Koppla in bredband via telejacket med wifi-router

För att koppla in bredband via telejack med wifi-router behöver du följande utrustning

• Wifi-router TG799VAC (guiden fungerar även för TG789 och TG799v2. Observera att utseendet på dem kan skilja sig från routern på bilderna) med tillhörande strömadapter
  • Delningsdosa
  1. Koppla ur din gamla utrustning och ta fram den nya

Alla enheter (dator, digitalbox osv) som är anslutna antingen direkt eller via en router till ditt befintliga modem ska kopplas bort. Lägg undan ditt befintliga modem och ta fram din wifi-router från Telia.

2. Koppla in routern till telejacket

Det gör du genom att koppla in delningsdosan i det första telejacket samt i två av kontakterna på din router.

• Grå kontakt till grått uttag markerat med DSL.
    • Grön kontakt till grönt uttag markerat med 1.

Vissa modeller av wifi-router har tre kontakter att koppla in i stället för två, detta påverkar inte dina tjänster utan de kommer fungera likadant oavsett. I det fall det är tre kontakter kopplar du in det enligt nedan:

• Grå kontakt till grått uttag markerat med DSL.
    • Grön kontakt till grönt uttag markerat med 1.
    • Svart kontakt till svart uttag markerat med PSTN.
  3. Koppla routern till ett eluttag

Det gör du genom att koppla strömkabeln till uttaget på din router och därefter sätta strömadaptern i ett eluttag.

4. Starta routern

Starta routern genom att trycka på knappen som är markerad nedan. Programvaran uppdateras nu automatiskt och tjänsterna börjar fungera allteftersom. Det tar ca 15 minuter för routern att läsa in programvaran, koppla inte bort några sladdar under denna tid.
    Om det inte skulle fungera efter detta kontrollera att sladdarna är rätt kopplade och starta därefter om routern genom att slå av och på strömmen.

5. Surfa trådlöst via wifi

För att surfa trådlöst, följ guiden Anslut till wifi-router. Vill du surfa med nätverkskabel läser du vidare.

Ska du även koppla in tv? Följ guiden Koppla in tv från Telia.

6. Anslut routern till datorn via nätverkskabel

Anslut datorn genom att koppla en nätverkskabel från valfritt gult uttag på din router till datorns nätverksuttag.

Logga in i wifi-router

Genom att logga in i din wifi-router kan du ändra i inställningarna. För att logga in, skriv 192.168.1.1 i din webbläsares adressfält. Fungerar inte det, skriv 192.168.1.254 istället.

Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som användarnamn (Viktigt med stort A) samt lösenordet som står på undersidan av routern (Access key). Tänk på att skriva lösenordet med versaler. Klicka OK för att logga in.