08 januari 2024

4 min läsning

Livsstil

Minecraft - allt du behöver veta som förälder

Minecraft, det enormt populära blockbyggarspelet, har tagit världen med storm sedan det först lanserades 2011. Spelet erbjuder en kreativ värld där spelare kan utforska, bygga och överleva tillsammans med vänner och familj. Men hur lämpligt är Minecraft för barn? I den här artikeln går vi igenom sådant som innehåll, åldersgräns och de risker som föräldrar behöver vara medvetna om.

Bild ur spelet Minecraft.

Adobe Stock

Minecraft är ett av de mest populära spelen i världen och uppgavs 2021 ha cirka 141 miljoner aktiva spelare per månad. Spelet har en bred målgrupp som sträcker sig från barn och ungdomar till vuxna, vilket gör det till en familjevänlig upplevelse. Dess enkla och intuitiva spelkontroller gör det lätt för nybörjare att börja spela och förstå grunderna i spelet.

Minecraft är känt för sin unika grafik och sina mer eller mindre oändliga möjligheter att skapa och bygga. Spelet är indelat i två huvudsakliga spellägen: överlevnadsläge och kreativt läge. I överlevnadsläget måste spelarna samla resurser och bygga skydd för att överleva nattens monster, medan kreativt läge låter spelarna fritt bygga och utforska utan några begränsningar eller faror.

Minecraft har en åldersgräns på 7 år
enligt PEGI, vilket innebär att det är lämpligt för barn i denna åldersgrupp och uppåt. Spelet innehåller inga våldsamma scener, och den milda konflikten med de blockformade monstren är inte skrämmande eller blodig.

Vad behöver föräldrar veta om Minecraft?

Minecraft erbjuder allmänt sett en trygg spelupplevelse för barn men det finns ändå några säkerhetsaspekter som föräldrar bör vara medvetna om.

Minecraft erbjuder multispelarläge som ger möjlighet att spela med andra spelare online. Det är roligt och socialt men kan även upplevas som stressigt, i synnerhet om den som spelar inte är van vid att spela online. Det finns dock möjlighet via inställningar att kontrollera vem som kan interagera med barnet, och det går att begränsa multispelarläget till endast vänner och familjemedlemmar eller stänga av det helt.

Det finns även chattmöjligheter där spelare kan kommunicera med varandra. Som i alla chattar medför det en risk att råka ut för olämpligt språk, otäckt innehåll eller oönskade kontakter. Kontrollpanelen för sociala interaktioner ger dock möjlighet att blockera specifika spelare och vid behov även anmäla andra spelare som beter sig olämpligt.

Minecraft erbjuder ett begränsat utbud av köp inuti spelet, främst i form av kläder och utseenden för spelarens karaktär. Dessa köp är inte nödvändiga för att spela spelet och påverkar inte upplevelsen mer än kosmetiskt.

Många Minecraftspelare skapar och delar egna anpassningar av spelet, så kallade ”mods”. Vissa mods kan förbättra spelupplevelsen och tillföra nya funktioner, men andra kan innehålla olämpligt eller skadligt innehåll. Som förälder är det bra att vara medveten om vilka mods deras barn använder och försäkra sig om att de hämtas från pålitliga källor.

Föräldrakontroller i Minecraft

Det finns vissa inställningar som kan göras direkt i spelet för att öka barns trygghet och begränsa till exempel vilka som ska kunna ta kontakt. Andra typer av föräldrakontroll kan behöva ställas in på den specifika spelkonsol, mobil eller dator som används.

För att spela Minecraft behöver man logga in med ett Microsoftkonto. Därigenom får du möjlighet att:

  • Stänga av chatt och multispelarläge för Xbox.

  • Använda kontrollpanelen för sociala interaktioner för att se alla spelare på en server, dölja deras chattmeddelanden eller blockera dem helt.

  • Använda Xbox familjeinställningar för att skapa en familjegrupp, ställa in tidsgränser och sätta innehållsfilter.

  • Minecraft är tillgängligt för en uppsjö av olika plattformar, från PC och Mac-datorer till spelkonsoler som Xbox eller PlayStation och mobiler. Vissa inställningar, som till exempel köp i appar, kan du därför behöva ställa in på den specifika enhet som barnet använder för att spela.

Är Minecraft lämpligt för mitt barn?

Minecraft är ett kreativt och lärorikt spel som passar för barn över 7 år. Det erbjuder en engagerande miljö där barn kan utveckla problemlösningsförmåga, kreativitet och samarbetsfärdigheter.

Samtidigt är alla barn olika. Visa intresse för barnets spelande och prata om vad barnen gör i spelet för att bättre förstå hur spelet fungerar och vad som lockar. Minecraft lämpar sig väl som en aktivitet barn och föräldrar kan göra tillsammans eftersom det i så hög grad bygger på att utforska, samarbeta och skapa.

– Ställ frågor och visa intresse för ditt barns spelande. Då bygger du samtidigt ett förtroende med barnet kring gejmandet, säger Anna-Carin Wettefors från stiftelsen Friends.
(
Video: Anna-Carin ger råd om gejming.)

Ett utmärkt sätt att skaffa sig en uppfattning om hur lämpligt ett spel är, är att testa själv innan du låter barnet spela. Det kan också vara ett fint sätt att knyta an till barnets spelintresse och kanske hitta gemensamma favoriter.

Fler artiklar i samma ämne: