20 maj 2024

2 min läsning

Hållbarhet

Hållbara leveranser med Telias nya smarta kartong

Har du en gammal bredbandsrouter som ska returneras, eller passar du på att panta din mobil när du ändå ska köpa en ny? Nu är returen enklare än någonsin tack vare Telias nya, hållbara och smarta kartonger.

Sedan maj 2021 har det blivit både enklare och miljövänligare än någonsin att returnera sin gamla router till Telia. Vi har tagit fram en nydesignad kartong, tillverkad av 100 % FSC-märkt returfiber, och utformad för att kräva så lite utrymme som möjligt. Samma låda används både till leverans av den nya routern och retur av den gamla, och konstruktionen gör att den kan förslutas säkert utan tejp.

– De nya kartongerna gör att vi minskar materialförbrukningen med 15 %. Det är ett viktigt bidrag till vårt arbete med att nå netto noll utsläpp och noll avfall till 2030, säger Magnus Lindwall, hållbarhetsaccelerator på Telia.

Telias nya returkartong

Kartongerna har tagits fram i samverkan med både tillverkare och logistikpartnern Postnord, med målsättningen att minimera både materialåtgången och storleken utan att för den skull offra användbarheten. Kartongerna produceras i olika storlekar, skräddarsydda för olika produkter. Insidan av kartongerna är utformad för att kunna hålla produkten stabilt och säkert på plats utan behov av något extra packningsmaterial.

Den nya kompakta designen minskar mängden onödigt tomrum i lådorna med i genomsnitt 19 % jämfört med de tidigare förpackningarna (för de minsta kartongerna är besparingen hela 53 %). Det innebär också vinster i transportledet.

– Små, smarta kartonger av det här slaget gör det möjligt för oss på Postnord att förbättra material- och transporteffektiviteten. Detta är ett exempel på hur vi samarbetar med innovativa kunder för hållbara affärer. Att vi nu dessutom kan erbjuda Svanenmärkta e-handelstransporter stärker helheten, säger Naznoush Habashian, hållbarhetschef på Postnord Sverige.

– Vi tittade verkligen på alla faktorer när vi tog fram de här förpackningarna, säger Simon Forsberg, logistikmanager på Telia. Kartongerna är miljösmarta i sig, och så lättanvända att vi hoppas det ska locka ännu fler att returnera sina produkter för återanvändning. Vi är väldigt spända på att se hur kunderna tar emot den här nyheten.

Läs mer om hur returnerade bredbandsroutrar testas och renoveras för att kunna återanvändas.

Fler artiklar i samma ämne: