Ny iPhone, nya möjligheter. I och med släppet av iPhone 15 presenterade Apple ett antal förbättringar och nyheter för att göra användarupplevelsen bättre. En del handlar om själva hårdvaran, mobilen, men även den nya versionen av operativsystemet, iOS17, innehåller både praktiska och roliga nyheter. Här tipsar om vi om nio intressanta saker som gör att du kan få ut mer av din nya iPhone.

Nu får även iPhone USB-C

Redan på förhand var det känt att iPhone 15 skulle utrustas med en USB-C-kontakt istället för Apples egen Lightning-kontakt. USB-C är samma standard som sedan tidigare används av Android-mobiler och en massa andra laddbara prylar, så nu behöver du inte längre en unik sladd för din iPhone. Bra, eller hur?

Dynamic Island på alla modeller

Dynamic Island i sig är inte ny, den har funnits på Pro-modellerna sedan förra året. Nytt är dock att den nu kommer även till basmodellerna iPhone 15 och iPhone 15 Plus. Det handlar om en flytande yta i skärmens överkant som ersätter utskärningen för kameran. Här visas bland annat notiser och chattar, men du kan även göra sådant som spola i din musik eller ställa in larm.

Porträttläge med fokusflytt

Förbättrad kamera är något vi förväntar oss av varje ny iPhone. Den här gången är kamerasystemet på maffiga 48 megapixlar. Kameran rymmer massor av smarta funktioner. En särskilt trevlig nyhet är ett förbättrat porträttläge, där du kan flytta fokuset i bilden även efter att den är tagen, till exempel från en person i förgrunden till någon i bakgrunden. Det är möjligt eftersom kameran registrerar djupinformationen i bilden även i det normala fotoläget, vilket betyder att du kan använda porträtteffekten i efterhand.

Standbyläge vid laddning

Testa att ställa din iPhone 15 på sidan när du laddar den. Vips går skärmen in i standbyläge där du kan visa klockan, kanske bilder från dina album eller ställa in andra widgets. Mycket praktiskt.

Hjälp med installationen?

Ny snabbknapp

Den här nyheten gäller bara dig som skaffat iPhone 15 Pro eller Pro Max. Den klassiska ljudknappen har förvandlats till en mer dynamisk, programmerbar snabbknapp. Du väljer själv hur du vill använda den: ställa in fokusläge, öppna kameran eller ficklampan, spela in ett röstmemo, öppna en specifik app och mycket annat. (Du kan så klart fortfarande använda den till att stänga av ljudet om du vill det.)

Affischbild: Styr hur andra ser dig

Nya iOS17 ger dig möjligheten att själv ställa in en affischbild – en stor bild av dig själv som visas hos mottagaren när du ringer till någon.

NameDrop

AirDrop är funktionen som redan tidigare gjort det enkelt att dela filer eller bilder med någon annan via Bluetooth. NameDrop är ett nytt komplement som låter användare dela kontaktuppgifter bara genom att hålla två iPhones (eller en iPhone och en Apple Watch) intill varandra.

Skapa märken direkt från dina foton

iOS17 låter dig enkelt skapa egna märken direkt från ett foto eller en video, bara genom att trycka och hålla på ett motiv i en bild eller video. Sedan kan du använda dina personliga stickers via emojitangentbordet på alla ställen där du använder vanliga emojis. Kul!

Interaktiva widgetar på startskärmen

Widgetar som visar information på startskärmen är inget nytt – men från och med iOS17 blir de också interaktiva. Det betyder att du kan göra olika åtgärder direkt i widgeten utan att behöva öppna själva appen.

 

Bild: Filminspelning med iPhone 15 Pro. Foto: Apple.