Av: Christer Andersson | 2022-08-30

Den 6 september sparkar den nya säsongen (2022/2023) av världens största klubblagsturnering, UEFA Champions League, igång. Telia och C More är fortsatt hemmaplan för turneringen, och Gusten Dahlin leder sändningarna för andra säsongen. Vi bad honom om hans spaningar inför årets upplaga av världens finaste klubblagsturnering.

Hur skulle du sammanfatta din första säsong som programledare för Champions League-sändningarna?

– Oerhört rolig, lärorik och sportsligt minnesvärd. Slutspelsvåren med Real Madrids helt osannolika väg till finalen var väldigt trevlig att jobba med.

Gusten Dahlin är ett välkänt namn för fotbollsfans efter en karriär som omfattar Expressen TV, Discovery Networks och egna podcasten Tutto Balutto. Sedan 2018 har Gusten varit knuten till Fotbollskanalen. UEFA Champions League har en särskild plats i hans hjärta.

– Jag tror Champions League betyder mer för mig än vad jag kanske själv tror. Ända sedan slutet av 1990-talet har jag följt den här turneringen slaviskt och jag skulle kunna rabbla segrare, slutresultat och finalstäder i sömnen om jag hade behövt, säger Gusten.

Vad tar du med dig från Champions League-säsongen 2021/2022?

– Jag vågar nog lova att vi inte speciellt många gånger till i fotbollshistorien kommer uppleva något som ens liknar det Real Madrid lyckades med i våras, säger Gusten. 
– Att vända och vinna inte bara en eller två gånger, utan att göra det tre gånger om, på sätten de gjorde det, och dessutom när motståndet var av allra högsta snitt är fortfarande svårt att ta in. Och främst av dem alla var ju Karim Benzema, det var häftigt att se en spelare under några månader spela sin bästa fotboll i en otroligt lång och fenomenal karriär. 

Tror på Bayern München och Manchester City

Champions League-säsongen 2022/2023 sparkar igång med gruppspel från den 6 september, och Gusten ser fram emot ett tungviktsmöte mellan en storstjärna och hans tidigare lag.

– Jag ser verkligen fram emot att se Robert Lewandowski möta ”sitt” Bayern München och i det längre perspektivet se ifall han och hans nya lagkamrater i Barcelona kan ta sig tillbaka till toppen och vara med och utmana de givna favoriterna om bucklan. 
– Sen ska det bli väldigt kul att följa Dejan Kulusevskis fortsatta framfart i ett spännande Tottenham!

Om du skulle lägga ett tidigt tips på vilka lag som går hela vägen till finalen i maj 2023, vilka satsar du på då?

–  Om de inte skulle lottas in på samma sida av trädet och ställas mot varandra i slutspelet så tror jag det blir svårt att stoppa såväl Manchester City som Bayern München från att checka in i finalstaden Istanbul i början av juni.

Välkända fotbollsprofiler i studion

Gusten Dahlin backas upp under sändningarna av ett lag minst sagt namnkunniga fotbollsprofiler. På plats i Champions League-studion tillsammans med Gusten finns experterna Kim Källström, Vicki Blommé och Mikael Lustig. 

– Vi jobbar vidare med samma härliga gäng som i fjol fast vi här och där kommer att krydda med några spännande gäster, säger Gusten.

Matcherna kommenteras av bland andra Lasse Granqvist, Adam Pinthorp och Lena Sundqvist, med namn som Hans Backe och Olof Mellberg bland expertkommentatorerna. Reportrar på plats för att bevaka matcherna och göra reportage kring europeisk toppfotboll är Olof Lundh och Frida Nordstrand. 

Årets upplaga av UEFA Champions League inleds den 6 september, och hela turneringen streamas exklusivt hos Telia och C More.

Läs mer om säsongens spelschema.

Här är Telias och C Mores laguppställning

Programledare:
Gusten Dahlin

Experter:
Kim Källström
Vicki Blommé
Olof Mellberg
Mikael Lustig
Hans Backe
Astrit Ajdarevic
Matias Concha
Marcelo Fernandez

Kommentatorer:
Lasse Granqvist
Adam Pinthorp
Lena Sundqvist
Christoffer Svanemar
Christopher Kviborg
Peter Backe
Petter Pettersson
Henric Larsson

Reportrar:
Frida Nordstrand
Olof Lundh

Analytiker:
Ola Lidmark Eriksson

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.