid vatten fotar en hund

Vrid ner upplösningen på videon

Du behöver inte gissa, det går enkelt att ta reda på vilka appar som är hungrigast. Börja med att gå in på Inställningar > Mobilnät (iPhone) eller Inställningar > Nätverk (Android) för att se vilka appar som tjuvar din data.

Inte oväntat är det oftast videoapparna som är hungrigast. Det kan du avhjälpa genom att skruva ner upplösningen i exempelvis Netflix eller SVT Play. Då sparar du massor av data och skillnaden i bildkvalitet är knappt märkbar på den lilla mobilskärmen. Samma sak gäller Spotify och andra musikappar: måste du ha högsta ljudkvaliteten på dina strömmar? Här finns det utrymme att spara många megabyte.

Begränsa mobildata för vissa appar

Det kan också vara en idé att avaktivera mobildata helt och hållet för vissa appar och bara låta dem ta kontakt med nätet när du har tillgång till wifi. Inga fler pushnotiser med andra ord. Här får du utgå från vilka behov du har och vad du vill prioritera.

Du kan också stänga av bakgrundsdata, alltså att appar får hämta och skicka data i bakgrunden när de inte används. Exempelvis kan det vara nyhetsappar som uppdateras automatiskt för att du ska slippa göra det när du öppnar appen. Detta är kanske inte helt nödvändigt om du har en tajt databudget.

Skippa autouppdatering av appar

Något som verkligen kan dra i väg i datamängd är när du uppdaterar appar. Stäng därför av automatiska uppdateringar av appar, särskilt om du har många (och/eller stora) appar som du inte använder så ofta. Och varför inte passa på att rensa bort gamla appar som du inte använder när du ändå håller på?

Hämta filmen via wifi

Många streamingtjänster gör det möjligt att ladda ner innehåll offline via wifi medan du befinner dig hemma, för att sedan konsumera innehållet offline när du är på resande fot. På så vis sparar du mobilsurfen till när du verkligen behöver den.

Dela data...med måtta

På sommaren går det åt mycket surf när barnen ska kolla på surfplattor under långa bilresor eller regniga dagar i husvagnen. Men för att inte telefonen som agerar wifi-hotspot ska bli helt dataruinerad går det att ställa in begränsningar i de anslutande enheterna.

I iOS går du in under Inställningar > Wi-Fi och klickar på nätverket (wifi-hotspotten) som enheten är ansluten till. Klicka på ”i”-et och aktivera ”Låg dataförbrukning”. Då pausas bakgrundsaktiviteter och automatiska uppdateringar, till exempel synkronisering med iCloud.

Den här inställningen finns även under Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata, för att spara på data när enheten är ansluten till mobilnätet. Motsvarande, och mer detaljerade, inställningar finns även på Android.

Fyll på när det krisar - eller köp oändlig surf

Har du testat allt ovan och ändå får den frustrerande buffersnurran mitt i filmen? Då finns så klart alltid möjligheten att köpa extrasurf till ditt abonnemang, antingen som en engångsdos eller att helt enkelt höja surfmängden. Om du väljer Telias familjeabonnemang får alla lika mycket surf som ditt huvudabonnemang har, och sedan kan du reglera hur mycket surf som ska vara tillgängligt för var och en. Har du redan ett abonnemang hos Telia så kan du enkelt lägga till upp till fyra extra familjemedlemmar, för 199 kr per person och månad.

Sen finns det ju så klart också en lösning för dig som aldrig mera vill uppleva datatorsk, och det är att skaffa ett abonnemang med obegränsad surf. Det kostar å ena sidan lite mer, men å andra sidan behöver du aldrig mera snåla med mobildata. Bara en sån sak.

Fler artiklar i samma ämne: