Se all tennis direkt i högsta kvalitet
Streama direkt med Telia Play som ingår i alla paket
Sveriges nöjdaste tv- och streamingkunder enligt SKI

Wimbledon – Tennis Grand Slam 2022

The Championships, Wimbledon-turneringen i tennis pågår mellan den 27 juni - 10 juli 2022 och är den äldsta och största Grand Slam tävlingen i världen. 

Var kan jag streama och se Wimbledon & Grand Slam turneringarna i Sverige?

På discovery+ kan du streama och se Grand Slam tävlingarna. The Championships, Wimbledon pågår mellan den 27 juni och 10 juli och US Open pågår mellan den 29 augusti och 11 september. 

Vad är Grand Slam i tennis?

De fyra största tennistävlingarna i världen kallas Grand Slam. 

Tävlingarna är:
Wimbledonmästerskapen, nära London, 27 juni – 10 juli
US Open, New York, 29 augusti – 11 september
Australiska öppna, Melbourne, 16 – 29 januari 2023
Franska öppna, Paris, 28 maj – 11 juni, 2023

Under Grand Slam spelas både singeltävlingar eller dubbeltävlingar för herrar och damer. Samt mixed dubbel. Samtliga har senior och juniorklasser. 

Vad är Wimbledon?

Wimbledon turneringen är den äldsta och största Grand Slam turneringen i tennis och har spelats i Wimbledon utanför London sedan 1877. Wimbledon är tävlingen med störst prispengar och är den enda Grand Slam turneringen som spelas på gräs. 

Wimbledon följs av totalt en halv miljon åskådare på plats men av åtskilliga miljoner människor via Tv & Streaming över hela världen. Wimbledon erbjuder sport och underhållning med mycket dramatik, spänning och inte minst stora sportsliga prestationer.

Officiella namnet för tävlingen är numera "The Championships, Wimbledon".

Spelschemat i Wimbledon 2022

Wimbledon spelas i flera omgångar, rundor och finaler. Den 26 juni lottas det definitiva spelschemat ut bland spelarna som kvalat in. Så här det preliminära schemat ut:


Första rundan – 27, 28 juni
Andra rundan – 28, 29 juni
Tredje rundan – 1, 2 juli
Fjärde rundan – 3, 4 juli

Kvartsfinaler: 
herrar & damer – 5, 6 juli

Semifinaler:
Damer – 7 juli 
Herrar – 8 juli

Finaler: 
Mixed dubbel final – 7 juli
Damer – 9 juli
Herrarnas dubbel – 9 juli
Damernas dubbel – 10 juli
Herrar – 10 juli

Vad är en äkta Grand Slam?

En spelare som vinner alla fyra mästerskapen under ett och samma år har tagit en ”äkta”Grand Slam. Det är ganska få tennisspelare i historien som har lyckats med den bedriften, senast var det Steffi Graf, 1988. Vår svenska hjälte Mats Wilander var också nära samma år att lyckas meden Grand Slam, men förlorade i Wimbledon det året. 

Spelare som vunnit alla fyra mästerskapen någon gång under sin karriär har tagit en ”karriär” Grand Slam. Våra svenska tennislegender Anders Järryd och Jonas Björkman har vunnit en karriär-Grand Slam i herrarnas dubbel.

På Tennisförbundets hemsida kan du se alla svenska Grand Slam vinnare.

Upplagt för långa och heta tennismatcher i sommar

I Wimbledon, Franska öppna och Australian Open används inte tiebreak i matchernas sista avgörande set. I stället avgörs de i ett så kallat långt set, där segraren måste vinna med två games marginal. Det gör att matcherna ibland kan bli rätt så långa…

Den 23–24 juni 2010 spelades världens längsta tennismatch i Wimbledonmästerskapen mellan amerikanen John Isner och fransmannen Nicolas Mahut. Matchen höll på i 11 timmar och 5 minuter över tre speldagar. Puh!  Vilken tur att du numera kan streama och se alla matcher var du vill med discovery+  om du råkar vara på språng!

Spelare att ha koll på i Wimbledon 2022

Novak Djokovic
Med sex segrar i Wimbledon är han fortsatt en storfavorit. Djokovic var tvungen att stå över Australian open och i Franska öppna gick det mindre bra.  
Om Djokovic vinner Wimbledon blir det hans 21:a Grand Slam-titel.

Andy Murray
Efter några jobbiga år med skador verkar Murray återfått formen och anses nu ha en chans att ta hem det hela. Murray har vunnit Wimbledon 2013 och 2016. 

Matteo Berrettini
I Stuttgart slog Matteo Andy Murray. I Wimbledon finalen i fjol förlorade han i finalen mot just det – Novak Djokovic. Men i år är det kanske Berrettinis tur? Upplagt för mycket tennisspänning!

Iga Swiatek
Iga Swiatek är storfavorit i damsingeln, hon verkar just nu vara i en formtopp och fullkommligt ostoppbar med sex titelvinster i rad. 

Coco Gruff
En favorit men i Franska öppna förlorade hon mot Iga i finalen. Dags för en revansch i Wimbledon?

Serena Williams
Tennisstjärnan gör comeback. Ska hon klara av att ta en åttonde titelvinst i Wimbledon? 

Vem har flest segrar i Wimbledon?

Martina Navratilova har vunnit Wimbledon hela nio gånger. Hon vann damernas singel 1978, 1979 och sex år i rad mellan 1982-1987 samt 1990. 

På herrsidan delas toppligan med sju vinster vardera mellan: William Renshaw, Pete Sampras, och Roger Federer.

Svenska bragder i Wimbledon 

Sverige lever på historiska segrar i den här tävlingen. 
Vår svenska tennislegend Björn Borg tog hem segern i Wimbledon fem år i rad mellan 1976-1980. Andra svenska vinster i herrsingeln är Stefan Edberg 1988 & 1990. 

Segrare i herrdubbeln genom historien är: Sven Davidson & Ulf Schmidt 1958, Joakim Nyström & Mats Wilander 1986, Anders Järryd med John Fitzgerald (Australien) 1989 och 1991, Jonas Björkman & Todd Woodbridge (Australien) 2002, 2003 och 2004.

Några intressanta fakta om Wimbledon

Wimbledon sändes på tv för första gången 1937.

Det går vanligen åt 54 250 bollar och det krävs 250 "bollkallar" och "bollisor" för att hålla koll på alla bollarna under en Wimbledon-turnering. 

Reglerna kräver att spelarna måste vara klädda i vitt. En spelare kan stoppas annars. Roger Federer fick till exempel byta sina skor 2013.

Aktuellt inom tv

Nyheter, erbjudanden & tips

 • Tittarsuccén fortsätter Nöjdast tv-kunder

  För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste tv-kunder, enligt SKI 2021.

  Läs mer
 • Mitt Telia Få koll i appen

  Hitta allt du behöver om ditt tv-abonnemang i appen Mitt Telia. Finns för iOS och Android.

  Läs mer
 • Filmbutiken Hyr film med Telia

  Vi har Sveriges största filmbutik med de senaste filmerna och klassiska titlar.

  Läs mer