Ikväll är det avspark! Vi har samlat 10 spännande fakta om fotboll för att du ska kunna briljera med fotbollssnacket hemma i tv-soffan.

1. Vem uppfann fotboll?

England uppfann fotbollen som vi känner till den idag och de första reglerna bestämdes 1863, men sporten har faktiskt sitt ursprung i Kina, runt 476 f.Kr.

2. Världens snabbaste mål

Till världens snabbaste mål finns främst två aspiranter: Michail Osinov, 2.68 sekunder in i matchen och Nawaf Al-Abed 2,4 sekunder in i matchen. Oavsett vilket som egentligen var snabbast är det två ofattbart snabba mål.

3. Enda laget som aldrig förlorat mot Brasilien

Norge är det enda landslaget som aldrig förlorat mot Brasilien, som anses vara det mest framgångsrika laget genom tiderna. Hatten av för våra kära grannar!

4. Världens största fotbollsstadion

Världens största fotbollsstadion ligger i Nordkorea. Rungrado 1st of May Stadium i Pyongyang har en kapacitet på upp till 114 000 personer, även om vissa vill hävda att den klara upp till 150 000 personer. 

5. Tidernas största fotbollsförlust

0-36. Så lyder slutresultatet i matchen när Bon Accord förlorade mot Arbroath, den största förlusten genom tiderna på tävlingsnivå i klubbsammanhang. Om man inte räknar med när AS Adema vann med 149-0 mot SO l'Emyrne i ligaslutspelet. Dock lär dessa ha varit självmål, gjorda i protest.

6. Världens dyraste fotbollsspelare

25 åriga Neymar JR såldes 2017 till PSG för 222 miljoner euro. Hur har man råd med den enorma summan? Tack vare sina rika qatariska ägare.

7. Världens bästa spelare genom tiderna

Den frågan är så klart svårt att svara på, och egentligen ytterst subjektiv. Men för att få lite namn att skryta med kommer här några favoriter i toppen genom tiderna; Pelé, Diego Maradona, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Ronaldinho, George Best.

8. Snabbaste utvisningen

Världens snabbast utvisade spelare är engelsmannen Lee Todd. Efter två sekunder från det att visselpipan blåste för avspark. Anledningen? Lee Todd utbrast ”Fuck me, that was loud!”, efter att domaren blåst i pipan och han fick genast lämna planen. Vaknat på fel sida någon?

9. Världens äldsta professionella fotbollsspelare

Den 53-årige japanska fotbollsspelaren Kazuyoshi Miura är den nuvarande äldsta fotbollsspelaren i världen. Han skrev förra året på ett nytt ettårskontrakt med Yokohama FC, och spelar i den japanska ligan.

10. Världens hårdaste skott

Det hårdaste dokumenterade skottet sägs tillhöra den brasilianske mittfältaren Ronny Heberson, som 2006 slog en frispark som nådde 210 km/h. Pax för att inte vara målvakt!