Umeå först på 5G-tåget

Nästa generations nät är ett viktigt steg på resan mot det digitala samhället och kommer förändra hur vi lever och jobbar i grunden. Umeå ser 5G-testen som ett sätt att säkra staden och regionens konkurrenskraft.

Nästa generations nät tar oss till en plats där tjänster som idag kräver en fast uppkoppling för att fungera optimalt i många avseenden kommer att fungera lika bra i det mobila nätet. Det är ett viktigt steg på resan mot den digitala staden, och kommer att förändra hur vi lever och jobbar i grunden. Umeå har bestämt sig för att ta täten, och ser 5G-testen som ett sätt att säkra staden och regionens konkurrenskraft.


Testbädden Umeå 5G är ett samarbete mellan Umeå universitet, Umeå Science Park, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Umeå energi. Tillsammans med Telia och Ericsson ska man nu utforska arkitektur och installation, men också ställa sig i användarens skor och djupdyka i olika användningsområden.

Först ut på ny arena
Umeå 5G blir den första storskaliga testbädden i landet, båda till yta och frekvens. Satsningen innebär att Umeå etablerar sig som Sveriges första teststad och målsättningen är bland annat att ha Europas första 5G-sjukhus och 5G-universitet.

På besök i framtiden
Så vad innebär den nya tekniken i praktiken för exempelvis ett sjukhus eller för ett universitet? För Västerbotten som är ett stort län med bara 260 000 invånare finns det flera uppenbara fördelar. 5G nätet öppnar bland annat upp för nya och bättre tjänster för vård och utbildning på distans.

Men tillämpningarna som möjliggörs när vi kan koppla upp vad som helst från vilken plats som helst är i princip oändliga. Både när det handlar om att effektivisera, men också genom att utveckla nya tjänster som skapar nytta för samhället och medborgarna. Nytta som självklart också kan växlas ut av den privata sektorn. Tekniken ses också som en möjliggörare för säkrare bilkörning och en automatiserad industri. Vi kommer att se nya sensorer, datorer, smarta klockor, smarta maskiner, virtuell verklighet och integration av artificiell intelligens.

Så bygger vi bästa nätet*
När testperioden är över kommer vi på Telia tillsammans med våra samarbetspartners ha lärt oss mer om hur vi bäst bygger nätet som ska hålla Sverige uppkopplat i framtiden och även ha en god känsla för hur livet för människor och verksamheter ser ut när vi rundat 5G-hörnet.

Foto: Robert Rösth
* Telias mobilnät är bäst i test enligt det oberoende mätföretaget umlaut, dec 2021.