Visst är det härligt att packa upp en alldeles ny iPhone? Sen handlar det bara om att flytta över alla grejor från den gamla mobilen och aktivera den nya. Lyckligtvis är det busenkelt. Här är allt du behöver tänka på och länkar till steg-för-steg-guiderna.

Flytta från en gammal iPhone till en ny

Att flytta från en gammal iPhone till en ny är en mer eller mindre automatisk process som bara tar några minuter. I praktiken är det så enkelt som att bara starta din nya iPhone och följa instruktionerna på skärmen – Apple har gjort processen otroligt smidig. En förutsättning för att kunna genomföra flytten är att du aktiverar din nya iPhone genom att koppla upp den mot ett wifinätverk eller mobilnätet.

För att du ska få med dig ditt innehåll till din nya mobil behöver du också se till att du har säkerhetskopierat din gamla iPhone med iCloud eller din Mac. Därefter har du tre metoder att välja bland:

Snabbstart: Placera din gamla och din nya mobil bredvid varandra. Slå på Bluetooth och se till att din gamla iPhone är ansluten till wifi. Sen är det bara att följa instruktionerna på skärmen. Du kan välja att överföra innehållet till din nya iPhone antingen från iCloud eller direkt från den gamla mobilen via Bluetooth. Busenkelt. 

iCloud: Starta din nya mobil, följ instruktionerna på skärmen och anslut den till wifi. När du får frågan om hur du vill överföra dina appar och data väljer du Återskapa från iCloud-kopia. Välj den senaste säkerhetskopian och låt iCloud göra sin grej. Nästan ännu busenklare.

Med Finder eller iTunes: Det här går till på samma sätt som metod #2 här ovanför, men välj istället Återskapa från Mac eller PC och anslut mobilen till din dator.

Hjälp med installationen?

Flytta från en Android-mobil till en ny iPhone

Förr kunde det vara lite bökigt att byta mellan olika operativsystem, men inte nu längre. Om du haft en Android-mobil och tänker flytta till en iPhone börjar du med att hämta appen Flytta till iOS från Google Play – den hjälper dig att kopiera ditt innehåll till din nya iPhone (förutom musik, böcker och pdf-filer som du behöver flytta manuellt).

När du har installerat Flytta till iOS på din Android lägger du mobilerna nära varandra och startar dina nya iPhone. Välj Ställ in manuellt och därefter Flytta data från Android. Därefter är det bara att följa instruktionerna på skärmen och ha lite tålamod medan din nya iPhone skapar ett tillfälligt wifi och hämtar över din data från din gamla Android. När det är klart är det bara att slutföra inställningsprocessen på din iPhone.

Läs mer om att flytta från Android till iPhone.

4 saker att tänka på

  1. Säkerhetskopiera din gamla mobil till iCloud (eller annan molntjänst) eller till din dator för att vara säker på att inte bli av med sparade bilder, appar eller annan data.
  2. Ditt BankID kan inte överföras från den gamla mobilen till den nya. Du behöver hämta ett nytt BankID till din nya iPhone. För att kunna göra det behöver du kunna identifiera dig med BankID på din gamla iPhone, så radera inte den förrän du skaffat ditt nya BankID! Exakta instruktioner för hur du gör hittar du på din banks hemsida.
  3. Koder & lösenord. Se till att ha wifi-lösenord och/eller pin/puk-koder tillgängliga så att du kan aktivera din nya iPhone.
  4. Kontrollera inställningar. Även om din data ska följa med i flytten kan det hända att vissa inställningar inte hänger med. Öppna mejlen för att kontrollera att den hämtas som den ska, se över vilka notiser dina appar skickar, parkoppla dina Bluetooth-tillbehör och lägg in betalkort i din Wallet.

Lycka till med din nya iPhone!