09 januari 2024

3 min läsning

Sport

Offside! Allt du behöver veta om regeln i fotboll

I vår fotbollsfakta är vi framme vid en regel som fått generationer av fotbollsfans att slänga ut tv:n genom fönstret. Turen kommit till den mest omtalade regeln i världens största sport – offside i fotboll.

En domare vinkar offside under en match i UEFA Champions League.copyright

UEFA

Vad är offside i fotboll?

Så här fungerar offside-regeln: ingen spelare i det lag som har bollen får befinna sig närmare motståndarnas mål än motståndarnas sista utespelare i det ögonblick då bollen passas.

Det kan bara bli offside om bollen spelas framåt. En passning bakåt i planen blir aldrig avblåst för offside.

I offsideregeln räknas alla kroppsdelar som det går att göra mål med, alltså allt utom spelarens armar och händer. Är endast en arm framför motståndarlagets sista utespelare då bollen slås är det alltså inte offside.

Ska vi vara riktigt noggranna så säger regeln att två motståndarspelare måste befinna sig mellan den spelaren som tar emot bollen och målet då bollen spelas. Målvakten inkluderas dock i dessa två spelare, varför det i praktiken betyder samma sak som i beskrivningen ovan.

Fyra undantag – när är det inte offside?

  • Direkt från inspark. När bollen sparkas ut av målvakten efter den passerat kortlinjen och spelet blåsts av gäller inte offsideregeln.

  • Från ett inkast. När din medspelare kastar bollen till dig från sidlinjen kan du befinna dig vart som helst på planen utan att stå offside.

  • Direkt från hörna. Om en spelare nickar eller skjuter in bollen direkt från en hörnspark kan det aldrig bli offside.

Jag kan väl stå offside om jag vill?

Japp, visst kan du det. Att bara ”stå offside” innebär inte att någon regel bryts och domaren kommer inte att blåsa. Du måste ta emot bollen, försöka ta emot den eller på andra sätt påverka spelet för att blåsas av för offside. Ett exempel på det sistnämnda är en spelare som står i vägen för målvakten i en offside-position och på så sätt försvårar för motståndarlaget.

I slutändan är det dock en bedömningsfråga hur mycket spelet verkligen påverkades, och upp till domaren – alltså ännu en aspekt av offside-regeln som går att debattera i timmar för fotbollsnördar.

Varför finns offside? Skulle inte fotboll vara roligare utan?

Det skulle helt klart vara ett intressant experiment att spela utan offside, men regeln infördes för att anfallare inte skulle ”hoovra” kring motståndarmålet hela matchen.

Utan offside skulle antagligen ett gäng anfallare bosätta sig i straffområdet – vilket också skulle tvinga motståndarnas försvarare att stanna kvar i målvaktens knä. Sannolikt skulle detta leda till rätt tråkiga matcher.

Läs på om en annan viktig regel: frispark i fotboll – när blåser domaren.

Vad händer när domaren dömt offside?

Utfallet av en offside-avblåsning är att spelet stoppas och motståndarlaget får en frispark på den plats där spelaren stod offside.

När infördes offside?

Offside-regeln togs i bruk redan 1863, men förändrades 60 år senare. 1990 var det dags att korrigera regeln något igen. Sedan dess har den upprört anfallare, välsignats av försvarare och framför allt debatterats av publiken i sin nuvarande form.

Bonusfakta för att imponera på fotbollsnörden:

Offsidefälla

När det försvarande lagets backar märker att en passning framåt är på gång kan de rusha mot motståndarnas mål. Om inte anfallarna märker detta och följer med backlinjen kommer endast målvakten att vara framför dem i planen när passningen slås.

Som vi har lärt oss resulterar detta i en avblåsning för offside. Anfallarna har med andra ord gått i en offsidefälla.

Fler artiklar i samma ämne: