Av: Marie-Louise Olsen | 2022-08-05

Konflikter om skärmtid och funderingar kring vad barn ska få – och inte få – göra på nätet är något de flesta föräldrar hamnat i. Hur vet man om ett spel är lämpligt, och ska man låta sitt barn spela online trots att det förekommer mobbning och kränkningar?

Anna-Carin Wettefors är sakkunnig på stiftelsen Friends och jobbar med frågor som rör barns förhållande till gejming. 

– Jag tror att vi behöver tänka på gejming på samma sätt som vi tänker på andra intressen. Vissa barn gillar handboll, vissa gillar att titta på film och vissa gillar att gejma. Vi vuxna har en tendens att fokusera på just tiden, men istället tror jag vi måste prata med barn om vad de gör när de är på nätet. 

Att våga fråga bygger förtroende

Att vara nyfiken är ett bra sätt att förstå vad som motiverar barnet, menar Anna-Carin Wettefors. 

– Ställ frågor och visa intresse för ditt barns spelande. Då bygger du samtidigt ett förtroende med barnet kring gejmandet. 

Att prata med sitt barn om olika spel är också ett sätt att ta reda på om de är lämpliga. 

– Om du är osäker på om ett spel är lämpligt för ditt barn, fråga varför hen vill spela just det spelet. Vad det är som är roligt? Vad det är som lockar? Sen kan du söka information om spelet också. Prata med andra föräldrar eller fråga ditt barns skola. På så sätt får du en samlad bild. 

Video: 5 frågor om gaming.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån
Testa fritt 1 månad

Lär barn vad de ska göra om jargongen blir tuff

Om man ska låta barn spela online är en annan vanlig fråga bland föräldrar. Anna-Carin Wettefors menar att man inte kan blunda för att det är tuff jargong i vissa chattar. 

– Men det kan vara tufft på andra ställen också: i omklädningsrum, på träningen och på skolgården. Vi förbjuder inte våra barn att vara där. Vi behöver prata med våra barn om hur de ska göra när de får taskiga kommentarer på nätet. 

Vad är ett bra sätt att hantera mobbing och kränkningar i exempelvis en chatt?
– Om ditt barn blir utsatt eller ser andra bli utsatta är det viktigt att hen inte skriver taskiga saker tillbaka. Då blir det lätt en snöbollseffekt. Ett sätt att reagera kan vara att skriva: ”Sluta, jag vill inte att ni skriver såna här saker”. Eller att gå ifrån och berätta för dig som vuxen. Då är det viktigt att du redan har skapat ett förtroende med ditt barn, så att hen vågar säga till när något händer. 

Listan: Expertens 5 råd till föräldrar om gaming

  1. Se på att gejma som på vilket annat intresse som helst. Var nyfiken, ställ frågor och visa engagemang. 
  2. Istället för att hamna i konflikter om hur mycket skärmtid barnet ska ha, prata om vad barnet gör på nätet.
  3. Skapa dig en bra bild av de spel ditt barn spelar för att avgöra om de är lämpliga. 
  4. Var medveten om att det kan vara tufft i vissa chattar, men hantera det på samma sätt som ni hanterar andra miljöer där det kan vara hårt klimat. Prata om hur barnet ska reagera om något händer. 
  5. Uppmuntra ditt barn att säga ifrån om jargongen online blir kränkande, men att inte skriva taskiga saker tillbaka. Försök skapa förtroende så att barnet kommer till dig om något händer.  

Mer från Digital förälder

Avatarer från Roblox.

Underhållning & spel

Allt du behöver veta om Roblox

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

199 kr/mån per Extra användare

Pojke spelar spel på dator.

Trygghet & säkerhet

Se upp för otillåtna köp i appar