21 december 2023

3 min läsning

Sport

Flest mål i UEFA Champions League – skytteliga genom tiderna

Snygga mål råder det knappast någon brist på i UEFA Champions League. Men vem har varit bäst på att överlista målvakterna och gjort flest mål i turneringens historia?

Christiano Ronaldo och Leo Messi i samband med ett Champions League event copyright

UEFA

Megastjärnorna Christiano Ronaldo och Lionel Messi har prenumererat på förstaplatserna på Fifas ranking över världens bästa fotbollsspelare ända sedan 2008 (undantaget 2018 då kroaten Luka Modric vann titeln efter en stark insats i den sommarens VM-slutspel).

När det kommer till antal mål i UEFA Champions League regerar dock en spelare på toppen. Christiano Ronaldo har till dags datum gjort smått osannolika 141 mål i turneringen.

Ronaldo som bekant nyligen gått från italienska Juventus till engelska Manchester United, men lejonparten av sina mål sköt och nickade han in i spanska huvudstadsklubben Real Madrid. Under sin tid där gjorde han i snitt mer än ett mål per match i UEFA Champions League.

Som jämförelse hade världens genom tiderna bästa hockeyspelare Wayne Gretzky ett målsnitt på 0,6 mål per match i NHL … i en sport där det görs en himla massa fler mål än i fotboll.

Den två år yngre Leo Messi har dock spelat färre matcher i UEFA Champions League än Ronaldo, och har med sina 125 fullträffar ett ännu högre sammanlagt målsnitt än sin portugisiske antagonist.

Flest mål i en match i UEFA Champions League

Tyska storklubben Borussia Dortmund slog polska Legia Warszawa med hela 8–4 i gruppspelet säsongen 2016–17. Tolv mål i en match med andra ord, och den målrikaste matchen någonsin i UEFA Champions Leagues historia.

Än mer minnesvärd är dock Bayern Münchens kross av stjärnspäckade Barcelona med 8–2 på bortaplan 2020. Katalanerna fick sig en tysk läxa de sent kommer att glömma.

UEFA Champions Leagues största vinster … och förluster

Den största resultatmässiga vinsten någonsin delas av två europeiska fotbollsgiganter.

Hemma på Santiago Bernabéu dammade Real Madrid till svenska Malmö FF med hela 8–0 efter fyra mål av Christiano Ronaldo och ett hattrick av Karim Benzema.

Åtta år tidigare lyste samma siffror på resultattavlan på Liverpools anrika arena Anfield. Turkiska Besiktas fick hämta bollen i nätmaskorna åtta gånger, i en match som faktiskt bara stod 1–0 i halvtid. Snacka om islossning i andra halvlek!

Flest mål av en spelare i en match

Även Zlatan Ibrahimović har slagit till med hela fyra mål i en champions League-match. Året var 2013 och Zlatan spelade för kvällen i Paris Saint Germains vita bortaställ mot belgiska Anderlecht.

Dock är inte Ronaldo och Zlatan värst någonsin med sina fyra fullträffar. En viss Lionel Messi har nämligen gjort fem mål för Barcelona i en match mot tyska Bayer Leverkusen.

Den bedriften har dessutom upprepats av brassen Luiz Adriano för den ukrainska klubben Shaktar Donetsk borta mot vitryska Bate Borisov.

Fler artiklar i samma ämne: