08 januari 2024

7 min läsning

Livsstil

22 pedagogiska appar och sajter för barn

Appar och spel är uppskattade av barn i alla åldrar - men de behöver inte enbart vara för nöjes skull. Det finns gott om både appar och sajter som kombinerar spel med lärande på ett lustfyllt sätt. Här har vi samlat tips på appar som håller kunskapsribban uppe när det är vab-säsong, semester, eller ungarna behöver stanna hemma från skolan av andra skäl.

Två barn leker med en surfplatta.

Appar för små barn 3-4 år

1. Dags för treåringen att drillas i de rätta fraserna
Appen
Minilobes – Lilla Språklådan är en färgglad app med svenskt tal och ”trevlig” bakgrundsmusik. Över 100 olika ord, begrepp och fraser för de yngre barnen. Man får bland annat lära sig att räkna till tio, känna igen bokstäver och geometriska former. Finns på App Store och Google Play.

2. Jaha, du ska bara…
Appen
Lek 123 med Alfons Åberg belönar barn som lär sig matematikens symboler (det vill säga siffror och sånt) med mat. Eller i alla fall ingredienser att laga mat av i spelet. En form av metatrigger av hjärnans belöningssystem? Det verkar i alla fall fungera. Finns på App Store och Google Play. (Ännu fler Alfons-appar finns här.)

3. Gruffas lite om det behövs
Julia Donaldsons smått fantastiska böcker om den kluriga Gruffalon har fått sällskap av flera appar.
Gruffalons knep och knåp är en app med sex stycken spel som bygger på karaktärerna i böckerna. Finns på App Store.

4. Animera fram ett bättre slut på dagen
I
Toontastic 3D kan vem som helst, nästan, skapa en egen animerad film. Välj och vraka mellan olika bakgrunder och skådespelare, som du flyttar runt medan du själv spelar in rösterna. Blir ännu roligare om man är två, eller fler.

5. Mer musik!
En herrans massa svenska musiker har bidragit till
MusikA, en app från Musik i Syd med sång, dans och övningar för den som vill koppla av och vila en stund. Finns på App Store.

Appar för barn 5-6 år

1. Knäck läskodenPoioär ett lekfullt spel som hjälper barn att knäcka den så nyckfulla läskoden. Efter det är biblioteket öppet. Bildligt talat, i alla fall. Hur det ser ut bokstavligt talat där du bor kan vi inte säga något om.

2. Spela lite ljuv musik för svenskfröken …
Vilket djur påminner bokstaven A om, rent utseendemässigt alltså? En anka så klart. I alla fall om man följer appen
Trilo Musik ABC:s vindlande associationsbanor. Appen lär ut hur bokstäver ser ut och låter. Finns på App Store.

3. ... och avsluta med lite skön stavning
Att lära sig stava är klurigare än det låter, eftersom ord inte alltid stavas som de låter. Frustrerande för den som precis börjat skriva. Appen
Trilo stavar hjälper gärna till. Finns på App Store.

4. Riktigt små hackers
För riktigt små lärjungar är
Lightbot JR en introduktion i spelform till programmering. Finns på App Store, Google Play och Amazon.

Appar för barn 7-8 år

1. Små hackers
För små lärjungar är
Lightbot en introduktion i spelform till programmering. Finns på App Store, Google Play eller Amazon.

2. Lär dem att bli bättre på bråk
I spelet
King of Math Jr tar du dig från från bonde till kung genom att lösa kluriga och roliga uppgifter med mer eller mindre tydlig matteanknytning. Frågan om varför man ska vilja bli kung istället för att fortsätta livet som bonde besvaras inte. Finns på App Store och Google Play.

3. Undvik att bli matt
Ett historiskt väl beprövat sätt att inte bli matt av långa dygn i karantän är att lära sig spela schack. Apparna
Schackma Gandi får en idé och Schackma Gandi och guldbråket bygger på schackmästaren Jesper Halls schackböcker för nybörjare. Schackma Gandi får en idé finns här på App Store. Schackma Gandi och guldbråket finns här på App Store.

4. Rädda morfars husReturn to Grisly Manor är uppföljaren till The Secret of Grisly Manor. Det är problem och äventyr i mystisk miljö. Ledtrådarna är många. Bra musik, bra ljudeffekter och vackert detaljerad grafik bygger stämning. Och kom ihåg: morfar blir hemlös om du inte löser gåtan. Finns på App Store, Google Play eller Amazon.

Appar för barn 9-12 år

1. För stora hackersSwift Playgrounds är Apples egen app för barn som vill lära sig programmera. Den går igenom grunderna och tar steget vidare till mer avancerade begrepp och programmering med riktig kod. Finns på App Store.

2. Något de kan skicka till farfar
Teckningar i alla ära, men vad kan muntra upp farfar mer än ett av barnbarnen egenhändigt programmerat spel?
Coda Game är en app som multitaskar: den lär ut grunderna i programmering samtidigt som du bygger egna spel som du kan dela med andra. Med farfar som inte kan komma och hälsa på just nu, till exempel. Finns på App Store och Google Play.

3. Lär dem att bli bättre på bråk
I spelet King of Math 1 och 2 tar du dig från från bonde till kung genom att lösa kluriga och roliga uppgifter med mer eller mindre tydlig matteanknytning. Frågan om varför man ska vilja bli kung istället för att fortsätta livet som bonde besvaras inte. Finns på App Store och Google Play.

4. Börjar ni få rymdtomtar på loftet?
Äventyrsspelet
Samorost 3 – som givetvis är uppföljaren till Samorost 1 och 2 – är vackert och klurigt. Huvudfiguren är en slags rymdtomte som hittar en mystisk flöjt och reser runt i kosmos på surrealistisk jakt efter flöjtens ursprung. Finns på App Store och Google Play.

Appar för barn – alla åldrar

1. Påpeka hur tech-miljonärer blev just tech-miljonärer
Att knäcka läskoden och sen plöja böcker för att bli duktig på att läsa är en strålande plan oavsett vad man tänker bli när man blir stor. Men att lägga lite tid på att knacka kod – att programmera – kan betala sig ganska bra det också. Fråga någon av alla nya så kallade tech-miljonärer. Sajten
Demandohar samlat en rad appar som gör hackers av barn. Till exempel Minecraft Code Builders som lär barn att programmera inne i Minecraft.

2. Tips om att du inte kan japanska
Hemliga språk är ett klassiskt knep när barn vill slippa nyfikna vuxna. Men man behöver inte lära sig ett påhittat språk, som fikonspråket eller som Tolkiens älvspråk Sindarin. Det funkar lika bra med ett riktigt språk om man väljer ett som omgivningen inte kan. Japanska till exempel, eller vietnamesiska. Det är ofta mer användbart längre fram i livet. Det finns mängder av språkappar i olika prisklasser på marknaden, några mer barnvänliga än andra.
Mondly Kids är lär ut 33 olika språk och riktar sig till barn i dagis- förskole- eller lågstadieålder. Finns på App Store och Google Play.

3. Kanske prata känslor?
Livet är jobbigt ibland. Just nu för många, till exempel.
Peppy Pals prisbelönta spel, böcker, filmer och aktiviteter lär barn om social and emotionell intelligens. En bra hjälp när man behöver prata om känslor.

4. Matteläxhjälp
Matteläxhjälpen
Albert är också gratis inför skolstarten, så att alla vuxna slipper avslöja hur lite av skolmatten som finns kvar där inne i den grå massan. Tack, säger vi vuxna!

5. A till Ö, utan "fake news"
Om alla tipsen ovan inte räcker, rekommenderar vi
Nationalencyklopedin på nätet. Den är lång. Innehåller allt. Och är just nu är gratis för alla skolor. Så om ditt barn inte har tillgång till den, kontakta deras lärare för att se om de kan ordna en inloggning.

Fler artiklar i samma ämne: