Det finns mycket att fundera på när det kommer till att välja första mobilen åt barnen. Ett alternativ som blivit alltmer populärt är att låta första mobilen bli en – klocka. Mobilklockorna från Xplora är ett alternativ som fått fina omdömen i tester, och du kan även använda Apple Watch som smartklocka för barn tack vare abonnemanget Extra användare.

Mobilklockor för barn är en ny och växande marknad, och ger dig som förälder möjlighet att låta barnet ta sina första steg i den digitala världen utan de risker som hänger ihop med livet online. 

Norska Xplora är en av tillverkarna, vars klockor dessutom fått väldigt goda omdömen i tester hos bland annat 99mac och familjemys.se. Deras senaste modell, Xplora X6 Play, är både säker och enkel att använda – och till skillnad från en mobiltelefon som lätt tappas bort så sitter klockan fast på armen.

En nyhet på marknaden är att Apple Watch nu går att använda som en barnklocka. Det gäller specifikt Apple Watch SE samt Series 4-7 med 4G. Enda kravet är att din Apple Watch har e-sim. Tack vare abonnemanget Extra användare får klockan ett eget telefonnummer, GPS-positionering och alla andra funktioner som förväntas. Du kan välja att köpa en ny Apple Watch eller låta barnet ta över din gamla.

Det du behöver förutom själva klockan är ett abonnemang. Du behöver också se till att ha uppdaterad programvara och den senaste versionen av Xplora-appen eller Apple Watch-appen installerade på din telefon.

GPS-klocka för barn – med trygg kontakt i fokus

Xplora X6 Play är i praktiken en liten mobiltelefon utformad som en klocka, och är designad för att tåla vilda lekar. Du kan hålla kontakten med barnet via vanliga röstsamtal (men ej videosamtal), och barnet kan naturligtvis ringa till dig också. För ökad trygghet kan Xplora X6 Play endast ringa till och ta emot samtal från godkända kontakter (upp till 50 stycken). Du behöver med andra ord inte oroa dig för att obehöriga personer ska kunna kontakta ditt barn. Klockan kan ta emot sms från godkända kontakter, och både ta emot och skicka röstmeddelanden eller svara med korta förinställda textmeddelanden. Det gör användningen både okomplicerad och säker.

Som en extra trygghetsfaktor är både Xplora X6 Play och Apple Watch utrustade med en SOS-knapp för att kunna larma snabbt om olyckan skulle vara framme. Det räcker med att hålla knappen intryckt några sekunder för att ett meddelande ska skickas till dig eller någon annan förinställd kontakt.

Precis som i moderna mobiltelefoner är klockorna försedda med GPS, vilket innebär att du snabbt och enkelt kan se klockans position. Via Xplora-appen eller Apple Watch-appen kan du som förälder även ställa in olika trygghetszoner, och få en notis till din telefon när ditt barn kommer till eller lämnar en sådan zon – till exempel när hen kommer hem från skolan.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån

Sociala medier – nej tack

De risker som finns på internet, inte minst i sociala medier, är en faktor som oroar många föräldrar när barnen börjar använda sin första mobil. På Xploraklockorna har man löst det genom att välja bort internet och sociala medier. Det går inte att surfa på nätet med klockan, och det går inte heller att installera de vanliga mobilapparna för sociala medier, chattar eller spel. Det skapar en säker och distraktionsfri digital miljö där trygg kontakt med föräldrar, familj och vänner är det centrala.

På Apple Watch kan du med funktionen "Begränsa innehåll/integritet" under inställningen Skärmtid blockera eller begränsa vissa appar och funktioner på barnets klocka.

Frånvaron av internetfunktioner i Xplora X6 Play betyder även mindre risk för konflikter kring skärmtid redan i starten av barnets digitala resa. Xplora X6 Play har ett inbyggt "skolläge", en inställning som gör att den under lektionstid endast fungerar som en vanlig klocka. Det vill säga: inga meddelanden och notiser som drar uppmärksamheten från skolarbetet. Även med Apple Watch finns flera smarta funktioner som låter dig ställa in olika begränsningar på klockan under hela eller delar av dygnet.

Uppmuntrar till lek och rörelse

En vanlig effekt av mobilanvändning är stillasittande – det är ack så lätt att försjunka i spel eller video timmar i sträck. Både Apple och Xplora har inbyggda stegräknare och andra funktioner och appar som uppmuntrar till rörelse och lek. Xplora har sin egen aktivitetsplattform som heter Goplay. Där kan barnen byta steg mot Xplora-mynt som i sin tur kan växlas in till fina och roliga priser i Goplay-butiken. Ju fler steg, desto bättre belöningar blir möjliga.

Och med lek och aktivitet i åtanke är både Xplora och Apple Watch funktionellt och robust designade med stöttåligt glas. De är också damm- och vattentäta enligt minst IP68-klassificeringen, vilket betyder att klockorna ska klara nedsänkning i vatten över en meters djup. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta främst är ett skydd vid normal användning – klockorna är inte avsedda att användas vid bad eller vattenlek.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är mobilklockor för barn som Xplora X6 Play och även Apple Watch praktiska och prisvärda alternativ till en vanlig mobiltelefon. Det gäller i synnerhet för yngre barn. Barnklockorna är robusta och tåliga med funktioner som tack vare förinställda meddelanden gör det enkelt att kommunicera även om barnet inte kan skriva. Begränsad åtkomst till internet och sociala medier gör att fokus ligger på trygg kontakt och fysisk aktivitet istället för digitala nöjen. 

Mer från Digital förälder

Teknik & prylar

Vilket abonnemang passar bäst för barnen?

Xplora X6 PLAY.

Erbjudande

Xplora X6 – eSIM ingår

Pris 139 kr/mån
med Extra användare och 24 mån bindningstid.

Trygghet & säkerhet

Håll koll på familjen med smart teknik