Av: Per Asplund

Fotboll vore bra mycket tråkigare utan läckra frisparksmål. Men när blåser egentligen domaren frispark och hur långt ifrån bollen måste motståndaren stå?

Enkelt beskrivet dömer domaren frispark till fördel för icke felande lag då motståndarnas spelare brutit mot en regel.

Laget som tilldömts en frispark får då placera bollen där regelbrottet skedde på planen (med några få undantag). Bollen får inte vara i rullning, utan måste ligga helt still. Sedan är de fria att sparka bollen i vilken riktning de vill.

Nio meter till ”muren”

När frisparken slås måste motståndarna befinna sig minst 9,15 meter från bollen.

De motståndare som bildar en så kallad mur vid en frispark nära det egna målet smyger dock gärna närmare bollen för att försvåra för frisparksskytten. Därför uppfanns för några år sedan den skumbaserade ”frisparkssprejen”.

Den tillfälliga skummarkeringen i gräset förenklar livet för domaren, och gör det lättare att se om försvarsspelarna närmar sig innan frisparken slås.

Läs mer om offside – allt du behöver veta om regeln i fotboll.

 

Bonusfakta för att kunna skina i tv-soffan:

Indirekt frispark

En indirekt frispark är en typ av frispark som inte får sparkas direkt i mål. Den måste först vidröra antingen en med- eller motspelare.

Generaliserat är detta ett resultat av förseelser som inte involverar kroppskontakt med motståndarna, till exempel offside eller farligt spel.

Så här följer du UEFA Champions League.

Matcherna i UEFA Champions League kan du se via de linjära kanalerna TV4 Fotboll, Sportkanalen och TV4 Live 1-4. Du kan även streama matcherna via Telia Play och TV4 Play-appen. Varje matchkväll sänds Målextra Live som startar 18.40 - där kan du hänga med på samtliga arenor i de pågående matcherna och där du får de hetaste höjdpunkterna och alla mål. 

Du kan se alla aktuella tider för alla sändningar på teliaplay.se

Rekommenderade tv- och streamingpaket för UEFA Champions League.  

Här bjuder vi på lite fotbollsfakta så att du hänger med i snacket under matcherna. 

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.