navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart

Effektivare flöden med smart teknik

Publicerad: 2016-03-14 12:54 | Kategorier:

Har du flugit från Heathrow i London eller JFK i New York det senaste året? Då har du kanske noterat med vilken kuslig exakthet väntetiderna för olika köer anges på olika skyltar.

Genom att utnyttja befintlig teknik kan det danska företaget BLIP Systems på ett smart sätt underlätta vardagen i en mängd olika situationer. BlipTrack heter systemet för att fånga upp radiosignaler som vår moderna bärbara teknik sänder ut.

När vi har vår mobiltelefon, surfplatta eller dator i upptäckbart läge kan sensorer nämligen via wifi eller bluetooth fånga upp enhetens MAC-adress, vilket är ett slags id-nummer för våra teknikprylar. Adressen förses med ett klockslag och krypteras innan den lagras så att det inte ska gå att spåra signalen tillbaka till en specifik enhet. För det är inte individen som är intressant, istället är det kvantiteten som är nyckeln.

Flygplatser stort användningsområde
Det grundläggande användningsområdet är att mäta hur lång tid som passerat mellan det att en specifik wifi- eller bluetooth-signal har plockats upp av två eller flera sensorer. Det här går sedan att applicera på en mängd olika situationer.

På över 25 internationella flygplatser världen över, till exempel i New York, Amsterdam, Dubai och Köpenhamn, mäter man exempelvis hur lång kötid det är till incheckningsdisken eller säkerhetskontrollen från en given tidpunkt.

Pilotprojekt i Zürich
Samma teknik används även för att få en bättre bild över rådande trafiksituationer. I Zürich installerades 2013 ett nätverk av sensorer som under ett femårsprojekt ska visa vilka vägar som trafikeras mest och mäta effektiviteten i lokaltrafiken.

Med realtidsinformation om trafikläget kan trafikanter få tips skickat direkt till sina gps:er om alternativa resrutter för att undvika köer.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

arrow-downt arrow-downt information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic