04 mars 2024

3 min läsning

Livsstil

Så förlänger du livet på din mobil

Varför byta ut en mobil efter bara ett par år, när den ska kunna hålla mer än dubbelt så länge? ”Med några enkla knep behöver du inte köpa ny telefon vartannat år men inte heller tumma på snabbhet eller funktioner”, säger Telias mobilexpert Mattias Hartmann.

Tjej som står och surfar på sin mobil på en tunnelbaneperrong.

Det har skett en förändring på bara ett par år i samhället, både hos konsumenterna och operatörerna. Det menar Mattias Hartmann, chef för Telia mobil konsument. Hetsen att vi ska ha en ny mobil vartannat år har lugnat ner sig och i stället tänker fler och fler att mobilen kan användas under längre tid. Allt fler konsumenter väljer också att köpa begagnat.

– Det här är en stor, positiv förändring på marknaden, både bland oss operatörer och bland kunder och det känns bra i magen, säger Mattias Hartmann.

Panta mobilen och få rabatt

Bland försäljare och operatörer handlar det framför allt om att det har blivit lättare för kunderna att byta in sina gamla telefoner. På Telia innebär det att du kan panta din mobil och få rabatt på din nästa. Är de i okej skick kan många av mobilerna dessutom fräschas upp och säljas igen. Och om telefonen inte går att återställa är det ändå en god idé att lämna in den, påpekar Mattias Hartmann.

– Då kan vi ta hand om den på ett korrekt sätt och se till att så mycket som möjligt av den återvinns. Men för att din mobil ska hålla behöver du också ta hand om den – med enkla knep fungerar den både bättre och hålls i toppskick betydligt längre. Mattias Hartmann har en lista.

– Följer du den så är du väl rustad för att inte behöva köpa en ny telefon vartannat år.

7 tips för en mobil i toppskick

1. Uppdatera mjukvaran. Mobilen fungerar som bäst om du har allra senaste systemversionen nedladdad och installerad. Dessutom uppdateras virusskyddet.

2. Se till att VoLTE och wifi-samtal är aktiverade, så får du alltid bästa samtals- och surfupplevelsen. VoLTE innebär att samtalet och surfen sker över 4G-nätet istället över de äldre 2G- och 3G-näten. Har du senaste uppdateringarna i en Android- eller iPhone-mobil sker det automatiskt, men för vissa modeller behöver du aktivera VoLTE i dina inställningar.

3. Ha koll på batterihälsan. Om du har haft en mobil i längre än två till tre år får mobilens batteri problem. Då räcker det ofta med att byta batteriet så blir mobilen som ny igen. Du kan också förlänga batteriets livstid genom att ladda smart – försök undvik att ladda den mer än 80 procent och undvik att den hinner hamna på rött, det vill säga under 20 procents laddning.

4. Stäng av mobilen ibland. ”Den mår bra av att vara i viloläge, och startas om åtminstone någon gång i veckan”, säger Mattias Hartmann.

5. Skydda mobilen. Att tappa en mobil utan skal eller skärmskydd är något vi verkligen grämer oss över, då en oskyddad mobil går sönder betydligt lättare. ”Där är det nog många som svurit över att de inte fixat det innan olyckan är framme, då en mobil med skal i princip går att slänga i väggen, medan en utan knappt kan glida ner från soffan utan att spricka ”, säger Mattias Hartmann. (OBS. Prova inte att slänga i väggen, red anm.).

6. Försäkra den och laga skador så snart som möjligt. ”Är den försäkrad får du ner reparationskostnaderna till nästan ingenting. Då är chansen större att du lagar den och kan fortsätta använda den, i stället för att reparationskostnaderna blir så dyra att du hellre väljer att köpa en ny”, säger Mattias Hartmann.

7. Lagra i molnet. Bilder, filmer och appar fyller snabbt mobilens inbyggda minne. Och fullt minne innebär ofta seg mobil. Det betyder dock inte att du behöver köpa ett större minneskort. Flytta i stället lagringen till molnet.

Fler artiklar i samma ämne: