08 maj 2023

4 min läsning

Livsstil

9 steg till det perfekta hemmakontoret

Här är tipsen och prylarna som fulländar ditt hemmakontor – både för dig som tänker innanför och utanför boxen.

Kvinna med mobiltelefon vid fönster.

1. Bada i ljus - sitt vid ett fönster

Dåligt ljus gör dig inte bara trött och ineffektiv. Det kan med tiden även göra dig deprimerad. Naturligt ljus är bäst. Ha din arbetsplats nära ett fönster. Har du växtlighet utanför får du grön harmonisk färg på köpet.

För den vågade:

För en utomhuskänsla, skaffa ett innertak bestående av en virtuell himmel. Har du inte råd med proffsvarianter, som till exempel från företaget Skyfactory, kan du alltid testa med en projektor.

2. Fixa bakgrunden

Har du många videosamtal med kunder? Sitt framför en blå vägg precis som många nyhetsuppläsare på tv har gjort genom åren. En klassisk, neutral färg som signalerar trovärdighet. Har du tid över? Måla resten av hemmakontoret orange, det ger dig energi.

För den vågade:

Har du en green screen liggandes i garaget kan du gräva fram den och ställa bakom din stol. Tänk dig att ha videomöten där du alternerar din bakgrund mellan en paradisö och månen!

3. Sätt upp en skylt och starta en fläkt

Det tar i genomsnitt 23 minuter att komma igång med jobbet igen efter att du har blivit avbruten. Mobila skärmar eller bokhyllor kan skärma av hemmakontoret så att du slipper störas av familjen. Skyltar med “Upptagen” eller “Tystnad, tack” kan vara bra om du inte har en dörr att stänga om dig. Ha gärna lite bakgrundsbrus, gillar du inte musik kan en luftrenare eller fläkt på låg hastighet dämpa andra störande ljud.

4. Omge dig med gröna växter

Gröna växter är också en bra idé. Studier visar att du blir 15 procent mer produktiv med växter omkring dig – och människor som engagerar sig i omgivningen (som att ta hand om växter) är mer effektiva på jobbet. En bukett med färska snittblommor gör de flesta lite extra glada, se till att pryda din tillfälliga arbetsplats med dessa.

För den vågade:

Flytta ut hela kontoret till bilen och parkera på någon vacker plats med grönska, för lite nya vyer.

5. Låna en hund

Och när du ändå är ute och köper en fikus kan du passa på att låna en hund – varför inte bli hundvakt åt grannens hund på dagtid? Att gosa med husdjur sänker människors stressnivåer och de är bra isbrytare i videokonferenser.

6. Skapa en arbetstriangel

Studier visar att vi som jobbar på kontor tillbringar i snitt en vecka om året med att leta efter saker som vi har förlagt. Se därför till att din “skrivbordslogistik” är anpassad efter ditt sätt att arbeta. Märker du att du jobbar från vänster till höger? Lägger du dina papper i ett speciellt flöde? Tänk på detta när du planerar förvaringen i ditt hemmakontor.

Skapa en så kallad arbetstriangel där det viktigaste du behöver är inom en armlängds avstånd. Googla “work triangle” för inspiration.

7. Ha en dedikerad jobbdator

Använd inte samma dator för jobb och nöje, både av praktiska och psykologiska skäl. Du kan anpassa en jobbdator med specifika verktyg och hålla den ren från distraherande program. Det är svårare att vara effektiv på samma dator som du använder till spel och Netflix. Det är samma psykologiska princip som att separera arbetsplatsen från vardagsrumssoffan. Din hjärna associerar din jobbmiljö med jobb.

8. Ha rätt tillbehör

Sitter du med din laptop i knät? Se upp, du kan snabbt få ont i nacke och rygg. Sätt dig hellre vid matbordet och ställ datorn på en trave med böcker (för att få rätt höjd) så kan du använda din laptop som skärm. Den kompletterar du med ett externt tangentbord och en mus. Eller investera i en schysst extern skärm, extra viktigt om du arbetar med bilder eller video.

Har du många – eller viktiga – videomöten? Du hörs betydligt bättre i videomöten om du använder hörlurar istället för den inbyggda datorhögtalaren. Här finns en mängd tillbehör som gör livet på hemmaarbetsplatsen smidigare.

9. Fiber istället för frustration

Det finns studier som uppskattar att vi slösar en vecka per år på att vänta på att en seg dator ska vakna till liv och utföra det senaste kommandot. Skälet är oftast internetuppkopplingen. Lägg till veckan som vi letar efter saker vi förlagt (se punkt 6) och det blir en halv sommarsemester. Se till att du har en snabb och väl fungerande uppkoppling hemma.

Lästips: Vill du skapa ett hemmakontor efter konstens alla regler? Läs The Best Place to Work: The Art and Science of Creating an Extraordinary Workplace av Ron Friedman.