18 december 2023

12 min läsning

Sport

Schema för alla lopp i Formel 1 under 2024

Formel 1 är den mest prestigefyllda och spännande motorsporten i världen. Varje år tävlar de bästa förarna och teamen i 24 lopp på olika banor runt om i världen. Säsongen 2024 kommer att bjuda på många utmaningar och överraskningar, både för de etablerade stjärnorna och de nya talangerna. Här är en översikt över alla lopp i Formel 1 2024.

Fartfyllda race i Formel 1 nästan varje vecka kan vi se fram emot i Formel 1 under 2024.copyright

Chris Graythen/AFP/Ritzau Scanpix

Bahrain GP – Sakhir – 2.3. 2024 (lördag)

Säsongen 2024 börjar med Bahrain GP på Sakhir-banan i öknen. Detta är det första av två lopp som kommer att köras på en lördag, för att anpassa sig till Ramadan. Bahrain GP är ett nattlopp som bjuder på spektakulära ljus- och eldeffekter. Banan är känd för sina långa raksträckor, hårda bromszoner och tekniska kurvor. Förarna måste hantera de varierande temperaturerna och sanden på banan, samt undvika kollisioner i den första kurvan.

Saudiarabien GP – Jeddah – 9.3. 2024 (lördag)

Det andra loppet som körs på en lördag är Saudiarabien GP på Jeddah-banan vid Röda havet. Detta är det andra året som Formel 1 besöker Saudiarabien, som är det snabbaste gatloppet i kalendern. Banan är 6,175 km lång och har 27 kurvor, varav många är snabba och flödande. Förarna måste vara modiga och precisa för att utnyttja banans fulla potential, samt vara beredda på eventuella säkerhetsbilar eller omkörningar.

Australien GP – Melbourne – 24.3. 2024 (söndag)

Efter två lopp i Mellanöstern flyttar Formel 1 till Australien för det tredje loppet i säsongen. Australien GP körs på Albert Park-banan i Melbourne, som är en halvpermanent gatbana som slingrar sig runt en sjö. Banan är 5,303 km lång och har 16 kurvor, varav några är snäva och långsamma, och andra är snabba och utmanande. Förarna måste vara uppmärksamma på väderförändringar, trafik och däckslitage, samt njuta av den festliga stämningen bland de australiensiska fansen.

Japan GP – Suzuka – 7.4. 2024 (söndag)

Det fjärde loppet i säsongen är Japan GP på Suzuka-banan, som är en av de mest älskade och respekterade banorna i Formel 1. Banan är 5,807 km lång och har 18 kurvor, varav många är legendariska, som 130R, Spoon och Degner. Banan är också unik i att den har en åttaformad layout, där banan korsar sig själv under en bro. Förarna måste vara skickliga och modiga för att bemästra banans höga hastigheter, höga G-krafter och varierande terräng, samt imponera på de passionerade japanska fansen.

Kina GP – Shanghai – 21.4. 2024 (söndag)

Det femte loppet i säsongen är Kina GP på Shanghai-banan, som är en modern och imponerande bana som designades av Hermann Tilke. Banan är 5,451 km lång och har 16 kurvor, varav några är unika, som den långa och snävande första kurvan och den snabba och svepande sista sektionen. Banan är också känd för sina långa raksträckor, där förarna kan utnyttja DRS och försöka göra omkörningar. Förarna måste också vara flexibla och anpassa sig till de ofta skiftande väderförhållandena och vinden.

Miami GP – Miami – 5.5. 2024 (söndag)

Det sjätte loppet i säsongen är Miami GP på Miami-banan, som är ett nytt tillskott till Formel 1-kalendern. Banan är 5,41 km lång och har 19 kurvor, varav många är inspirerade av andra berömda banor, som Monaco, Silverstone och Spa. Banan är en gatbana som går runt Hard Rock Stadium, hemmaplan för NFL-laget Miami Dolphins. Banan bjuder på en blandning av snabba och långsamma kurvor, samt två långa raksträckor där förarna kan utmana varandra. Banan erbjuder också en fantastisk utsikt över Miamis skyline och kust.

Emilia-Romagna GP – Imola – 19.5. 2024 (söndag)

Det sjunde loppet i säsongen är Emilia-Romagna GP på Imola-banan, som är en historisk och utmanande bana som ligger i hjärtat av Italiens motorsportregion. Banan är 4,909 km lång och har 19 kurvor, varav många är snabba och krävande, som Tamburello, Piratella och Acque Minerali. Banan är också känd för att vara en av de få banorna som körs medsols, vilket ställer höga krav på förarnas nackmuskler. Banan är också fylld av minnen och känslor, då den var platsen för Ayrton Sennas tragiska olycka 1994.

Monaco GP – Monte Carlo – 26.5. 2024 (söndag)

Det åttonde loppet i säsongen är Monaco GP på Monte Carlo-banan, som är det mest glamorösa och prestigefyllda loppet i Formel 1. Banan är 3,337 km lång och har 19 kurvor, varav många är ikoniska, som Casino, Mirabeau och Rascasse. Banan är en gatbana som går genom Monacos smala och slingrande gator, med väggar, räcken och trottoarkanter som inte lämnar något utrymme för misstag. Förarna måste vara fokuserade och koncentrerade för att navigera genom banans låga hastigheter, höga downforce och låga grepp, samt hantera trafik och säkerhetsbilar.

Kanada GP – Montreal – 9.6. 2024 (söndag)

Det nionde loppet i säsongen är Kanada GP på Montreal-banan, som är en snabb och spännande bana som ligger på en konstgjord ö i Saint Lawrence-floden. Banan är 4,361 km lång och har 14 kurvor, varav några är kända för att vara svåra och farliga, som Senna, Hairpin och Wall of Champions. Banan är också känd för att vara en av de bästa banorna för omkörningar, tack vare de långa raksträckorna, de hårda bromszonerna och DRS-zonerna. Banan är också påverkad av väder, asfalt och ekorrar, som kan skapa oväntade situationer.

Spanien GP – Barcelona – 23.6. 2024 (söndag)

Det tionde loppet i säsongen är Spanien GP på Barcelona-banan, som är en välbalanserad och teknisk bana som ligger i närheten av Kataloniens huvudstad. Banan är 4,675 km lång och har 16 kurvor, varav några är utmanande och varierade, som Turn 3, Turn 9 och Turn 10. Banan är också känd för att vara en bra indikator på bilarnas prestanda, då den testar alla aspekter av aerodynamik, motor, chassi och däck. Banan är också påverkad av vind, temperatur och gummi, som kan förändra banans karaktär under loppet.

Österrike GP – Red Bull Ring – 30.6. 2024 (söndag)

Det elfte loppet i säsongen är Österrike GP på Red Bull Ring-banan, som är en kort och snabb bana som ligger i de österrikiska alperna. Banan är 4,318 km lång och har 10 kurvor, varav några är snabba och flödande, som Turn 1, Turn 3 och Turn 9. Banan är också känd för att ha stora höjdskillnader, vilket ger förarna en utmanande körupplevelse. Banan är också en av de bästa banorna för publik, då den erbjuder en fantastisk utsikt över banan och landskapet.

Storbritannien GP – Silverstone – 7.7. 2024 (söndag)

Det tolfte loppet i säsongen är Storbritannien GP på Silverstone-banan, som är en av de äldsta och mest klassiska banorna i Formel 1. Banan är 5,891 km lång och har 18 kurvor, varav många är berömda och utmanande, som Copse, Maggots, Becketts och Stowe. Banan är också en av de snabbaste och mest krävande banorna i kalendern, där förarna måste hantera höga hastigheter, höga G-krafter och varierande väder. Banan är också hemmaplan för många team och förare, samt en av de mest populära bland de brittiska fansen.

Ungerns GP – Hungaroring – 21.7. 2024 (söndag)

Det trettonde loppet i säsongen är Ungerns GP på Hungaroring-banan, som är en långsam och teknisk bana som ligger i närheten av Budapest. Banan är 4,381 km lång och har 14 kurvor, varav några är svåra och trånga, som Turn 1, Turn 2 och Turn 11. Banan är också känd för att vara en av de svåraste banorna för omkörningar, då den har få raksträckor och många kurvor. Banan är också påverkad av värme, damm och strategi, som kan spela en stor roll i loppets utgång.

Belgien GP – Spa-Francorchamps – 28.7. 2024 (söndag)

Det fjortonde loppet i säsongen är Belgien GP på Spa-Francorchamps-banan, som är en av de mest spektakulära och utmanande banorna i Formel 1. Banan är 7,004 km lång och har 19 kurvor, varav några är legendariska och farliga, som Eau Rouge, Raidillon, Pouhon och Blanchimont. Banan är också en av de längsta och mest varierade banorna i kalendern, där förarna måste hantera höga hastigheter, låga downforce och olika väderförhållanden. Banan är också en av de mest älskade och respekterade bland förarna och fansen.

Nederländernas GP – Zandvoort – 25.8. 2024 (söndag)

Det femtonde loppet i säsongen är Nederländernas GP på Zandvoort-banan, som är en historisk och unik bana som ligger vid Nordsjön. Banan är 4,259 km lång och har 14 kurvor, varav några är snabba och bankade, som Turn 3, Turn 7 och Turn 14. Banan är också känd för att vara en av de smalaste och mest svårkörda banorna i kalendern, där förarna måste vara precisa och modiga för att hitta den bästa linjen. Banan är också hemmaplan för Max Verstappen, som har en stor och entusiastisk fanbas i Nederländerna.

Italien GP – Monza – 1.9. 2024 (söndag)

Det sextonde loppet i säsongen är Italien GP på Monza-banan, som är en av de äldsta och mest berömda banorna i Formel 1. Banan är 5,793 km lång och har 11 kurvor, varav några är kända och utmanande, som Curva Grande, Variante Ascari och Parabolica. Banan är också en av de snabbaste och mest spännande banorna i kalendern, där förarna måste hantera låga downforce, höga hastigheter och hårda bromsningar. Banan är också hemmaplan för Ferrari, som har en stor och passionerad fanbas i Italien.

Azerbajdzjan GP – Baku – 15.9. 2024 (söndag)

Det sjuttonde loppet i säsongen är Azerbajdzjan GP på Baku-banan, som är en modern och intressant bana som ligger i Azerbajdzjans huvudstad. Banan är 6,003 km lång och har 20 kurvor, varav några är unika och utmanande, som Turn 8, Turn 15 och Turn 19. Banan är också en av de mest varierade och oförutsägbara banorna i kalendern, där förarna måste hantera höga hastigheter, låga downforce och smala gator. Banan är också känd för att vara en av de mest dramatiska och underhållande banorna i Formel 1, där allt kan hända.

Singapore GP – Singapore – 22.9. 2024 (söndag)

Det artonde loppet i säsongen är Singapore GP på Singapore-banan, som är det första och enda nattloppet i Formel 1. Banan är 5,063 km lång och har 23 kurvor, varav några är svåra och trånga, som Turn 1, Turn 7 och Turn 10. Banan är också en av de längsta och mest krävande banorna i kalendern, där förarna måste hantera låga hastigheter, höga downforce och fuktiga förhållanden. Banan är också en av de mest spektakulära och atmosfäriska banorna i Formel 1, där ljus, ljud och färger skapar en fantastisk upplevelse.

USA GP – Austin – 20.10. 2024 (söndag)

Det nittonde loppet i säsongen är USA GP på Austin-banan, som är en modern och populär bana som ligger i Texas. Banan är 5,513 km lång och har 20 kurvor, varav några är inspirerade av andra berömda banor, som Silverstone, Hockenheim och Istanbul. Banan är också en av de mest balanserade och roliga banorna i kalendern, där förarna måste hantera höga hastigheter, låga downforce och varierande terräng. Banan är också en av de mest välbesökta och välkomnande banorna i Formel 1, där musik, mat och kultur bidrar till en festlig stämning.

Mexiko GP – Mexico City – 27.10. 2024 (söndag)

Det tjugonde loppet i säsongen är Mexiko GP på Mexico City-banan, som är en historisk och utmanande bana som ligger i Mexikos huvudstad. Banan är 4,304 km lång och har 17 kurvor, varav några är kända och farliga, som Turn 1, Turn 4 och Turn 12. Banan är också en av de högst belägna och mest påverkade banorna i kalendern, där förarna måste hantera låg lufttryck, låg downforce och låg grepp. Banan är också en av de mest livliga och entusiastiska banorna i Formel 1, där fansen skapar en fantastisk atmosfär.

Brasilien GP – Sao Paulo – 3.11. 2024 (söndag)

Det tjugoförsta loppet i säsongen är Brasilien GP på Sao Paulo-banan, som är en klassisk och spännande bana som ligger i Brasiliens största stad. Banan är 4,309 km lång och har 15 kurvor, varav några är berömda och utmanande, som Senna S, Curva do Sol och Juncao. Banan är också en av de kortaste och snabbaste banorna i kalendern, där förarna måste hantera höga hastigheter, låga downforce och omvända höjdskillnader. Banan är också en av de mest livliga och entusiastiska banorna i Formel 1, där fansen skapar en fantastisk atmosfär.

Las Vegas GP – Las Vegas – 23.11. 2024 (lördag)

Det tjugoandra loppet i säsongen är Las Vegas GP på Las Vegas-banan, som är ett nytt och spännande lopp som ligger i USA:s underhållningshuvudstad. Banan är 5,5 km lång och har 21 kurvor, varav några är inspirerade av andra berömda banor, som Monaco, Singapore och Baku. Banan är en gatbana som går runt Las Vegas Strip, med utsikt över de berömda hotellen, kasinona och fontänerna. Banan bjuder på en blandning av snabba och långsamma kurvor, samt två långa raksträckor där förarna kan utmana varandra. Banan erbjuder också en spektakulär utsikt över Las Vegas skyline och öknen.

Qatar GP – Lusail – 1.12. 2024 (söndag)

Det tjugotredje loppet i säsongen är Qatar GP på Lusail-banan, som är en modern och imponerande bana som ligger i Qatars huvudstad. Banan är 5,38 km lång och har 16 kurvor, varav några är snabba och flödande, som Turn 1, Turn 6 och Turn 10. Banan är ett nattlopp som bjuder på fantastiska ljus- och färgspel. Banan är också känd för att ha en av de längsta raksträckorna i kalendern, där förarna kan nå höga hastigheter och göra omkörningar. Banan är också påverkad av sand, vind och temperatur, som kan skapa utmaningar för förarna.

Abu Dhabi GP – Yas Marina – 8.12. 2024 (söndag)

Det tjugofjärde och sista loppet i säsongen är Abu Dhabi GP på Yas Marina-banan, som är en lyxig och elegant bana som ligger på en konstgjord ö i Förenade Arabemiraten. Banan är 5,554 km lång och har 21 kurvor, varav några är unika och intressanta, som Turn 7, Turn 8 och Turn 18. Banan är ett skymningslopp som börjar i dagsljus och slutar i mörker. Banan är också känd för att ha en av de mest spektakulära och innovativa bansträckningarna i kalendern, där banan passerar under ett hotell, över en bro och genom en tunnel. Banan är också platsen för många spännande och avgörande strider, där världsmästaren kan koras.

Fler artiklar i samma ämne: