Av: Christer Andersson | 2021-06-01 (Uppdaterad 2022-04-07)

Att titta på filmer eller serier på surfplattan är en favorit för de flesta barn – och möjligheten att begränsa vilket innehåll barnet kan komma åt är en favorit hos många föräldrar. Streamingtjänster som YouTube och Netflix erbjuder någon variation på barnprofiler med olika åldersgränser och ibland även andra kontrollfunktioner.

Här bjuder vi på en kortfattad översikt om vilka möjligheter du har att skapa en trygg miljö för barnen med hjälp av barnprofiler på de populäraste streamingtjänsterna.

Barnprofil på Netflix

Om du har mindre barn är det tryggaste alternativet att skapa en särskild användarprofil med alternativet Netflix för barn. Sådana profiler har en enklare och mer lättanvänd design, visar endast utvalda serier och filmer för barn och visas med en särskild barnlogotyp för att vara lätt att känna igen. Dessutom ger den här profilen ingen åtkomst till inställningarna.

Annars har du möjligheten att skapa en normal användarprofil åt barnet men själv ställa in önskad åldersbegränsning. Ett sådant konto visar då inte innehåll som klassificerats för åldrar över den inställda gränsen.

Läs mer om föräldrakontroll på Netflix.

Barnsäkra YouTube

För mindre barn erbjuder YouTube ett skräddarsytt alternativ i form av appen YouTube Kids, i praktiken ett särskilt YouTube för barn som erbjuder en kontrollerad miljö. Förutom att innehållet från början är filtrerat av både algoritmer och mänsklig granskning ger appen möjlighet att ställa in ytterligare begränsningar. Bland annat kan du blockera videosökning och endast tillåta de kanaler eller videor som du godkänner.

Läs mer om YouTube Kids.

Skärmbild av Trygghetspaketet.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån

Barnprofil på C More

På C More kan du ställa in upp till fem individuella användarprofiler. När du skapar en ny profil har du möjlighet att välja åldersbegränsningar för barn 0-6 år eller 7-11 år.  Med funktionen Föräldralås kan du också ställa in tjänsten på att kräva en pinkod för att användaren ska kunna gå från en barnprofil till en vuxenprofil.

Läs mer om användarprofiler på C More.

Barnprofil på Viaplay

Viaplay låter dig skapa upp till sex användarprofiler, och även här kan du sätta upp en särskild barnprofil som låter dig begränsa tittandet till innehåll för barn under 7 år, alternativt allt material i barnkategorin (upp till cirka 12 år). Här har du också möjlighet att ställa in ett köplås som kräver inmatning av pinkod för att man ska kunna köpa eller hyra film och pay-per-view-innehåll.

Läs mer om användarprofiler på Viaplay.

Barnprofil på Telia Play

Även Telia Play erbjuder möjligheten att skapa en särskild barnprofil. Innehållet i barnprofilen begränsas till filmer och serier som kategoriserats som lämpliga för barn upp till 11 års ålder. Du kan också ställa in en fyrsiffrig pinkod som gör att barnen inte kan gå ur barnprofilen. Välj ”Redigera profiler” för att skapa en barnprofil, och ställ in pinkod under ”Inställningar”. 

Läs även vår guide med fler tips om hur du gör surfplattan och mobilen barnsäkra.

Mer från Digital förälder

Tre barn tittar på tv.

Underhållning & spel

9 filmtips för hela familjen

Ikon för familjeabonnemang.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Porträttbild: Elza Dunkels.

Trygghet & säkerhet

Så säger experten om skärmtid för barn