Nya krafter i delningsekonomin

Publicerad: 2017-09-26 15:51 | Taggar: Kategorier:

De nya digitala plattformarna har inneburit helt nya möjligheter att dela bilar, bostäder, verktyg och andra prylar. Delningsekonomin har snabbt blivit en stark trend bland privatpersoner, men det är de kommersiella aktörerna som kommer att dominera framöver, tror experten.

Det finns olika tolkningar av vad som ryms inom begreppet delningsekonomin, men i grunden är tillgången det väsentliga, inte själva ägandet. Vi går därmed från privat ägande till att dela på tillgångar.1

Det har kommit en rad exempel på system för privatpersoner att dela bilar, boende, kläder, verktyg och andra prylar.

– Det är viktiga och intressanta inslag i utvecklingen, men i slutändan skiljer det sig inte särskilt mycket från hur man tidigare har delat ägodelar och bytt tjänster inom grannskapet eller bekantskapskretsen, säger Stefan Fölster, vd på Reforminstitutet.

System för att bedömningar
Det nya, som kommit med tillgången till digitala plattformar, är att det går att byta och dela med betydligt fler, konstaterar han.

– Nu har det blivit otroligt lätt att få kontakt med ett stort antal människor, och det har samtidigt etablerats betygs- och kommentarsystem för att bedöma om främlingar är tillförlitliga.

För tillit är en viktig faktor i utvecklingen av delningsekonomin, och systemen med att låta användare lämna betyg och omdömen har ”smittat av sig” på traditionella företag som i allt högre grad ber om och lyfter fram kundomdömen.

Kommersiella aktörer driver på
Men framöver kommer det att ske ett skifte, menar Stefan Fölster, och det blir de kommersiella aktörerna som driver på delningsekonomin.

– Det är företagen som kommer att etablera systemen och sätta upp spelreglerna. I flera branscher behöver man se över sina affärsmodeller för att kunna vara lönsamma. Många producerande företag letar just nu förtvivlat efter nya vägar för sina verksamheter, säger han.

Den bransch som kommer att påverkas mest är bilindustrin, enligt Stefan Fölster:

– De flesta äger en bil idag, men inte minst när självstyrande bilar blir tillgängliga så är det mest sannolika scenariot att vi istället väljer att beställa en bil just när vi har behov av transport. Exempelvis är BMW DriveNow på sätt och vis ett embryo till den framtida bilanvändningen.

Fyra av fem bilar överflödiga
Reforminstitutet har gjort simuleringar av vad en sådan förändring skulle innebära i Stockholm, och kommit fram till att så många som fyra av fem (!) bilar inte behövs i det scenariot.2

– För biltillverkare är det givetvis väldigt negativt, men för den som har ett transportbehov är det positivt – det blir billigare, enklare och på många sätt bättre. Men behöver inte bekymra sig om att leta parkeringsplats för bilen eller att passa tider vid en viss hållplats för att ta bussen. Behovet av parkeringsplatser minskar radikalt, vilket frigör mycket utrymme i stadsmiljön.

Påverka livsstilen
Delandet av bostäder, som hittills dominerats av Airbnb, går hand i hand med andra samhällsförändringar, menar Stefan Fölster.

– När det blir billigare att hitta bostäder kan det påverka livsstilen, och allt fler kan bli ”digitala nomader” och till exempel arbeta ett par månader om året utomlands.

Dessutom utvecklas arbetsmarknaden mot en ”gig-ekonomi”3, något som gör att det kan behövas tillgång till tillfälliga bostäder där man jobbar under en period.

– Även om det kommersiella kommer att dominera delningsekonomin så stärks utvecklingen av att den går hand i hand med miljötänkande. Det finns en konsumtionströtthet – parallellt med att vi konsumerar mer än någonsin, säger Stefan Fölster.

Foto: DriveNow

1 Källa: Naturskyddsföreningen

2 Läs mer: Svenska dagbladet

3 Läs mer: Telia.se

Läs också
Delad glädje i delningsekonomin
Blockkedjan - så funkar den
Digitala ekosystem skapar värden för smarta samhällen

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton