Så möter du de digitala utmaningarna

2019 är digitalisering lika självklart som att investera IT i verksamheten. Men det finns fallgropar som ställer krav på it-organisationen att ständigt stå på tårna. Här är 7 tips som får dig att hålla balansen.

 

Vill du veta mer? Ladda ner Telias trendrapport här

1. Stärk it-organisationen

Samtidigt som företagens it-investeringar fortsätter att öka, minskar tillväxttakten för företagens it-budgetar under 2019. Med andra ord tas allt fler it-investeringar direkt från verksamheten. Här finns risk för att it-organisationen inte kan driva digitaliseringen lika effektivt, och istället får en ineffektiv supportroll på grund av inköp som inte fungerar. Här bör trenden brytas för att stärka it-organisationens framtida roll. 

2. Låt molnet bli vardag

I år omsätter molntjänster 200 miljarder kronor, enligt företaget Forrester Research. Molnet hänger med andra ord över alla branscher. Samtidigt plockar många företag ofta olika leverantörer, enligt multicloud-strategin. Det ställer krav på organisationen och ökar plötsligt säkerhetsriskerna på en redan hårt ansatt it-organisation.

3. Fokusera på säkerhet

Cyberattacker ligger på topplistan över de största globala riskerna, enligt ett antal undersökningar (bland annat från World Economic Forums Global Risk Report). De mest hotade områdena rör användardata, webbapplikationer och IoT tillsammans med en ökande vikt av säker identifiering, något som blir extra viktigt när informationen flyttar till olika molntjänster. All hantering av data gör att organisationen har ett stort ansvar för vilken sorts data som samlas in, och hur den används. Det ställer stora krav på hela organisationen, inte minst it-avdelningen.

4. 5G forever

Sverige har fått sina första 5G-nät. Med tjänster på 5G är fiber inte den enda möjligheten för att få supersnabbt bredband. Den snabba tekniken gör mobiliteten möjlig på ett helt nytt sätt, inte minst för industrier inom både produktion och logistik. I täten går tillverknings- och transportindustrin, där man ser tydliga fördelar med 5G.

5. Satsa på SDN

Software Defined Networking (SDN) går nu från vision till verklighet. Vad som började som ett samarbete mellan operatör och användare är idag en teknik som gör det möjligt att styra nätverket centralt – något som kostnadseffektivt skapar både kapacitet och funktionalitet. Företag som satsat på SDN-styrda nät är redo och rustade för långsiktiga krav på digitalisering och globalisering. 

6. Håll dig hållbar

Hållbar IT handlar om att använda it-produkter på ett så smart sätt att miljöpåverkan minskar, både från produkterna och verksamheten. Allt fler företag har engagerat sig i FN:s 17 hållbarhetsmål och Agenda 2030. I Sverige ser vi långsiktiga hållbarhetsstrategier hos allt från hamburgerkedjan Max till flygbolaget BRA och energibolaget Vattenfall. 2030 kommer Telia att vara helt koldioxid- och avfallsfria. Genom sin specialkompetens inom kommunikation, dataanalys och IoT hjälper Telia sina kunder att driva mer effektiva och hållbara företag. 

7. Håll koll på kvantdatorn

Futurism i all ära, men just nu tävlar företag som Google och IBM med kinesiska konkurrenter om att hitta framtidens mest kraftfulla dator. Enligt konsultföretaget Gartner kommer en femtedel av alla företag att ha en egen budget för detta redan 2023.

Vill du veta mer? Ladda ner Telias trendrapport här