08 januari 2024

4 min läsning

Livsstil

Fortnite – allt du behöver veta som förälder

Om dina barn gillar att spela så är sannolikheten stor att de testat Fortnite. Spelet släpptes 2017 och är en av de allra största spelsuccéerna på senare år. Här ger vi dig som förälder koll på spelet och vad du behöver vara medveten om.

Spelkonsol med Fortnite på skärmen.

Foto: Erik McLean/Unsplash

Fortnite är ett onlinespel där du spelar själv eller som en del av ett lag mot andra spelare från hela världen. Spelet finns tillgängligt för alla de populäraste spelkonsolerna som Nintendo Switch och PlayStation 4-5, men finns också i mobilversioner. Rekommenderad åldersgräns för Fortnite är 12 år.

Fortnite finns i tre olika versioner som alla har lite olika upplägg och mål. I
Fortnite: Battle Royale spelar upp till 100 spelare mot varandra med målet att bli den sista överlevaren. Spelarna släpps ner på en ö där de måste samla ihop olika förnödenheter samtidigt som de försvarar sig mot attacker från andra spelare. Ön krymper successivt och sista spelare eller lag har vunnit. Battle Royale är gratis att spela.

Fortnite: Save the World är en spelversion som bygger mer på samarbete, där ett lag på fyra spelare försvarar sig mot anfallande zombier Till skillnad från Battle Royale kostar Save the World pengar att spela.

Slutligen finns versionen
Fortnite Creative, där spelaren har fria händer att skapa sin egen ö och bygga olika banor. Creative-versionen är gratis att spela.

Vad behöver föräldrar veta om Fortnite?

Fortnite är ett spännande, färgstarkt och roligt spel och det är knappast underligt att det blivit så populärt. Men är Fortnite säkert för barn? Det finns några olika faktorer du som förälder bör vara medveten om när du funderar på om Fortnite är lämpligt för just dina barn.

Både Battle Royale och Save the World bygger till stor del på strider. De våldsamma inslagen är inte realistiska eller blodiga utan mer humoristiskt utformade. Men vad som är lämpligt för just ditt barn kan bara du avgöra. Fortnites popularitet bland yngre barn har vållat viss debatt, och den rekommenderade åldersgränsen är trots allt 12 år.

Du bör också vara medveten om att Fortnite ger möjlighet till köp inuti spelet. Spelare kan köpa spelvalutan V-Bucks, som i sin tur kan användas för att köpa olika föremål som dräkter eller vapen för att anpassa spelupplevelsen. Köpfunktionen går dock att låsa via föräldrakontroller. Läs mer om köp i appar.

Fortnite ger även spelarna möjligheten att prata med varandra via textchatt eller röstchatt. Det innebär tyvärr en risk att stöta på grovt språk eller råka ut för trakasserier. Chattfunktionerna går dock att stänga av om man så vill.

Föräldrakontroller i Fortnite

Epic Games som ligger bakom Fortnite ger dig möjlighet att ställa in föräldrakontroller via sin spelportal. Du sätter en sexsiffrig pinkod som sedan kan användas för att ställa in begränsningar för bland annat:

  • Vänkontakter

  • Textchatt och röstchatt

  • Köp i spelet

  • Olämpligt innehåll (begränsar vilka spel som kan laddas ner från Epics portal)

  • Du kan också ställa in tidsrapportering, så att du varje vecka får ett mejl med information om hur mycket ditt barn spelat.

Tänk dock på att dessa inställningar endast gäller inom ramen för det enskilda spelet och vad som kan hämtas från Epics portal. Om barnet till exempel spelar på en konsol som Playstation kan där finnas separata chattfunktioner inbyggda i själva plattformen. De behöver i så fall anpassas separat.

Läs mer: Epic Games egen hjälpsida för föräldrakontroller (på engelska).

Är Fortnite lämpligt för mitt barn?

Den frågan kan i slutänden bara du själv svara på. Alla barn är olika, men åldersgränser finns av en anledning. Något som experterna menar är särskilt viktigt är att du som förälder pratar med dina barn om spel och lämpliga begränsningar.

– Ställ frågor och visa intresse för ditt barns spelande. Då bygger du samtidigt ett förtroende med barnet kring gejmandet, säger Anna-Carin Wettefors från stiftelsen Friends. (Här kan du se videon där
Anna-Carin ger råd om gejming.)

Ett utmärkt sätt att skaffa sig en uppfattning om hur lämpligt ett spel är, är att testa själv innan du låter barnet spela. Det kan också vara ett fint sätt att knyta an till barnets spelintresse och kanske hitta gemensamma favoriter.

Fler artiklar i samma ämne: