Koppla in bredband via telejacket med wifi-router

För att koppla in bredband via telejack med trådlös router behöver du följande utrustning

• Wifi-router (TG799VAC, TG789VAC, TG799v2) med tillhörande strömadapter
  • Delningsdosa
  1. Koppla ur din gamla utrustning och ta fram den nya

Alla enheter (dator, digitalbox osv) som är anslutna antingen direkt eller via en router till ditt befintliga modem ska kopplas bort. Lägg undan ditt befintliga modem och ta fram din wifi-router från Telia.

2. Koppla in routern till telejacket

Det gör du genom att koppla in delningsdosan i det första telejacket samt de tre kontakterna i din router.

• Grå kontakt till grått uttag markerat med DSL.
    • Svart kontakt till svart uttag markerat med PSTN.
    • Grön kontakt till grönt uttag markerat med 1.

Vissa modeller av wifi-router har två kontakter att koppla in i ställer för tre, detta påverkar inte dina tjänster utan de kommer fungera likadant oavsett. I det fall det endast är två kontakter kopplar du in det enligt nedan:

• Grå kontakt till grått uttag markerat med DSL.
    • Grön kontakt till grönt uttag markerat med 1.
  3. Koppla routern till ett eluttag

Det gör du genom att koppla strömkabeln till uttaget på din router och därefter sätta strömadaptern i ett eluttag.

4. Starta routern

Starta routern genom att trycka på knappen som är markerad nedan. Programvaran uppdateras nu automatiskt och tjänsterna börjar fungera allteftersom. Det tar ca 15 minuter för routern att läsa in programvaran, koppla inte bort några sladdar under denna tid.
    Om det inte skulle fungera efter detta kontrollera att sladdarna är rätt kopplade och starta därefter om routern genom att slå av och på strömmen.

5. Anslut routern till datorn via nätverkskabel – Vill du istället surfa trådlöst? Hoppa till steg 6.

Anslut datorn genom att koppla en nätverkskabel från valfritt gult uttag på din router till datorns nätverksuttag.

6. Surfa trådlöst via wifi

För att surfa trådlöst, följ guiden Anslut till wifi-router.

Ska du även koppla in tv? Följ denna guide.

Logga in i wifi-router

Genom att logga in i din wifi-router kan du ändra i inställningarna. För att logga in, skriv 192.168.1.1 i din webbläsares adressfält. Fungerar inte det, skriv 192.168.1.254 istället.

Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som användarnamn (Viktigt med stort A) samt lösenordet som står på undersidan av routern (Access key). Tänk på att skriva lösenordet med versaler. Klicka OK för att logga in.