21 december 2023

5 min läsning

Sport

ATP-touren i tennis 2024: Allt du behöver veta

ATP-touren i tennis kommer under 2024 bestå av av 63 turneringar i 29 länder. Årets säsong innehåller en del nyheter, där en del tävlingar byter datum och tar höjd för OS i Paris under sommaren i kalendern, som visserligen inte ingår i ATP-touren, men där spelarna ändå får rankingpoäng. En annan nyhet är att TV4 har rättigheterna till samtliga ATP 1000, 500 och 250-turneringar samt ATP Finals.

Tennis - tennisspelare på courten slår med tennisracket.

Den nya säsongen av ATP-touren börjar den 1 januari 2024 med United Cup, en ny mixad lagtävling som ersätter Hopman Cup. United Cup spelas i Perth, Australien, och har 12 lag bestående av en manlig och en kvinnlig spelare från samma land. Varje lag möter tre andra lag i gruppspelet, och de två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinalerna. Varje match består av en herrsingel, en damsingel och en mixad dubbel.

Efter United Cup följer den första Grand Slam-turneringen för året, Australian Open, som spelas i Melbourne mellan den 15 och 28 januari. Australian Open är känd för sitt hårda underlag, sitt varma klimat och sitt stora publikstöd. Förra året vann Novak Djokovic sin nionde titel i turneringen, efter att ha besegrat Daniil Medvedev i finalen. Hos damerna vann Naomi Osaka sin andra titel, efter att ha slagit Jennifer Brady i finalen.
Läs mer om Grand Slam och Australian Open här.

Under februari och mars spelas flera ATP 250- och ATP 500-turneringar runt om i världen, som uppvärmning inför de första ATP Masters 1000-turneringarna. ATP Masters 1000 är de näst viktigaste turneringarna efter Grand Slam, och ger flest rankingpoäng och prispengar efter dessa. Det finns nio ATP Masters 1000-turneringar under året, och de spelas på olika underlag: hårt, grus och gräs. Från och med 2024 har alla ATP Masters 1000-turneringar utökats till 12 dagar var, för att ge mer speltid och exponering åt spelarna.

De första två ATP Masters 1000-turneringarna spelas i USA på hårt underlag: Indian Wells i Kalifornien mellan den 5 och 18 mars, och Miami i Florida mellan den 21 mars och 3 april. Indian Wells kallas ibland för "den femte Grand Slam", eftersom den har ett stort startfält, ett högt anseende och ett vackert läge i öknen. Miami är en av de mest populära och glamorösa turneringarna, som lockar många kändisar och fans till det soliga och livliga Miami Beach.

I april och maj flyttar ATP-touren till Europa, där grussäsongen tar vid. Grus är det långsammaste underlaget, som kräver mer uthållighet, taktik och spin från spelarna. De tre ATP Masters 1000-turneringarna på grus är Monte Carlo i Monaco mellan den 9 och 22 april, Madrid i Spanien mellan den 30 april och 13 maj, och Rom i Italien mellan den 14 och 27 maj. Dessa turneringar är förberedelser inför den andra Grand Slam-turneringen för året, French Open, som spelas i Paris mellan den 28 maj och 10 juni. French Open är den enda Grand Slam-turneringen som spelas på grus, och anses vara den mest fysiskt och mentalt krävande turneringen. Förra året vann Rafael Nadal sin trettonde titel i turneringen, efter att ha besegrat Novak Djokovic i finalen. Hos damerna vann Iga Swiatek sin första titel, efter att ha slagit Sofia Kenin i finalen.

I juni och juli är det dags för grässäsongen, som är den kortaste och snabbaste säsongen på ATP-touren. Gräs är det underlag som ger minst studs och mest variation, vilket gynnar spelare med bra serve, volley och nätspel. Den enda ATP Masters 1000-turneringen på gräs är Wimbledon i London mellan den 25 juni och 8 juli. Wimbledon är den äldsta och mest prestigefyllda turneringen i tennis, och har en unik atmosfär med sina vita kläder, jordgubbar och grädde, och kungliga åskådare. Förra året vann Novak Djokovic sin sjätte titel i turneringen, efter att ha besegrat Matteo Berrettini i finalen. Hos damerna vann Ashleigh Barty sin första titel, efter att ha slagit Karolina Pliskova i finalen.

Efter Wimbledon följer en paus i ATP-touren, eftersom det är dags för de olympiska spelen i Paris mellan den 26 juli och 11 augusti. De olympiska spelen är inte en del av ATP-touren, men ger ändå rankingpoäng och ära åt spelarna. De olympiska spelen spelas på hårt underlag, och har fem grenar: herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixad dubbel. Förra gången de olympiska spelen hölls, i Tokyo 2020, vann Alexander Zverev herrsingeln, Belinda Bencic damsingeln, Nikola Mektic och Mate Pavic herrdubbeln, Barbora Krejcikova och Katerina Siniakova damdubbeln, och Anastasia Pavlyuchenkova och Andrey Rublev mixad dubbeln.

I augusti och september återvänder ATP-touren till USA, där den sista ATP Masters 1000-turneringen på hårt underlag spelas: Cincinnati i Ohio mellan den 13 och 26 augusti. Cincinnati är en av de äldsta och mest traditionella turneringarna, och har ett starkt startfält med många toppspelare. Efter Cincinnati följer den tredje Grand Slam-turneringen för året, US Open, som spelas i New York mellan den 27 augusti och 9 september. US Open är den mest moderna och livliga turneringen, med sitt hårda underlag, sitt nattspel och sitt högljudda publik. Förra året vann Daniil Medvedev sin första titel i turneringen, efter att ha besegrat Novak Djokovic i finalen. Hos damerna vann Emma Raducanu sin första titel, efter att ha slagit Leylah Fernandez i finalen.

I oktober och november spelas de sista ATP 250- och ATP 500-turneringarna i Asien och Europa, som ger de sista chanserna för spelarna att kvalificera sig till ATP Finals. ATP Finals är den sista och mest exklusiva turneringen för året, som spelas i Turin, Italien, mellan den 12 och 19 november. ATP Finals har de åtta högst rankade spelarna i världen, som delas in i två grupper. Varje spelare möter de andra tre spelarna i sin grupp, och de två bästa spelarna i varje grupp går vidare till semifinalerna. ATP Finals spelas på inomhus hårt underlag, och är den enda turneringen som inte har någon fastställd seedning. Förra året vann Alexander Zverev sin andra titel i turneringen, efter att ha besegrat Daniil Medvedev i finalen.

Fler artiklar i samma ämne: