09 januari 2024

4 min läsning

Livsstil

14 svenska influencers som är barnens favoriter

När du hör ordet idol tänker du kanske på din egen uppväxt – med artistplanscher på väggarna och mediaskygga kändisar? Glöm det, favoritkändisarna hos barn idag finns oftast på sociala medier som Instagram, Snapchat, TikTok och YouTube. Här berättar vi om några av de kändaste svenska influencers ditt barn tittar på.

Två syskon tittar på en mobiltelefon.

Vi föräldrar som levde utan mobil under större delen av vår uppväxt kanske har svårt att hänga med i svängarna. Men numera är det självklart att kändisar kan tittas på varsomhelst och närsomhelst via skärmen. Och den kändis som inte delar nytt innehåll ofta, upp till fler gånger om dagen, riskerar att tappa i popularitet. Därför finns det alltid nytt innehåll från favorit-influencern att tillgå.

Men vad är då en influencer? Jo, det är lite förenklat en person som är kändis i sociala medier eller på Youtube – och därigenom har stort inflytande (influence på engelska) på en betydande grupp människor.

Som förälder kan det vara bra att ha koll på vilka influencers ditt barn intresserar sig för. Därför har vi listat några av de populäraste bland barn i åldern omkring 6–12 år (även om det så klart finns många fler!).

Tomu och Yumi – Paret som tillsammans har över 350 000 prenumeranter och älskas av många barn för sitt barnsligt glada sätt, oavsett om de glatt kommenterar spel eller leker med sin hund. Slog igenom när de bodde i Japan och skildrade vardagen där.

Alex & Carro – Det gifta programledarparet som har lett flera barnprogram på SVT och nu har egna realityserien Alex och Carro. Speciellt de yngsta gillar Alex och Carro, som är busiga men snälla.

IJustWantToBeCool2 – ett gäng killar som hittar på skämtsånger men också andra roliga grejer, inte sällan i Minecraft – eller vad sägs om klippen när de leker kurragömma i spelet?

Nattid – Nathalie Danielsson är 20 år, slog igenom på Tiktok för flera år sedan och har idag det tredje största kontot på Tiktok. Har blivit förebild för många genom att prata om att hon varit svårt mobbad och även försökt ta sitt liv. Har också släppt en bok om detta.

Bianca Ingrosso – Pernilla Wahlgrens kända vuxna dotter som blivit mångmiljonär och bland annat har lanserat eget sminkmärke. Pratar allt mer öppet om sin psykiska ohälsa och bulimi. Populär främst hos de äldre i denna grupp men även hos tonåringar.

Bröderna Norberg – Humorbröderna Daniel och Emil som gör otroligt populära parodier, du har säkert inte missat deras skämtsamma versioner av de senaste årens mellobidrag. Roligt för alla åldrar.

PewDiePie – Svenska Felix Kjellberg som sedan 2013 är en av världens största influencers med över 109 miljoner prenumeranter på sin engelskspråkiga Youtube-kanal. Kör Let’s play-buskis, alltså en typ av livestreaming av när han gejmar. Hamnade tillfälligt i blåsväder på grund av ordval för några år sedan.

Gurkis – 13-åringen Jacob Larsson fick ett mega-genombrott 2019 och har över 100 000 följare på Youtube, ses oftast göra pranks.

Iza & Elle – 15-åriga enäggstvillingarna Iza och Elle slog igenom i appen musical.ly, numera TikTok, 2017 med sina dansvideor och är störst i Sverige på TikTok. Engagerar sig i Non-smoking generation samt Generation Pep.

Matinbum – Kille i 24-årsåldern som är känd för videor på Youtube, främst på när han gejmar. Försökte länge att inte avslöja sitt riktiga namn.

The Swedish Family – Du har säkert redan sett dem, barnen Alma och Harry, som med sina föräldrar visar upp familjens vardag. De gör många spännande saker – exempelvis provar godis, åker på långresa i Asien och mycket mer.

ChrisWhippit – Denna man är populär i de flesta sociala kanaler, främst känd för gejming och populär bland barnen som gillar exempelvis Fortnite och Minecraft.

L22 – Maurice heter mannen bakom L22 som har gjort succé genom att ladda upp gejmingvideor så gott som dagligen, allt från Forza, Minecraft och GTA till Fortnite.

Theoz – Theo Haraldson är tjejfavoriten, född 2005, som slog igenom genom att dansa på TikTok och även med i Samir & Viktors uppträdande med låten Shuffla i Melodifestivalen. Numera släpper han musiksinglar och har varit aktuell för Digiloo-turnén.

Fler artiklar i samma ämne: