Sola säkert – med uppkopplad tatuering

Publicerad: 2018-05-21 12:44 | Taggar: Kategorier:

Solens strålar är härliga – men också farliga i allt för stor mängd. Nu finns det tillfälliga uppkopplade tatueringar eller plåster som visar dig när huden nått sin gräns för sund solexponering.

Sommaren står för dörren och många har längtat efter att återigen dra på sig badkläderna och få en härligt sommarbrun hy. Men solens strålar är inte bara härliga, solens koppling till hudcancer är väl känd.

Därför satsar nu flera företag på att ta fram tillfälliga ”tatueringar” eller klistermärken som ska kunna visa på när hudens solexponering riskerar att vara skadlig.

Cirklar som ändrar färg vid solexponering
Det Kalifornienbaserade startup-bolaget LogicInk har tagit fram produkten LogicInk UV, som ser ut som två ringar. Den inre anger solens styrka och den ändrar färg från vit till lila, beroende på hur starkt solljuset är. Den yttre går istället från lila och långsamt mot en ljusrosa ton, vilket indikerar att användaren har nått sin gräns för solexponering – och att det därmed finns risk att bränna huden.

LogicInk UV är vattentät och det går att smörja solskyddskräm över den, för att på det sättet se hur effektiv solskyddsfaktorn i krämen är i praktiken.

Riktigt hur LogicInk UV fungerar har bolaget inte velat avslöja, mer än att det handlar om kemiska och biologiska tekniker, och det ska påpekas att produkten fortfarande är inne i en testfas. Ingen elektricitet är inblandad och därmed finns det inget behov av något batteri. Tatueringen fungerar också helt fristående, alltså utan att kopplas upp mot mobilen.

Kopplas upp mot mobilen
Det finns dock flera potentiella fördelar med att koppla upp en sådan produkt, vilket det med likartade My UV Skin går att göra. För My UV Skin är, precis som i tidigare nämnda exempel, en typ av klisterlapp – som de själva kallar för ett plåster – och som känner av solen som bäraren exponeras för.

My UV Skin visar också UV-exponering genom att ändra färg, men verkar bestå av betydligt mer komplicerade delar än LogicInk; hela fem lager med bland annat supertunn elektronik döljer sig däri. Ett lager är dessutom NFC-teknik (Near Field Communication) och det möjliggör kommunikation med teknik i närheten.

Tanken med My UV Skin är nämligen att du med hjälp av just NFC-tekniken ska kunna koppla upp UV-plåstret till din mobil och få exakt information om hur mycket UV-strålning du utsätts för. Användaren ska också kunna få personliga rekommendationer utifrån ens inställningar om hud- och färgtyp, eftersom detta påverkar vår solkänslighet. Ännu finns ingen exakt angivelse för när produkten når konsumenterna.

Samverkan mellan teknik- och skönhetsföretag
Vem som ligger bakom My UV Skin kan dock förvåna en del – det är nämligen L’Oréal, som främst gjort sig ett namn inom skönhetsindustrin. Närmare bestämt är det L’Oréals hudvårdsmärke La Roche Posay som, precis som så många andra som driver innovation just nu, verkar ha insett fördelarna med samverkan.

I det här fallet är det ett teknik- och designföretag vid namn PCH International som har varit med och utvecklat produkten. Liam Casey, vd hos PCH International framhåller i en intervju med fastcompany.se att det finns en stor fördel för dem att lansera produkten i samverkan med ett så välkänt skönhetsföretag som L’Oréal:

– Om L’Oréal placerar en produkt framför dig och säger ”Här, sätt på den på huden” så finns det en god chans att du testar den, säger han och tillägger att du troligtvis inte skulle reagera med samma optimism om det exempelvis stod HP på den.

 

Foto: Johnér / Ulf Huett Nilsson (Huvudbild), LogicInk (Tatueringsbild)

Källa: fastcompany.com m. fl.

Läs också
Uppkopplade skorna larmar vid fall
Svenskt rörelselarm gör succé i USA

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton